Hyppää pääsisältöön

Anna tylsälle lattialle piristysruiske maalaamalla värikäs mandala

Två blonda kvinnor med ansiktsmasker som sitter på golvet i ett rum och målar en stor mandala på laminatgolvet.
Elin Skagersten-Ström ja Camilla Forsén-Ström esittelevät helpon ja hauskan tavan, jolla voit kohentaa kuluneen lattian. Två blonda kvinnor med ansiktsmasker som sitter på golvet i ett rum och målar en stor mandala på laminatgolvet. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Camilla Forsén-Ström,Elin Skagersten-Ström,Mandala,sisustus,koristemaalaus,Tee se itse

Kun huone tuntuu tylsältä ja kuluneelta, ratkaisuna on usein seinien maalaaminen. Mutta miksei voisi maalata lattiaakin uudelleen. Efektin luomiseksi ei tarvitse maalata koko lattiaa.

Suuri mandala lattiassa piristää koko huonetta, ja mielialakin paranee kaupan päälle.

Tarvikkeet:

  • erivärisiä lattiamaaleja
  • siveltimiä
  • luonnoksia erilaisista mandaloista
  • lyijykynä
  • erikokoisia lautasia

Suunnittele ja mittaa mandalan paikka. Siitä tulee katseenvangitsija, joten valitse paikka huolella. Esikäsittele lattia maalipurkin ohjeen mukaan.

Lautaset auttavat suunnittelussa

Netistä löytyy lukematon määrä ilmaiseksi ladattavia mandaloita. Valitsin mandalan, jonka kuviot muodostuvat erikokoisista ympyröistä.

Kahdeksan lautasta lattialla.
Lautaset auttavat muodon hahmottamisessa. Kahdeksan lautasta lattialla. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,Lattia,lautaset (astiat)

Ympyrä on kiitollinen muoto, koska kuvion piirtämisessä voi käyttää apuna kotoa löytyviä erikokoisia lautasia.

Piirsin uloimman, ison ympyrän lyijykynän, narun ja naulan avulla. Se on perinteinen tapa piirtää täysin pyöreitä ympyröitä.

Asettele lautaset valittuun kuvioon ja piirrä niiden ääriviivat, kunnes koko malli on valmis.

Iloinen nainen piirtää lattialla.
Iloinen nainen piirtää lattialla. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,Lattia,maalaus,maalaus

Anna ääriviivojen elää

Kuten aina mandalaa piirtäessä pitää aloittaa ympyrän keskeltä ja maalata ulospäin. Koko piirretty kuvio maalataan mustalla värillä, jotta kaikkien ympyröiden ääriviivat erottuvat.

Käytä kapeaa sivellintä, ettei ääriviivoista tule liian paksuja. Maalaa mieluimmin useamman kerran.

Alaspäin maalaaminen voi tuntua oudolta, ja käsi voi tuntua epävakaalta, mutta tue kättä lattiaa vasten ja kokeile, mikä tekniikka sopii sinulle parhaiten.

Käsi piirtää ympyröytä.
Käsi piirtää ympyröytä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Camilla Forsén-Ström,Lattia,maalaus,maalaus

Ääriviivat saavat elää, niiden ei tarvitse olla täysin tasaisia. Voit parantaa niitä, kun kaikki värit ovat paikoillaan.

Vinkki!
Käytä vesiliukoista lattiamaalia, niin maali on nopeasti pölykuiva ja on pienempi vaara, että muodot tuhriutuvat vahingossa.

Valitse värit, joista pidät

Tulosta useampia kopioita mandalan mallista, niin voit kokeilla eri väriyhdistelmiä. Valitse värit, joista pidät.

Käytin ääriviivojen mustan värin lisäksi sinistä, vihreää, punaista ja valkoista, jota sekoitin mukaan oikeiden sävyjen aikaansaamiseksi.

Käytä paperiluonnosta tukena ja ala maalata keskeltä ulospäin.

Vinkki!
Voit jättää joitakin kohtia maalaamatta ja käyttää lattian omaa väriä. Sillä tavalla mandala sopii paremmin yhteen muun lattian kanssa ja saat yhden värisävyn kaupan päälle.

Kun maali on kuivunut, voit harkita tarvitaanko toinen maalikerros. Lue maalipurkista, kauanko maalin pitää kuivua, ennen kuin lattialla voi kävellä.

Kirjava mandala lattialla.
Värikäs mandala piristää tylsän ja kuluneen lattian. Kirjava mandala lattialla. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Camilla Forsén-Ström,Lattia,Ornamentti,Sisustuskoristeet,koristelu,koristemaalaus