Hyppää pääsisältöön

"Kriisiaika ei ole inspiroinut tekemään taidetta" – muusikko Ismo Alanko koronakeväänä 2021

Ismo Alanko aurinkolasit päässä jäisen meren rannalla
Ismo Alanko aurinkolasit päässä jäisen meren rannalla Kuva: Ismo Alanko Ismo Alanko

Ismo Alanko on pakottanut itsensä joka arkipäivä työhuoneelle kirjoittamaan ja säveltämään. Pahimmillaan homma on ollut tuskaista vääntöä. Erityisesti häntä huolestuttaa nuorten jaksaminen näissä olosuhteissa.

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa muusikko, laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Ismo Alanko

Missä olet juuri nyt?

Olen työhuoneellani Helsingissä.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Kaikki viime vuodelle suunnitellut suuret juhlakonsertit peruttiin, ja myös suurin osa näihin keikkoihin liittyvistä treeneistä jäi pitämättä.

Vapaata aikaa siis ilmaantui yllättäen todella paljon. Koti ja työhuone ovat tulleet tutuiksi. Ensi kesän ja syksyn suhteen eletään edelleenkin täydessä epävarmuuden tilassa.

Kaupunki elinympäristönä on ruvennut tuntumaan täysin turhalta paikalta, vaikka Helsinki onkin selvinnyt kansainvälisesti ottaen varsin vähäisillä rajoituksilla.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Olen käyttänyt kaiken vapautuneen ajan uuden musiikin luomiseen. Olen säveltänyt, kirjoittanut ja tehnyt demoja. Tällä hetkellä treenaan lauluosuuksia Oulu Sinfonian kanssa julkaistavan levyn lauluäänityksiä varten.

Millainen on ollut mielialasi?

Toisin kuin voisi luulla, kriisiaika ei ole mitenkään inspiroinut taiteelliseen toimintaan. Sen vaikutus on enemmänkin lamauttava. Olen pakottanut itseni työhuoneelle joka arkipäivä ja ruvennut tekemään jotain musiikkiin tai lyriikkaan liittyvää. Parhaimmillaan inspiraatio on sitten löytynyt tekemisen kautta, pahimmillaan homma on ollut tuskaista vääntöä.

Yksi musiikintekemisen olennaisimpia piirteitä on ihmisten kanssa yhdessä työskenteleminen ja musisioiminen. Sitä kaipaan todella paljon.

Olen erityisen huolestunut nuorten jaksamisesta näissä olosuhteissa. Tämä tulee olemaan järisyttävä sukupolvikokemus kaikille aikuisuuden kynnyksellä oleville.

On vituttanut paljon, mutta en ole kadottanut rakkauttani elämää kohtaan.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?

Sibeliusta mukaellen: Olen laulaja, en ennustaja.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?

Voimia ja kärsivällisyyttä kaikille, kyllä tämä joskus loppuu.

Odotan todella suurella innolla kohtaamisia ihmisten kanssa. Toivottavasti nähdään jo ensi kesänä.

Katso ja kuuntele


Yle Live: Ismo Alanko 40/60

Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri