Hyppää pääsisältöön

Arkaaisuus kohtaa affektiivisuuden Biberin requiemissä

Barokkimestari Heinrich Ignaz Franz von Biber tunnetaan mielikuvituksekkaasta viulumusiikistaan, mutta hän sävelsi myös tunteikkaan requiemin, jossa arkaainen polyfoninen tyyli kohtaa ajanmukaisen affektiivisuuden. Vanhan musiikin huippuyksiköt Vox Luminis -kuoro ja Freiburgin barokkiorkesteri ovat tarttuneet tähän yhdistelmään ja täydentäneet Biberin requiemistä Bernhardin, Nicolain ja Fuxin musiikilla viiltävän passiokokonaisuuden.

Biber: Requiem
Biber: Requiem Uudet levyt

Varhaisbarokin lumoava muinaisuus antaa levyn teoksille särmää. Kun periodipuhaltimet ujeltavat polyfonisia linjoja ja harmonia tekee äkkikäänteitä kontrapunktin ehdoilla, musiikki tuntuu ihmeen tuoreelta verrattuna täysbarokin passioiden hallittuun sileyteen. Pienen Vox Luminis -kuoron täyteläinen puhtaus kuitenkin hioo musiikin särmistä surumielisen, laajakaarisen kokonaisuuden, ja hyvin pienellä kokoonpanolla soittava Freiburgin barokkiorkesteri pitää barokin vetoavat sointivärit kirkkaina ja puhtaina.

Levy ei nojaa Jeesuksen kärsimystarinan dramaattisiin juonenkäänteisiin, kuten varsinaiset passiot, mutta kokonaisuus kaartuu hienosti Simeonin kiitosvirren profetiasta requiemiin ja edelleen psalmin 66 toiveikkaisiin säkeisiin.

Heinrich Ignaz Franz von Biber: Requiem. Christoph Bernhard: Herr, nun lässest du deinen Diener in Friede fahren; Tribularer si nescirem misericordias tuas. Johann Michael Nicolai: Sonata a 6 a-molli. Johann Joseph Fux: Sonata a 4 g-molli; Omnis terra adoret. - Vox Luminis ja Freiburgin barokkiorkesteri/Lionel Meunier. (Alpha, ALPHA665)

Kuuntele Uudet levyt 1.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua