Hyppää pääsisältöön

Pääsiäisenä nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista

Pääsiäiskoristeita
Pääsiäiskoristeita Kuva: Yle Kuvapalvelu pääsiäinen,pääsiäiskoristeet

Pääsiäisviikonloppuna nautitaan monipuolisista musiikkiohjelmista. Kuunneltavaa löytyy runsain mitoin klassisen musiikin ja hartaiden sävelten ystäville, ja herkkupaloja on tarjolla myös gospelin ja kevyemmän musiikin kuuntelijoille. Ota tästä talteen suosikkisi pääsiäisen musiikkiohjelmatarjonnasta!

Kuuntele Areenassa:

8 klasaria: Georg Friederich Händel: Messias – Koskettava oratorio on tekstin ja musiikin liitto
Halleluja! Tuttu ja vaikuttava kuorokohtaus on vain pieni osa suurenmoisesta oratoriosta. Händel värittää tekstiä musiikin keinoin. Musiikin taidokkuus ja koskettavuus tekee teoksesta klassikon, joka kruunaa joulun tai pääsiäisen, tai minkä tahansa hetken. Vaikka 1740-luvun Lontoossa kaikki eivät heti voineet sulattaa, että Messias-aiheista teosta esitettiin teatterissa.

Klasariparatiisin pääsiäinen
Eva Tigerstedtin opastuksella laskeudutaan hiljaisen viikon mysteeriin ja tehdään syväsukelluksia pääsiäisen ajan klassisen musiikin teosjärkäleisiin: J. S. Bachin Matteus- ja Johannes-passiot, Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater, Orlando di Lasson kuoroteos Pyhän Pietarin kyyneleet, sekä sielunmessu joka oli vähällä unohtua: böömiläisen Jan Dimas Zelenkan Requiem c-mollissa.

Kiirastorstai 1.4.

11.00 Yle Radio 1 / Areena Uudet levyt: Parhaat uudet passiot ja lamentaatiot
Kare Eskola arvioi pääsiäisen ajan parhaat levyuutuudet.

14.00 Yle Radio 1 / Areena: Matteus-passion jäljillä
Johann Sebastian Bachin Matteus-passio soi hiljaisella viikolla kaikkialla maailmassa, missä kuunnellaan länsimaista kirkkomusiikkia. Topi Linjama ja Risto Nordell avaavat Matteus-passion historiaa, musiikillista symboliikkaa sekä sanan ja sävelen liittoa.

19.02 Yle Radio 1 / Areena: J. S. Bachin Matteus-passio
Amsterdamin Concertgebouw’ssa 13.4.2014 äänitetyn konsertin toimittaa Ahti Paunu.

Yle Klassinen soittaa laadukasta musiikkia koko päivän
Aamupäivän klassisessa soi 1500-luvun lopun laulumusiikki, kun Theatre of Voices -kuoro laulaa solisteineen Orlando di Lasson Matteus-passion. Päiväklassisessa heti kello 17:n jälkeen kuullaan Pjotr Tshaikovskin Vigilia ja Yöklassisessa hieman ennen puoltayötä Francois-Joseph Gossecin Sielunmessu.

Pitkäperjantai 2.4.

11.00 Yle Radio 1 / Areena: Narrin aamulaulu: Musiikkia taivaan holveissa
Maailma tuntee Johann Sebastian Bachin musiikin, mutta ihmisestä tuon suurenmoisen musiikin takana tiedetään hyvin vähän. Kirjassaan Music in the Castle of Heaven kapellimestari John Eliot Gardiner koettaa löytää avaimen Bachin persoonaan tämän kantaattituotannon kautta. Neliosaisessa sarjassa sellisti Jukka Rautasalo ja toimittaja Outi Paananen keskustelevat kirjan innoittamana Bachista ja hänen maailmastaan. Osa 2/4.

19.02 Yle Radio 1 / Areena: J. S. Bachin Johannes-passio
Katowicessa 6.3.2020 äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

Yle Klassinen soittaa laadukasta musiikkia koko päivän:
Aamulla noin kello 9 kuullaan Les Talens Lyriques -yhtyeen esittämänä Leonardo Leon säveltämiä Jeremiaan valitusvirsiä 1700-luvulta, ja hieman kello 17:n jälkeen Giovanni Battista Pergolesin rakastettu Stabat mater. Antonio Pappanon johtaman esityksen toisensa solistina laulaa sopraano Anna Netrebko. Iltaklassisessa soi kello 20.13 Dresdenissä vuonna 2005 taltioitu Johann Adolf Hassen Requiem.

Lankalauantai 3.4.

10.00 Yle Radio 1 / Areena: Klasariparatiisi: H-molli-messu – Bachin suurenmoinen testamentti
Johann Sebastian Bachin h-molli-messu on valtava, suurenmoinen ja syvästi koskettava. Se on tavallaan myös vanhan mestarin suuri testamentti, sillä se sisältää musiikkia 35 vuoden ajalta. Se on eräänlainen Bachin vokaalimusiikin kruunu, halu yhdistää kaikki vokaalimusiikillinen taito, kokemus ja ymmärrys yhteen suureen teokseen. Uusinta 30.3. lähetyksestä.

14.00 Yle Radio 1 / Areena: Näistä levyistä en luovu: vieraana kanttori Varvara Merras-Häyrynen
Ortodoksiselle maailmalle pääsiäinen on juhlien juhla. Näistä levyistä en luovu -ohjelman pääsiäisvieraana on Varvara Merras-Häyrynen, monipuolinen vokaalimusiikin ammattilainen, joka toimii Uspenskin katedraalin kanttorina. Merras-Häyrynen myös opettaa ortodoksista kirkkomusiikkia, laulua ja kuoronjohtoa Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

Yle Klassinen soittaa laadukasta musiikkia koko päivän
Aamupäivän klassisen päätteeksi kuullaan W.A. Mozartin harvoin esitetty kantaatti Kristuksen pyhälle haudalle. Iltaklassisessa puolestaan Edward Elgarin oratorio Apostolit kokonaisuudessaan ja Yöklassisen aluksi teosharvinaisuus, vuoden 2020 ensilevytys Anton Schweitzerin Kristuksen ylösnousemus -oratoriosta.

Ensimmäinen pääsiäispäivä 4.4.

10.05 Yle Radio Suomi / Areena: Pekka Laineen Ihmemaa.
Pääsiäissunnuntaina Pekka Laineen ihmemaassa kuullaan gospel-musiikkia ja valoa säteileviä lauluja. Vanhojen gospeleiden sanoma ei ole synkkää veisuuta vaan verevää ja väkevää sielunhoitoa. Pääsiäisen päähenkilöstä todistetaan niin, että hiki lentää. Samainen nasaretilainen on innoittanut myös teräväkynäisiä lauluntekijöitä. Ristiriitaisesta päähenkilöstä syntyy parhaat tarinat.

14.00 Yle Radio 1 / Areena: Riston Valinnan pääsiäislähetys
Riston Valinnan pääsiäislähetys on pääsiäisen musiikillisen sanoman ytimessä. Ohjelmassa soi niin hiljaisen viikon suruharsoon puettu musiikki, kuin myös pääsiäisen riemu ja valo. Uusinta 31.3. lähetyksestä.

19.02 Yle Radio Suomi / Areena: Kissankehto - Susanna Vainiola: Pyhiinvaelluksia puujaloilla ja jättiläisen askelin
Pääsiäisenä, niinkuin muinakin päivinä, kävellään vaikka siinä ei olisikaan mitään järkeä. Mennään jättiläisen askelin ja nilkuttamalla. Tehdään pyhiinvaelluksia ja kuntoillaan. Luetaan Werner Herzogin muistiinpanoja pitkältä kävelymatkalta kuin maallista hartauskirjaa. Välillä eksytään ja todetaan että niin on hyvä.

Yle Klassinen soittaa laadukasta musiikkia koko päivän
Ohjelmistossa mm. kello 18 alkava Georg Philipp Telemannin passio-oratorio ja Leonard Bernsteinin sinfonia Jeremia kello 22.

Toinen pääsiäispäivä 5.4.

11.00 Yle Radio 1 / Areena: Välilevyjä: Alleluia!
Kristillisen kirkon läntisissä perinteissä paaston aikana ei lauleta hallelujaa. Mutta nyt lauletaan! Pääsiäismaanantain Välilevyissä ei sitten muuta lauletakaan, sillä parintuhannen vuoden aikana hallelujia on sävelletty joka lähtöön. Skaala ulottuu varhaisesta moniäänisyydestä barokkitaituroinnin kautta mystiseen nykykuorolauluun, ja eniten sielua vavahduttavat ne hetket, jolloin Jumalaa ylistetään, vaikkei ihmisessä ole mitään ylistettävää. Taidemusiikin tarinoita kertoo ja purkaa Kare Eskola.

15.02 & 16.13. Radio Suomi / Areena: Radio Sami Yaffan pääsiäis-special: noitia, mämmiä, tipuja ja kärsimystä, osa 1 & osa 2
Voilammas, jäniksenmetsästys, kuritusta ja kylmää vettä, kirkkojen rakettisota, itsensä ruoskiminen… Pääsiäisen viettoon liittyy maailmalla myös outoja perinteitä. Sami antaa sydämensä soida, pupujen munia ja tarinoi musiikin maailmasta ilman rajoja, ylös nostattaviin tunnelmiin johdattaen.

Yle Klassinen soittaa laadukasta musiikkia koko päivän
Aamuklassisessa useiden eri varhaisbarokin säveltäjien yhteisteos - Pääsiäisjuhla Piazza Navonalla ja Päiväklassisessa muun muassa Georg Friedrich Händelin Ylösnousemus-oratorion kokonaisesitys kello 15.30.