Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Magnus Lindbergin korona-arki: ”Ei matkoja, eristäytymistä ja kotiruokaa” – Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Säveltäjä Magnus Lindberg ja suuri hauki.
Säveltäjä Magnus Lindberg suuntaa pääsiäisenä mökille. Säveltäjä Magnus Lindberg ja suuri hauki. Kuva: Magnus Lindberg Magnus Lindberg

Säveltäjä Magnus Lindbergin mukaan niin yleisö kuin muusikotkin ymmärtävät nyt syvällisemmin, miten arvokasta on kohdata konserttisalissa. Lindberg uskoo, että koronapandemian jälkeen palaamme viisastuneina siihen maailman, joka meillä sitten on.

Keväällä 2021 elämme yhä poikkeuksellisia aikoja. Koko maailma ja sen mukana oma musiikkielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu.

Kun koronapandemia alkoi, kysyimme suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä, miten he viettivät poikkeuksellista kevättä. Nyt kysymme, miten he ovat selvinneet jo vuoden mittaiseksi venyneestä hiljaisesta ajasta. Mitä he ajattelevat nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Säveltäjä Magnus Lindberg vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen kotona Helsingissä. Pääsiäiseksi lähden mökille. Se on perinne.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?
Saattaa olla niinkin, että varsinaiset vaikutukset tajuan vasta jälkeenpäin - ?

Olen seurannut maailman uutisia aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin. Iltaisin katson usein kotimaisten uutisten lisäksi sekä Ranskan että Portugalin seikkaperäiset uutislähetykset. Sekin voi vaikuttaa mielentilaan, joten olen nyt päättänyt vähentää katselua. Muuten kuten kaikilla - ei matkoja, eristäytymistä ja kotiruokaa.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?
Olen. Kevät ja kesä olivat kiireisiä, koska oli erilaisia deadlinejä. Mutta musiikkielämän yleisen hiljentymisen ja epävarmuuden myötä tahti on nyt hitaampaa. En haluaisi sen jatkuvan näin, mutta se on ehkä itse asiassa tehnyt hyvää.

Millainen on ollut mielialasi?
Varmasti niin kuin useimmilla aika lailla vaihteleva. Välillä turhautunut, mutta sitten pakottaa itsensä optimismiin.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailman ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?
Omalla alallani pelkään että sekä organisaatiot ja yksittäiset taitelijat ovat kärsineet liikaa. Ja että ei ole paluuta siihen mitä meillä oli.

Samalla luulen, että kaikki, sekä yleisö että me tekijät ymmärrämme syvällisemmin, miten arvokasta on kohdata konserttisalissa ja että palaaminen takaisin tulee olemaan vahvasti emotionaalinen tapahtuma, että tulemme tuntemaan suurta kiitollisuutta. Palaamme viisastuneina siihen maailman, joka meillä sitten on.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?
Olen todella huolestunut suomalaisen kulttuurin puolesta. Kulttuurintekijät ovat tehneet kaikkensa koronantorjunnassa, mutta eivät ole saaneet samaa tukea ja ymmärrystä kuin monet muut yhteiskunnan alueet.

Yleisölle haluan vain sanoa, pitäkää huolta, tavataan pian! Arrivederci!

Näin säveltäjä Magnus Lindberg vastasi kysymyksiin koronapandemian puhjettua keväällä 2020.

Katso ja kuuntele

Lindberg, Magnus: Ottoni. Radion sinfoniaorkesterin vasket, joht. Hannu Lintu. Ennen esitystä Lotta Emanuelsson haastattelee säveltäjää. Musiikkitalo 7.4.2021.

Lindberg, Magnus: Kraft. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Tuomas Lehto, Giuseppe Gentile, Kazutaka Morita, Naoki Yasuda ja Juhani Liimatainen. Musiikkitalo 25.10.2019.

Lindberg, Magnus: Aura. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu. Musiikkitalo 25.10.2019.

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021