Hyppää pääsisältöön

Kaksi suomalaista teki musiikin jättihitti Fall Guysiin, jota miljoonat pelasivat viime vuonna

Kaksi silmalasipäistä miestä ja vauva.
Jukio Kallio (vas.), Kallion lapsi Aatos ja Daniel Hagström. Kaksi silmalasipäistä miestä ja vauva. Kuva: Sari Casal KulttuuriCocktail

Viime vuonna miljoonat ympäri maailman halusivat huvitella, ja taustamusiikin sille tarjosi kaksi helsinkiläistä muusiikintekijää. Kun tosielämässä ei voinut temmeltää ja töniä, vaihtoehdoksi kelpasi brittiläinen Fall Guys -videopeli, josta tuli hetkellisesti yksi maailman suosituimmista.

Fall Guysin hahmot ovat kömpelösti hyllyviä karkinvärisiä pötkylöitä, jotka yrittävät kompuroida maaliin. Harva onnistuu tässä: pihalla leikittävien pelien tapaan matsin aloittaa iso joukko, mutta vain yksi voittaa.

Tällainen harmiton hölmöily vetosi viime vuoden yleisahdistuneessa ilmapiirissä. Vuorokausi Fall Guysin julkaisun jälkeen sitä pelasi jo puolitoista miljoonaa ihmistä.

Jos miettii nuoria suomalaisia, jotka viime vuonna vaikuttivat ratkaisevalla tavalla maailmanlaajuiseen viihteeseen, mieleen tulee muutama ihminen: ainakin The Weekndin musiikkivideot ohjannut Anton Tammi ja Fall Guysiin musiikin tehneet Jukio Kallio, 32, ja Daniel Hagström, 31.

Kallio ja Hagström ovat antaneet haastatteluita Yhdysvaltoihin ja Japaniin, mutta eivät juurikaan Suomeen. Haastatteluja on kertynyt sen verran, että he kertovat niissä yleensä saman taustatarinan. Se menee näin:

– Tapasimme harrastemusikaalissa, johon Daniel teki musiikit ja esitin karhua lavalla. Mutta ei mennä siihen sen enempää, Kallio sanoo.

Miksi ei?

– Näin se jää suurelle yleisölle sopivan mystiseksi jutuksi, Hagström sanoo naurahtaen.

Mies istuu musiikkistudiossa, seinässä on Finnvoxin logo.
Daniel Hagström. Mies istuu musiikkistudiossa, seinässä on Finnvoxin logo. Kuva: Sari Casal KulttuuriCocktail

Hagström istuu työhuoneellaan Finnvox-studiolla, hän työskentelee täällä masteroijana. Tietokoneella on auki tunnetun suomalaisen räppäri-popparin julkaisematon albumi, aiemmin hän on masteroinut esimerkiksi Robinin ja Mikael Gabrielin musiikkia.

Hagström ei ole ennen tehnyt ammattimaisesti videopeleihin musiikkia. Eikä hän itse asiassa ole paljoa pelannutkaan, paitsi lapsena Nintendoa ja teininä Runescapea.

Hän vaikuttaa aidosti häkeltyneeltä tilanteesta. Kun videopelistä tuli ilmiö, hän alkoi stressata siitä, mitä kaikella huomiolla pitäisi tehdä.

– Perustin Twitter-tilin Jukion suosituksesta. Tilanne oli todella vieras itselle. Olen tottunut olemaan studion uumenissa enkä valokeilassa.

Jukio Kallio taas on Suomen tunnetuimpia pelimuusikkoja, harvoja Suomessa joka saa elantonsa tekemällä musiikkia peleihin. Kallion musiikkia on kuultu etenkin kriitikoiden rakastamissa indiepeleissä: Minitissa, Luftrausersissa, Nuclear Thronessa ja Celestessa.

Kymmenisen vuotta sitten pelialalla tapahtui niin sanottu indie-vallankumous. Sillä tarkoitetaan sitä, että ihmiset pystyvät nykyään elämään tekemällä videopelejä, vaikka he eivät olisikaan suurten yritysten leivissä. Tämä johtuu jakelukanavien muutoksesta: pelin saa nyt verkkoon melkeinpä kuka vaan myytäväksi ilman suurempia kommervenkkejä. Toista oli aiemmin, kun ainoa keino oli painattaa pelistä kallis cd-rom.

– Se oli kaukainen rokkistarahaave, että eläisin tekemällä pelejä, Kallio sanoo.

Ensimmäinen vihje siitä, että rokkistaraelämä olisi mahdollista tuli 2012, kun Kallio pääsi tekemään yhdysvaltalaisen deodoranttiyrityksen verkkopeleihin musiikkia. Pelien pääosassa oli koripallolegenda Dikembe Mutombo, joka kommentoi päivänpolttavia tapahtumia ja mainosti dödöä.

– Mainostoimisto kävi läpi lauantaina mitä viime viikolla oli tapahtunut ja pelit tehtiin sen pohjalta viidessä päivässä. Se oli aivan hullua.

Pari vuotta myöhemmin julkaistiin hollantilainen lentoräiskintä Luftrausers. Se oli pienimuotoinen menestys, ja hän uskalsi jäädä alalle.

Nyt hän sanoo, että päätyi alalle juuri oikeaan aikaan. Pelien julkaisumäärä on räjähtänyt, mikä tekee erottautumisesta aiempaa vaikeampaa. Pelkästään Steam-verkkokaupassa julkaistaan alle tuhat peliä kuukaudessa.

– Suosittelen kaikkia tekemään pelejä, mutta rokkistarojen aika alkaa olla ohi. Hitin tekeminen on yhtä hankalaa kuin musiikkimaailmassa.

Isä pelleilee lapselle.
Jukio Kallio. Isä pelleilee lapselle. Kuva: Sari Casal KulttuuriCocktail

Videopelit ovat kaiken kansan hupia. Yli puolet suomalaisista pelaa videopelejä ainakin harvakseltaan ja pelaamisen kasvu on suurinta yli 44-vuotiaissa.

Pandemiavuonna monet menestyspelit ovat olleet lähes väkivallattomia ja kisailuun kannustavia.

– Hc-pelaajien porukka on yllättävän pieni, on harmi että yleisen uskomuksen mukaan pelejä tehtäisiin vain heille, Kallio sanoo.

Indiestudiot ovat usein pienen piirin porukoita. Se tarkoittaa, että töitä voi kasautua paljonkin yhdelle ihmiselle.

Kun Kalliolle tarjottiin sävellystyötä Fall Guys -peliin, hän oli juuri toipumassa edellisestä työkeikasta. Kallio oli tehnyt Minit-videopeliin kaikki äänityöt yksin ja kärsi työuupumuksesta.

– Nyt vasta kolme vuotta jälkikäteen tajuan, kuinka väsynyt olin.

Alalla puhutaan Kallion mukaan paljon menestyksestä, mutta ei itsestään huolen pitämisestä. Yleinen käsitys on, että pitää tehdä vain todella paljon töitä, kunnes käy tuuri ja ura lähtee lentoon.

Fall Guysista hän ajatteli kieltäytyvänsä, työtaakka olisi liian iso.

Sitten mieleen tuli ystävä Daniel Hagström, jolla on työhuone samalla kadulla Helsingin Pitäjänmäessä Kallion kanssa. Hänen kykyihin tuottajana voisi luottaa.

Kun Hagström opiskeli musiikkiteknologiaa Orimattilassa, Kallio kävi viikonloppuisin koulun studiolla puuhastelemassa. He olivat myös tehneet pieniä harrastepelejä gamejameissa, eli tapahtumissa, joissa pelin pitää syntyä esimerkiksi viikonlopun aikana.

Kallio vastasi britteihin, että ottaa työn vastaan, jos mukaan otetaan Hagström.

Värikkäät pallerot juoksevat Fall Guys -pelissä.
Fall Guys: Ultimate Knockout Värikkäät pallerot juoksevat Fall Guys -pelissä. Kuva: Mediatonic KulttuuriCocktail

Kaksikon videopeliin tekemän musiikin kuvaileminen pirteäksi olisi vähättelyä. Musiikki tuo mieleen kuvaputkitelevisiosta katsottujen visailujen tunnarit ja 90-luvun pitelemättömän amerikkalaisen optimismin.

On vaikea uskoa, että näin riemukasta musiikkia on syntynyt Pitäjänmäen harmaalla teollisuusalueella. Musiikin teko aloitettiin viime maaliskuussa, juuri koronapandemian alkaessa.

Yhdeksi teemaksi tuli Kallion mukaan "euroviisumodulaatiot". Sävellajin nostot ovat laulukisan suurimpia kliseitä ja hittinikkarien vakiotemppuja. Monet katsovat niitä alalla vähän kieroon.

Kalliota tämä naurattaa.

– Halpa kikka on hyvä tapa modulaatioiden kuvailuun! Halusin viedä modulaatiot niin pitkälle kuin pystyn: sävellaji saattaa vaihtua viisikin kertaa yhden kappaleen aikana.

Modulaatiot sopivat Kallion mukaan videopelimusiikkiin, koska sama biisi voi toistua monia kymmeniä kertoja.

– Kuulija ajattelee, että aa, tässähän kävi jokin uusi juttu! Tosiasiassa täysin sama asia toistuu puoli sävelaskelta ylempää.

Finnvoxissa tehdään elokuvien äänitöitä paljon, joten studiolla on mittavat varastot täynnä erilaisia kilkattimia, kenkiä, pyöränkelloja ja kodinesineitä äänittämistä varten.

– Haimme sieltä kamaa, äänitimme vanhojen puhelimien räpeltämistä ja ilmapalloon puhaltelua, Hagström sanoo.

Pitäjänmäellä äänitetty puhallus kuuluu heti pelin käynnistyessä.

Hagström innostuu silminnähden kuvaillessaan musiikin yksityiskohtia:

– Ensin voi olla löysää synaa ja tiukkaa hi-hat-rumpua, seuraavassa hetkessä toisinpäin. Ärsykemäärä addiktoi.

Koko tilanne tuntui lopulta Hagströmistä työkeikalta muiden joukossa, vaikkakin tavallista erikoisemmalta.

– Meiltä tilattiin ne biisit ja olin että jee kiva, hauska prokkis. Sen jälkeen minulla siirtyi jo fokus aivan muualle, unohdin koko asian.

Sitten peli julkaistiin ja serverit kaatuivat. Peliä pelasi ensimmäisen vuorokauden aikana puolitoista miljoonaa ihmistä. Kukaan ei ollut osannut varautua moiseen.

Kallio ymmärsi, että jotain poikkeuksellista oli tekeillä kun formulakuski Lando Norris sanoi lajin lehdistötilaisuudessa, että formula- ja Fall Guys -voitto tuntuvat melkein samalta.

Fall Guysista tuli yksi Twitchin suosituimpia pelejä. Palvelussa ihmiset jakavat videoita omasta pelaamisestaan. Monet puhuivat musiikista, pelkästään tunnaria on kuunneltu Spotifyssa miljoonia kertoja.

Peli oli hetkellisesti ilmiö josta kohistiin kaikkialla. Kuten viraali-ilmiöillä on tapana, suosio on laskenut reippaasti alkusaturaation jälkeen. Pelaajien määrä on nyt parhaimmillaan noin kymmenes alun suosiohetkistä. Työt jatkuvat Hagströmillä ja Kalliolla.

– Miljoona pelaajaa ensimmäisenä viikkona ei välttämättä tarkoita pitkässä juoksussa mitään. Kysymys on, kuinka paljon pelaajia on kolmen vuoden päästä, Kallio sanoo.

Tätä hän ei mieti sen enempää. Freelancerin ei tarvitse huolehtia samalla tavalla riskeistä.

Pelit ovat nykyään jatkuvasti muuntautuvia tuotteita. Pelin pariin houkutellaan ihmisiä päivityksillä ja esimerkiksi uudella musiikilla.

Keskimäärin kahden kuukauden välein Helsingissä syntyy neljä uutta kappaletta, jotka lähetetään Britanniaan.

Kaksi silmalasipäistä miestä ja vauva.
Daniel Hagström (vas.) on alle yksivuotiaan Aatoksen kummisetä. Kaksi silmalasipäistä miestä ja vauva. Kuva: Sari Casal KulttuuriCocktail

Hagströmin studion lattialla ryömii Kallion alle yksivuotias Aatos-lapsi. Hagström on Aatoksen kummisetä.

– Kallis maku, hän sanoo kun Aatos heiluttelee tuhansien eurojen arvoisia masterointilaitteita ja yrittää tunkeutua työpöydän alla olevaan vetokaappiin.

Kallio nappaa Aatoksen syliinsä.

Fall Guysin tekeminen on ollut raskasta. Kallio sanoo, että hän on vuosien työskentelyn jälkeen vasta tänä keväänä oppinut jäsentämään työviikkonsa niin, ettei niistä tule liian kuormittavia.

– Hittipelin jälkeen huomasin, että ei se tarkoita työmäärän loppumista.

Deadlinet painavat yhä päälle. Selvittyään aiemmasta Minit-pelin aikaisesta työuupumisesta hän vain jatkoi raudan takomista kuten oli ennenkin tehnyt.

– Nyt tajusin, että putki on pakko katkaista.

Alkuvuodesta 2021 Kallio on siirtynyt nelipäiväisiin työviikkoihin. Yhden päivän työviikossa hän viettää vauvan kanssa. Pelialan ylityöongelmiin on tarjottu ratkaisuksi parempaa työnjärjestämistä yhtiöissä, niin että työntekijöiltä ei vaadita suhteetonta määrää ylitöitä. Freelancerina työaikoja valvoo vain työntekijä.

– Ymmärsin, että jos olisin kiinnittänyt huomiota väsymykseen aiemmin, tilanne ei olisi näin paha.

Kun Fall Guys puhutti ympäri maailman, Kallio ensin yritti vastata jokaiselle asiaa kommentoineelle ihmiselle jotain Twitterissä. Se tarkoitti kellon ympäri päivystämistä kännykän ääressä.

– Daniel (Hagström) itseasiassa sanoi, että eihän sun tarvitse kaikille vastata.

Asiat näkee joskus kirkkaammin oman kuplan ulkopuolelta. Kallio poisti viestisovelluksen puhelimestaan. Twitteriä hän käyttää vain työkoneella, jotta ero työn ja vapaa-ajan välillä pysyy selkeänä.

Pop-maailmassa työskentelevän Hagströmin mukaan että menestys videopelimaailmassa ei ole vaikuttanut hänen uraansa masteroijana. Harva lopulta musiikkialalla tietää koko asiasta.

– Joku artisti on saattanut sanoa, että "wow, cool".

Lisätty 3.4. tietoa Hagströmin aiemmista töistä. Korjattu Aatoksen sukunimi ja tarkennettu aikamuotoa lauseessa: "menestys videopelimaailmassa ei ole vaikuttanut hänen uraansa".

Kommentit