Hyppää pääsisältöön

Buxtehuden ja Schützin passiomestaruus saa arvoisensa tulkinnan

Bachin passiot ovat hiljaisen viikon suurimpia hittejä, mutta häntä edeltävän sukupolven passiomusiikki nauttii lähinnä kulttisuosiota. Dietrich Buxtehuden kantaattisarja Membra Jesu nostri sekä Heinrich Schützin passio Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat kuitenkin mestarillista passiomusiikkia, jonka ympärille barokkiyhtye Ensemble Correspondances on rakentanut kahden CD:n pyhiinvaelluksen saksalaisen varhaisbarokin koskettavimpaan ytimeen.

Septem Verba & Membra Jesu Nostri
Septem Verba & Membra Jesu Nostri Uudet levyt

Ensimmäinen levy kuluu siihen, että Buxtehude mietiskelee kristinuskon sanomaa Jeesuksen ruumiinosien äärellä seitsemän kantaatin verran. Ruumiillisuuden ja hengellisyyden barokkinen yhdistelmä soi ihmeellisen monivärisesti, ja todistaa sekä Buxtehuden taidosta että ajan musiikillisesta ja uskonnollisesta mielikuvituksesta. Seuraavan levyn aloittaa valituslaulu Rauhallinen ja iloinen kuolema, jonka Buxtehude sävelsi isänsä kuoltua. Jos pitäisi valita yksi kappale, joka johdattaa kenet tahansa hiljaisen viikon tematiikkaan, se olisi juuri tämä. Melkein yhtä hienosti lohduttaa myös ruotsalaisen Lüdert Dijkmanin Sorge-Music, mutta kakkoslevyn pääteos on Heinrich Schützin passio, joka dramaattisten tapahtumien sijaan fokusoi levollisesti Jeesuksen seitsemään sanaan ristillä.

Sébastien Daucén johtama Ensemble Correspondances toteuttaa saksalaisen varhaisbarokin suloiset surut ja lohdulliset murheet pitkälinjaisesti, täydellisen puhtaasti ja mietteliästä yleistunnelmaa huolella rakentaen. Lauluyhtyeestä löytyy puhdasäänisiä solisteja, joiden konstailematon tyylikkyys päihittää nimekkäämpien laulajien ilmaisun etenkin tässä kontekstissa.

Varhaisemmilla levytyksillä Schützin ja Buxtehuden passiomusiikki on joskus kuulostanut minun korvissani karulta ja pitkästyttävältä, mutta tämän tuplalevyn musisointi tekee ihmeen helpoksi omaksua heidän lavean aikakäsityksensä - ja sen mukana myös lohdullisen, luottavaisen suhtautumisen kuolemaan.

Dietrich Buxtehude: Membra Jesu nostri; Klag-Lied; Herzlich lieb hab ich dich, o Herr ym. Heinrich Schütz: Die Sieben Worte Jesu Christi am Kreuz ym. Lüdert Dijkman: Lamentum eller En Sorge-Music. - Ensemble Correspondances/Sébastien Daucé. (Harmonia Mundi, HMM 902350.51)

Kuuntele Uudet levyt 1.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua