Hyppää pääsisältöön

”Taiteesta ei ole enää vastavoimaksi, taiteilijat ovat alistuneet olemaan ensisijaisesti säädyllisiä ja hyviä ihmisiä” – taiteilija Anna Eriksson koronakeväänä 2021

Anna Eriksson istuu mustissa vaatteissa betonilla
Anna Eriksson istuu mustissa vaatteissa betonilla Kuva: Anna Eriksson Anna Eriksson

Uutta elokuvaa tekevä Anna Eriksson elää elämänsä luovinta ja merkittävintä vaihetta, mutta sivistyksen katoamisen pohtiminen ahdistaa.

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti, koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa elokuvantekijä, laulaja, säveltäjä Anna Eriksson

Missä olet juuri nyt?

Olen Universumin laidalla, keskellä luovinta ja merkittävintä vaihetta elämässäni. Aina valmiina ottamaan iskuja vastaan. Ja yhtään ei peräännytä, perkele!

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Maailma on repeytynyt kahtia. Toisilta on viety kaikki ja heitä ei enää tarvita mihinkään. Kapitalismin pelurit ovat käyttäneet tilaisuuttaan hyväkseen ja maksimoineet voittonsa.

Nuoren valtiomme sivistys on katoamassa. Asian pohtiminen ahdistaa, mutta pohdin sitä silti.

Millainen on ollut mielialasi?

Kuten miehelläni on tapana sanoa: Kaikki on hyvin, kunhan Alko pysyy auki.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

On ollut pakko kirjoittaa maanisesti, poistua tästä todellisuudesta. Hesarinkin lukeminen on pitänyt lopettaa, kun kaikki kriittinen ajattelu on leimattu huuhaaksi.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?

Koronaa ei ole tehty keinotekoisesti salaisissa laboratorioissa, mutta kaiken he tulevat muuttamaan sen varjolla.

Algoritmit ja kiinalaiset valvontametodit ovat nyt yleisesti hyväksyttyjä, jopa toivottuja. Maailma ei ole muuttunut mihinkään. Me olemme vain antautuneet ilman taistelua, älypuhelin kädessä.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa?

Taiteesta ei ole enää vastavoimaksi. Taiteilijat ovat itse alistuneet palvelemaan systeemiä, olemaan ensisijaisesti säädyllisiä ja hyviä ihmisiä. Tämän kriisin jälkeen teatterit ovat täynnä musikaaleja, elokuvissa käsitellään komedian keinoin yhteiskunnallisia ongelmia, ja kuvataiteilijoiden tärkein tehtävä on antaa toivoa ihmisille.

Elämme hirvittäviä aikoja. Kulttuurimme ei ole koskaan ollut vastaavassa aallonpohjassa. Enkä usko, että sieltä enää noustaan.

Katso ja kuuntele


Anna Eriksson / Suomi Love / Teit minusta sairaan


Anna Eriksson / Me elokuvantekijät

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri