Hyppää pääsisältöön

Yle Puheen pääsiäisen kuuntelumaratonilla pala tähtitaivasta ja pieleen mennyttä historiaa

Kuvassa Ylen radio-ohjelmien ja podcastien sarjakuvat.
Kuvassa Ylen radio-ohjelmien ja podcastien sarjakuvat. Yle Puhe

Yle Puheen pääsiäisen kuuntelumaratonilla luodaan katse tähtitaivaalle, ruoditaan kuuta koskevia uskomuksia sekä kysytään, milloin ihmislajin historia lähti väärään suuntaan ja ketä voimme siitä syyttää. Puheen pääsiäisessä myös tarkastellaan valtavirrasta poikkeavia maailmankuvia, esimerkiksi noituutta, shamaaniutta ja vapaamuurareita.

Yle Puheessa kuullaan suosittuja Ylen radio-ohjelmia ja podcasteja kuuntelumaratonina pitkäperjantaina 2.4. ja toisena pääsiäispäivänä 5.4. aamukuudesta puoleenyöhön.

Pitkäperjantai 2.4.

Klo 06:00 - 13:38
Tähtisarja

Tähtisarja kertoo taivaan kohteista ja ilmiöistä, mutta myös tähtiin katsomisesta. Millaisia merkityksiä, tunteita, tarinoita ja mytologioita näemme taivaalla? Mistä tähtitieteilijät ja intohimoiset harrastajat innostuvat juuri nyt? Sarjan juontaa tähtiin ihastunut toimittaja Emil Johansson. Tähtioppaana toimii tähtitieteen kansantajuistaja, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Tuukka Perhoniemi.

Klo 13:38 - 14:57
Unohdettu kuu

Toimittaja Jani Tanskanen ruotii ja ravistelee neliosaisessa Unohdettu kuu -sarjassa kuuta koskevia käsityksiä ja uskomuksia, jotka näkyvät kielessä, mytologioissa, kansanperinteessä ja taiteissa. Tanskanen on itse aurinkoihminen, mutta hän tahtoo oppia ulvomaan kuuta ja kunnioittamaan kuukalenteria.

Klo 14:57 - 17:19
He valloittivat Kuun

Toimittaja Jari Mäkinen on podcast-sarjassa maantiematkalla Yhdysvalloissa kuulentojen kannalta tärkeissä paikoissa ja selvittää kuulentoveteraanien kanssa, miten Kuun valloitus tapahtui.

Klo 17:19 - 22:17
Hiphopin salatut stoorit

YleX:n podcast avaa genren kummalliset, kohutut ja kamalat tapaukset. Rap-asiantuntijat Heini Strand ja Inka Rantakallio analysoivat, mitä keissit paljastavat yhteiskunnasta ja sen arvoista.

Klo 22:17 - 24:00
Rojumonologeja

Faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevä 8-osainen radiosarja, jossa kirppisten keisarinna kohtaa minimalistisen maailman paineet. Rojumonologeja kertoo epätoivoisesta yrityksestä opiskella konmarituksen ideaa ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Missä välissä tarpeellinen, rakas ja tärkeä tavara muuttui rasittavaksi rojuksi? Tunnenko enää itseäni pystyviikattuna? Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuula Rajavaara.

Toinen pääsiäispäivä 5.4.

Klo 06:00 - 08:36
Minun musiikkini -podcast

Suomen menestyneimpiin kirjailijoihin lukeutuva Juha Itkonen keskustelee tunnettujen biisintekijöiden kanssa musiikin tekemisestä ja luovuudesta. Mukana Chisu, Samuli Putro, Sanni, A.W. Yrjänä, Iisa ja Mariska.

Klo 08:36 - 13:06
Pieleen mennyt historia

Podcast käy läpi ihmiskunnan perisyntejä. Milloin ihmislajin polku lähti väärään suuntaan ja ketä voimme siitä syyttää? Toimittajana Jussi Nygren.

Klo 13:06 - 17:44
Sielun tietotoimisto

Voiko henkiin olla yhteydessä, mikä Valhallassa odottaa, kannattaako liittyä veljeskuntaan? Suomesta löytyy uljas kirjo vakaumuksia ja katsomuksia. Toimittaja Nadja Mikkonen tarkastelee valtavirrasta poikkeavia maailmankuvia niiden harjoittajien ja asiantuntijoiden kanssa.

Klo 17:44 - 18:47
Eläinjulkkikset

Eläinvideot, -kuvat ja -tarinat kiinnostavat suurta ihmisjoukkoa, ja yhä useammalla lemmikillä on nykyään oma sosiaalisen median tili. Tässä sarjassa käydään rapsuttelemassa Suomen suosituimpia eläinjulkkiksia ja selvitetään, millaisia persoonia somejulkisuuden takaa löytyy. Toimittaja on Anna Keränen.

Klo 18:47 - 21:00
Luuserisankarit - suomalaisen epäonnistumisen kaava

Elias Lönnrot käsikirjoitti suomalaisten tarinat epäonnistujien tarinoiksi. Käsikirjoittaja Emma Taulo tutkii, millaisia sankarin mallit kulttuurissamme ovat, ja mitä niistä on meille seurannut.

Klo 21:00 - 23:17
Kauhee akka - tarinoita mytologisista naisista

Radiosarja tutustuttaa kuulijat erilaisten mytologioiden hankaliin naishahmoihin ja sivuaa samalla naisten kulttuurihistoriaa ja naisena olemista ihan arkisellakin tasolla. Tarinat kauheista akoista kertoo Seela Sella. Toimittaja on Kaisa Pulakka.

Klo 23:17 - 24:00
Suomalaisia äänimaisemia: Merenrannassa

Anna luonnon helliä mieltäsi. Suo itsellesi tauko arjesta. Kuuntele ja rentoudu.

  • Vappuaattona Yle Puheessa suuri puujalkavitsibattle

    Vappuaattona Yle Puheessa veistellään puujalkavitsejä

    Vappuaattona 30.4.2021 Yle Puheessa veistellään jokaisen lähetyksen voimin puujalkavitsejä. Kuuntelijat ratkaisevat, kenestä kruunataan puujalkavitsien mestari – onko se Puheen Aamu, Akti vai Puheen Iltapäiväkerho? Kisaa varten kannattaa virittää Puheen Instagram ja WhatsApp 040 163 8586 valmiiksi.

  • Hyvä taide resonoi aina ajassa

    Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

    Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.