Hyppää pääsisältöön

Paastopöytään renessanssiherkkuja moderneilla mausteilla

Vokaaliyhtye New York Polyphonylta on lupa odottaa hyvää musiikkia hiljaiseen viikkoon. BIS-levytysten myötä yhtye on noussut renessanssipolyfonian kärkinimiin, mutta neljän miehen tiivis kokoonpano pitää musiikin luonnostaan kelvollisena paastopöytään. Kvartetin uutuus "And the Sun Darkened" lunastaa odotukset, ja maustaa renessanssipolyfonian ikiaikaisuutta parilla uudemmalla teoksella.

And the sun darkened: Music for passiontide
And the sun darkened: Music for passiontide Uudet levyt

Levyn pääteoksena on Loyset Compéren neliääninen passiomotetti Officium de cruce, jonka teräväpiirteinen karuus on ympäröity Josquin Desprez'n, Adrian Willaertin ja Pierre de la Ruen passiokappaleilla, jotka hohtavat lohdullisempaa valoa. Virolaisen kuororomantikko Cyrillus Kreekin Taavet laul 22 sopii herkkyydessään ajattoman polyfonian sekaan, samoin brittiläisen kuorosäveltäjä Andrew Smithin etsivä, melkeinpä harhaileva Psalmi 55.

Renessanssipolyfoniassa New York Polyphonyn sointi painottuu bassoon ja baritoniin - kontratenori täydentää soinnin varovasti, kuin itsestään syttyvinä yläsävelinä, jolloin sen ujellus ei haittaa hiljaista tunnelmaa. Uusissa kappaleissa kvartetin kokonaissointi ei ole yhtä pehmeä tai puhdas, mutta kokonaisuudesta rakentuu silti erittäin tunnelmallinen ja harras.

"And the Sun Darkened: Music for Passiontide", säv. Loyset Compère, Josquin Desprez, Andrew Smith, Adrian Willaert, Cyrillus Kreek ja Pierre de la Rue. - New York Polyphony. (BIS-2277)

Kuuntele Uudet levyt 1.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua