Hyppää pääsisältöön

Kesän musiikkidraaman aihe on valittu: Armi Aavikko oli muutakin kuin missi – rooli teki vaikutuksen näyttelijä Minka Kuustoseen

Armi Aavikko katsoo suoraan nojaten leukaansa.
Armi Aavikko katsoo suoraan nojaten leukaansa. Kuva: Erik Uddström Armi Aavikko,musiikkidraama

Ylen vuosittainen audiodraama ja sen aihe on aina odotettu ja musiikkidraamat keräävät suuret yleisöt kesäisin uuden artistin pariin. Tulevana kesänä kuullaan tarina Armi Aavikosta, jota esittää Minka Kuustonen. Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa kuullaan Ylellä perinteisesti heinäkuussa.

Armi Aavikon saappaisiin astui näyttelijä Minka Kuustonen, kun hänet puettiin Armin esiintymisasua mukailevaan asuun audiosarjaan tarvittavia kuvia varten.

– Tämä rooli kolahti minuun tunnetasolla enemmän kuin mikään muu rooli koskaan, kertoo Armi Aavikon rooliin astuva Minka Kuustonen.

Kuvassa Armi Aavikko.Kuvassa Minka Kuustonen Armi Aavikkona.
Liu'uta kuvaa vertaillaksesi yhdennäköisyyttä.

– On täysin erilaista näytellä henkilöä, joka on tai on joskus ollut olemassa, vastuu on suuri. Koen, että tein roolin sydämellä. Etsin Armin herkkyyttä ja asennetta, en imitoinut, Kuustonen kuvailee näyttelijäsuoritustaan.

Kuustonen pitää tärkeänä sitä, että käsikirjoitusta ja ohjelmaa varten on haastateltu Armi Aavikon läheisiä ja lähellä olleita henkilöitä ja että myös heidän äänensä kuullaan teoksessa. Henkilöt esiintyvät teoksen dokumentaarisissa osuuksissa, joissa mukana ovat muun muassa Armin sisar Marja-Liisa Kauranen, Danny, Pepe Willberg, Ile Vainio sekä Virpi Miettinen.

Kati Kaartinen on tehnyt hienon käsikirjoituksen kuunnelmasarjaan ja kokonaisuus piirtää elämänmakuisen kuvan – yhden monipuolisen tarinan Armista iloineen, suruineen, onnenhetkineen, saavutuksineen ja vaikeine vaiheineen. On myös ihanaa, että musiikilla on niin iso rooli kuunnelmassa, Kuustonen tuo esille.

Sarjassa kuullaan paljon ajankuvan mukaista musiikkia sekä tietysti Armin tuotantoa. Myös Kuustonen pääsee laulamaan hänen kappaleitaan:

– Oli kiinnostavaa kuulla läpileikkaus Armin musiikista hänen elämänsä varrelta!

Ilkka Heiskanen tekee hurmaavan roolin Dannyna, oli kunnia näytellä myös hänen kanssaan.― Minka Kuustonen

Teini-ikäinen Armi Aavikko voitti Miss Suomi -tittelin 1977. Heti tämän jälkeen hänestä tehtiin viihdetähti.

Suomalaisen musiikin merkkimiehet muokkasivat kokemattomasta nuoresta naisesta mielikuviensa mukaisen viettelevän naapurintytön, mutta mitä Armi itse halusi? Oliko Armin rooli Armin ja Dannyn puolikkaana lopulta tuhoisa?

Minka Kuustonen ja Ilkka Villi hymyilevät kameralle äänitysstudiolla.
Minka Kuustosen päänäyttelijäparina toimii Ilkka Heiskanen Dannyn roolissa Minka Kuustonen ja Ilkka Villi hymyilevät kameralle äänitysstudiolla. Kuva: Yle / Jukka Lintinen Minka Kuustonen,Ilkka Heiskanen,yledraama

– Myös työryhmä oli loistava ja näyttelijäkollegat tekivät upeita tulkintoja hahmoista Armin elämän vaiheilta. Ilkka Heiskanen tekee hurmaavan roolin Dannyna, oli kunnia näytellä myös hänen kanssaan tämä matka, Kuustonen kehuu.

Kuustonen tiesi Armista etukäteen kertomansa mukaan melko vähän, eikä hän esimerkiksi tiennyt, miten traaginen kohtalo tällä oli.

– Olin kuunnellut musiikkia, tiesin misseyden, tiesin pitkästä musiikkihistoriasta Dannyn kanssa ja olin nähnyt viimeisten vuosien lööppejä. En kuitenkaan tiennyt, miten aito ja hurmaava tyyppi Armi oli. Hän on tehnyt pitkän uran Suomen musiikkiteollisuudessa Dannyn kanssa ja hänen persoonansa on sykähdyttänyt monia suomalaisia, sanoo Kuustonen.

Minka Kuustonen ottaa askeleen kohti kameraa iso valaistu A-kirjain takanaan.
Minka Kuustonen ottaa askeleen kohti kameraa iso valaistu A-kirjain takanaan. Kuva: Yle / Jukka Lintinen Minka Kuustonen,yledraama

Prosessin aikana Kuustonen oppi Aavikosta valtavasti uutta ja kertoo hurmaantuneensa Armista täysin.

– Armi oli aito ja tavattoman suloinen ihminen ja tahtoi ihmisille hyvää. Armin elämänvaiheiden tarkempi tarkastelu ja persoona kolahtivat minuun syvästi!

Kertomus Armi Aavikosta jatkaa Radio Suomen kesän musiikkiaiheisten draamojen sarjaa, jossa aiempina vuosina ovat olleet aiheina muun muassa Dingo, Kikka ja Gösta Sundqvist. Nämä edellisvuosien draamat ovat kuunneltavissa Yle Areenassa!

Audion parissa Kuustonen on toiminut kerran aikaisemmin, mutta tämän hän laskee pitkäksi ja sentimentaaliseksi periodiksi:

– Olen viettänyt kuusi viikkoa äänityskopissa Armin parissa, ja se on kyllä ollut todella hieno ja arvokas kokemus. Armi Aavikko on mennyt vahvasti tunteisiin, välillä olen hyppinyt ilosta ja välillä on pitänyt keskeyttää äänitykset, kun on ruvennut itkettämään niin paljon. Kuunnelma on hieno laji!

Armi Aavikko syntyi syyskuussa 1958 ja menehtyi 2002.

Siinä välissä hän oli elossa.

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 1.7.2021 ja lähetetään Yle Radio Suomessa arkipäivisin alkaen maanantaina 5.7. Sarjassa on 20 kahdenkymmenen minuutin kestoista osaa.

Muissa keskeisissä rooleissa ovat muun muassa Miia Nuutila, Saara Kotkaniemi, Wanda Dubiel, Anna-Leena Sipilä, Minna Koskela, Ylermi Rajamaa ja Juha Pulli, unohtamatta Paula Koivuniemeä, joka tekee pienen mutta vahvan cameoroolin omana itsenään.

Käsikirjoitus: Kati Kaartinen, ohjaus: Antti Leino, tuotanto: Pekka Savolainen / Yle Draama.

Artikkeliin päivitetty sarjan virallinen nimi 14.4.2021 ja haastattelu 27.4.2021

Keskustele