Hyppää pääsisältöön

”Esittävän taiteen duunariosaston freelancerit ovat nyt kaikkein haavoittuvimmassa asemassa” – valosuunnittelija Mikki Kunttu koronakeväänä 2021

Mikki Kunttu mustissa vaatteissa pitkät hiukset auki, katsoo suoraan kameraan
Mikki Kunttu mustissa vaatteissa pitkät hiukset auki, katsoo suoraan kameraan Kuva: Kaapo Kamu Mikki Kunttu

Mikki Kuntun mielestä koronakriisi teki selväksi, ettei Suomen kulttuuripoliittinen järjestelmä ole tehtäviensä tasolla. ”Puheet ovat puheita, ja korulauseitahan maailmaan mahtuu. Tekojen kautta ne vasta todentuvat arvoiksi. Siinä on nyt korjattavaa.”

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti, koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa valosuunnittelija, designer Mikki Kunttu

Missä olet juuri nyt?

Porvoossa omalla studiollani.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Pari aiempaa vuotta asuin Montrealissa Kanadassa. Tarkoitus oli asettua sinne niinsanotusti toistaiseksi. Koronapandemian myötä oma tilanne kävi liian epävarmaksi koko Pohjois-Amerikan sulkeutuessa. Paluupäätökseen vaikutti myös terveydenhuollon taso Suomessa, sekä luotto yhteiskunnan tukeen kriisiaikana.

Tilanteet ja muuttujat yhteenvedettynä oli järkevintä palata Suomeen. Kolmessa viikossa myin kaiken isomman irtaimiston, auton, jne. ja palasin lasteni kanssa Suomeen. Pojilla jäi kouluvuosi kesken Kanadassa, tosin siellä ei ollut mitään valmiuksia etäopetuksen käynnistämiseen kevään aikana joten sikäli mistään ei jääty paitsi.

Koronatilanteen eskaloituessa olimme Floridassa, josta vielä ehdin Montrealin kautta Bostoniin töihin – mutta Bostonissa jo sitten ensi-ilta peruttiin. Merkittävä määrä töitä peruuntui, kuten ensi-illat Andorrassa sekä Vancouverissa. Lisäksi käytännössä kaikki muu on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen.

Montrealissa pääasiallinen työllistäjäni Cirque du Soleil ajautui konkurssin partaalle, ja kaikki kevään 2020 palkat jäivät saamatta. Kun yhteenlasketaan vielä mannertenvälinen muutto ja uuden kodin hankkiminen Suomessa, oli vuosi yksinhuoltajalle taloudellisesti todella haastava.

Sama tuotantojen siirtyminen ja peruuntuminen on jatkunut koko vuoden. Työni on suurelta osin kansainvälistä, joten tilanne on todella ikävä ja epävarma.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Sattumallakin on tässä sijansa, sillä onnekseni olemme jatkaneet joidenkin tulevien tuotantojen valmistelua. Jotkut tuotannoista pyritään harjoittelemaan ja valmistelemaan valmiiksi asti, jonka jälkeen ne jäävät jopa 2–3 vuodeksi odottamaan ensi-iltaansa.

Kesällä 2020 onnistuimme loppuunviemään Berliinin Olympiastadionin valaisuprojektin.

Tampere-taloon syksyksi 2021 suunniteltu 50-vuotistapahtumani jouduttiin siirtämään vuodella syksyyn 2022. Tapahtumaan on tulossa esiintyjiä ympäri maailmaa Japanista, Australiasta, Kanadasta, USA:sta, Tanskasta, Ranskasta, Saksasta ja Ruotsista, joten kuluvana vuonna peruuntumisen riski olisi ollut liian suuri.

Millainen on ollut mielialasi?

Olen eniten huolissani alamme niinsanotun duunariosaston freelancereista, joiden panos kautta esittävän taiteen ja viihteen kentän on ehkä päättäjille näkymätön, mutta äärimmäisen tärkeä. He ovat myös kaikkein haavoittuvimmassa asemassa tässä kriisissä.

Apurahaperusteisesti jaettavat koronatuet koen yksiselitteisesti alentavana koko alaa kohtaan. Ei luulisi olevan vaikeaa selvittää freelancerkentän tuloja vuoden 2019 perusteella ja korvata vuoden 2020 ansionmenetykset. Korvausprosentin pitää olla sata. Tämä olisi se edullisin ja tehokkain keino pitää kulttuurin pää pinnalla.

Kriisien aikana paljastuu usein asioiden todellinen tola, ja nyt on selvää, ettei Suomessa kulttuuripoliittinen järjestelmä ole tehtäviensä tasolla. Kysymys on ennen muuta arvoista. Puheet ovat puheita, ja korulauseitahan maailmaan mahtuu. Tekojen kautta ne vasta todentuvat arvoiksi. Siinä on nyt korjattavaa.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt

Paluuta entiseen ei ole koskaan ollut. Nythän tilanne ei ole enää uusi, vaan tässä on eletty jo vuosi tätä todellisuutta. Itse en ole virustautien asiantuntija, joten siihen en osaa ottaa kantaa.
Toivon tietysti, että elämä tuo meille kaikille tätä parempia aikoja.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?

Suomalainen kulttuuri on ainoa asia mikä tekee meistä suomalaisia.

Katso ja kuuntele


Reininkulta / valosuunnittelu Mikki Kunttu

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri