Hyppää pääsisältöön

Dokkarifestivaali vielä kerran ja tunteella!

Dokkarifestivaalilogo ja leffat
Kun dokkarit tekevät hyvää Dokkarifestivaalilogo ja leffat Kuva: MInna Lusa Yleisradio Dokkarifestivaali,Yle Areena

Okei, Lost Boys katsottu, Aalto tsekattu, Feels Good Man nähty, mutta mitäs muuta tämän vuoden festareilla on vielä Areenassa tarjottavana.
Nyt pannaan jakoon muutama vinkki niihin muihin!

Tervetuloa vielä kerran ja tunteella dokumenttien ihmeelliseen maailmaan!

1. Kun tekee mieli nähdä ennennäkemätöntä

The Painter and The Thief

Täysin uniikki norjalainen dokkari taiteilijasta ja hänen taulunsa varastaneen ystävyydestä.
Huikea, omituinen ja koskettava kuvaus myös itsetuhoisuuden teemoista, mutta mikä matka heillä onkaan yhdessä.
Kuinka he tutkivat toisiaan, ja kuinka ymmärrys kasvaa.
Kun uteliaisuus ihmisyyteen ylittää kaiken, ja meidät katsojina kutsutaan mukaan johonkin hyvin intiimiin.
Kaikki kriitikkojen käyttämät kehuvat superlatiivit ovat kohdillaan.
Nuori ohjaaja Benjamin Ree on ehdottomasti tekijä, joka kannattaa ottaa seurantaan jatkossakin.
Hän sai parhaan dokumenttiohjaajan tittelin (2021) Director's Guild of Americalta tehtyään tämän ohjaustyön. Myös Sundancen filmifestivaaleilta tuli palkinto käsikirjoitukselle.

2. Kun romanttiset komediat eivät ole ikinä olleet sinulle guilty pleasure

Romantic Comedy

Elisabeth Sankey on luonut hurmaavan tutkielman omasta addiktiostaan, romcomeista. Koko dokkari on pelkkää klippiä ja Elisabethin ääntä, ja kyseenalaistavaakin ilman vaaleanpunaisia laseja. Mikä on ikuista ja muuttumatonta kaavaa romanttisten komedioiden rakenteissa. Hassua, miten monessa tosiaan on aina se hupsu kaatuileva ja törmäilevä nainen, jota on jonkun miehen autettava. Ja kuinka ollaankaan yleensä aina vaaleaihoisten maailmassa. Samalla voi bongata kaikkia itselle tuttuja legendaarisia leffoja, ja miettiä omaa suhdettaan koko genreen.
Huikea dokkari ja viihteellinen väitöskirja teemasta.

3. Kun haluat haastaa oman somesi

Public Figure

Provosoiva dokkari sosiaalisen median haittavaikutuksista, sekä myös sen kestävyydestä bisnesmallina. Millaista on nousta kahden miljoonan seuraajan *tähdeksi* Instagramissa, sekä millaista on elää tehden pelkkää kuvaa elämästään. Millaiseksi oma persoona muuttuu siellä esittämisen maastossa?
Public Figure seuraa erilaisia somevaikuttajia ja heidän motiiveitaan kulissien takana. Se esittää suuren kysymyksen kaikille pohdittavaksi, että kuinka tärkeää roolia some elämässäsi pelaa. Jos dokkarin väitteen mukaisesti 210 miljoonaa ihmistä on koukussa internettiin ja sosiaaliseen mediaan, niin oletko sinä yksi heistä?
Somettamisen addiktoivaa vaikutusta verrataan kokaiiniin.
Mitäs sitten kun bileet ovat ohi, kuka sammuttaa sinun iPhonesi?

4. Kun luulit jo tietäväsi kaiken

Acasa-Kadotettujen paratiisi

Hienohienohieno. Tämän takia on olemassa dokumentit. Romaniperhe asuu omassa rauhassaan, keskellä saarta, luonnon ympäröimänä 20 vuotta. Lapset kasvavat uiden ja kalastaen, illalla nuotiolla syödään. Tarina saa käänteensä, kun he saavat häädön idyllistään. Laudoista kyhätty koti puretaan, ja alkaa kova karu todellisuus opetella elämään kaupungissa.
Tätä katsoo kuin ihmeellistä unta, perhe on päästänyt ohjaaja Radu Ciorniciucin ihan iholle. Dokumentti, jonka äärellä pitää olla hetki ihan hiljaa, ja vaan ihmetellä, miten maailma on tutkimatonta täynnä. Että tällaisiakin kohtaloita on, ihan tässä parin tunnin lentomatkan päässä minusta.

5. Kun tarvitset roolimalleja

A Perfect 14

Kautta kehopositiivisuuden! Pääsemme tutustumaan heihin, jotka tekevät rahaa *runsailla muodoillaan*. Tapaamme erilaisia plussakoon malleja, joista ei ihan heti uskoisi, että he ovat juurikin sopivia muotimaailman mielestä sellaisiin rooleihin. Osa heistä on siis, niinpä, ihan tavallisen kokoisia naisia. Osa heistä joutuu jopa tekemään pehmusteilla lisää kurveja kuvauksiin. Kaikki todistavat kuitenkin samaa sanomaa siitä, että on todellakin jo aika vaatia erilaisia kehokuvia katseen kohteiksi.
Dokkarissa seurataan mm. Elly Maydayn pyrkimystä tehdä ammattiuraa, ja samalla myös hänen vakavaa sairastumistaan.