Hyppää pääsisältöön

Radio Sami Yaffa pureutuu erikoisjaksossaan pääsiäisen perinteisiin ja juhlintaan ympäri maailman

Sami Yaffa lavastetussa radiostudiossa.
Sami Yaffa lavastetussa radiostudiossa. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Sami Yaffa,Radio Sami Yaffa

Minkä takia rairuohoa kasvatetaan? Miksi jänis tuo pääsiäismunat, vaikkei se muni? Mistä mämmi juontaa juurensa? Miksi virpomavitsat tehdään nimenomaan pajusta?

Radio Sami Yaffan erikoisjakso selvittää pääsiäisen alkuperää ja eri maiden juhlimisperinteitä. Mukaan tarinoita täydentämään Sami Yaffa on poiminut kattavan valikoiman musiikkia.

Pääsiäistä vietetään uudestisyntymisen juhlana. Se ajoittuu myös kevätpäiväntasauksen tietämille, jolloin päivät ja yöt ovat maapallolla lähes kaikkialla yhtä pitkiä. Juhlan perinteet pohjaavat kauas historiaan ja ne vaihtelevat ympäri maailman.

Esimerkiksi Tšekin tasavallassa olut värjätään yrttien avulla vihreäksi, Kreikassa Vrontadoksen kaupungin kaksi kirkkoa juhlistavat pääsiäistä ampumalla ilotulitusraketteja toisiaan kohti, ja Uudessa-Seelannissa ongelmallisen suureksi kasvanutta jänispopulaatiota koitetaan saada kuriin pääsiäisen perinteisellä jäniksenmetsästyksellä.

Ranskassa puolestaan paistetaan jättimunakas, Norjassa vuoristomökillä vietettävään pääsiäiseen otetaan mukaan appelsiini, suklaapatukka ja kauhukirjallisuutta, ja Pohjois-Italian Sulmonassa juoksutetaan Maria-patsasta läpi kaupungin.

Juhla-aterialla saatetaan nauttia kilpikonnaa, kuten Kolumbiassa, tai pöydässä saattaa seistä voilammasveistos, niin kuin Venäjällä, Puolassa tai Sloveniassa.

Näitä ja monia muita pääsiäiseen liittyviä traditioita esitellään tuttuun tyyliin mielenkiintoisesti ja hauskasti Radio Sami Yaffassa. Noitia, mämmiä, tipuja ja kärsimystä -ohjelmassa kuullaan mm. Frank Sinatraa, Patti Smithiä, Stevie Wonderia, Johnny Cashia, Amy Winehousea ja The Pretendersiä.

Radio Sami Yaffan pääsiäisen erikoisjakso kuunneltavissa Yle Radio Suomessa maanantaina 5.4. klo 15.02 alkaen tai Yle Areenassa vuoden ajan. Aiemmat Radio Sami Yaffan jaksot ovat kuunneltavissa täällä.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi