Hyppää pääsisältöön

”Tämä on ollut jollakin tavalla kadonnut vuosi, erityisesti teatterin suhteen” – kirjailija Saara Turunen koronakeväänä 2021

Saara Turunen ottaa itsestään selfien
Saara Turunen ottaa itsestään selfien Kuva: Saara Turunen Saara Turunen

”Uskon, että paljon asioita jää yksinkertaisesti tapahtumatta.” Saara Turunen julkaisi romaanin ilman juhlintaa eikä lähtenyt ohjaamaan näytelmäänsä Saksaan.

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti, koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa kirjailija, teatterintekijä Saara Turunen

Missä olet juuri nyt?

Kotona.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Julkaisin romaanin. Yleensä julkaisuun liittyy juhlintaa, ihmisten tapaamista ja kirjasta puhumista. Nyt kaikki sellainen oli tietenkin peruttu. Onneksi on kuitenkin ollut joitain virtuaalisia esiintymisiä.

Suurin muutos on ehkä ollut se, että minun oli tarkoitus mennä ohjaamaan näytelmäni saksalaiseen teatteriin viime syksynä. Työ on siirtynyt. Toivon, että voin tehdä sen ensi syksynä.

Kaikki taiteilijoiden välinen säpinä, kohtaamiset, teatteriesitykset, konsertit, kaikki sellainen on kadonnut. Tuntuu välillä kuin aika olisi pysähtynyt. Taide tarvitsee ideoita ja pulppuilua kehittyäkseen. Uskon, että paljon asioita jää yksinkertaisesti tapahtumatta. Tämä on ollut jollakin tavalla kadonnut vuosi, erityisesti teatterin suhteen.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Olen kirjoittanut. Olen kiitollinen siitä, että kirjoittaminen onnistuu samalla tavalla kuin ennenkin.

En kuulu niihin, joilla menisi huonoiten. Voin tällä hetkellä harjoittaa elinkeinoani, toisin kuin monet.

Millainen on ollut mielialasi?

Välillä hyvä, välillä hiukan melankolinen. Kaipaan ihmisiä, kaipaan tapahtumisen tunnetta ja yhteistä tohinaa. Tuntuu, että kaikki odottavat koko ajan vain tulevaa. Jo vuosi on puhuttu sitä, että kunpa tämä olisi pian vain ohi. Myös tulevien töiden suunnitteleminen on hankalaa.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?

No ei varmaan ihan täysin. Kyllä tämä aika jättää meihin kaikkiin jonkinlaisen jäljen. Kaikki muuttui niin yllättäen ja niin isosti. Mutta mitkä muutoksista jäävät pysyviksi, sitä on kuitenkin vaikea ennustaa. Varmaan jonkinlainen varovaisuus tulee vallitsemaan vielä kauan, ja kaikki järjestelyt myös taiteen ja kulttuurin parissa tullaan tekemään terveys edellä.

Tuntuu, että on päässyt maistamaan sitä, millaista elämä oli joskus menneinä aikoina, tyyliin ruttoepidemian aikaan. Hyvin samantyyppisiä karanteeneja varmaan silloinkin pidettiin, ja pelko ja epäluulo vallitsivat.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?

Teatterit ja muut taidetilat on avattava siinä vaiheessa kun esimerkiksi ravintolat avataan. Tunnemme esimerkkejä Keski-Euroopasta, jossa taidetta on saatu pidettyä hallitusti auki lähes koko ajan. Seuraan itse eniten Espanjan ja erityisen Barcelonan tilannetta. Siellä teatterit ovat olleet koko kevään auki, toki maskipakolla, turvaväleillä ja niin, että yleisön yhteystiedot kerätään talteen, jos jotain sattuu.

Taide- ja kulttuurialat ovat erittäin merkittäviä työllistäjiä, ja koko kansallinen identiteettimme rakentuu juuri taiteen ja kulttuurin varaan. Tämä on hyvä muistaa myös tukipäätöksiä tehdessä.

Jutun ingressi korjattu 6.4. Saara Turunen ei lähtenyt Saksaan ohjaamaan näytelmäänsä, mutta toivottavasti lähtee ensi syksynä.

Katso ja kuuntele

Luomiskertomus: Saara Turusen Järjettömiä asioita, maaliskuu 2021


Aamun kirja: Saara Turusen Sivuhenkilö, maaliskuu 2018


Aamun kirja: Saara Turusen Rakkaudenhirviö, toukokuu 2015

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri