Hyppää pääsisältöön

”Vapauden tunnetta on joutunut punnitsemaan uudestaan” – jazzrumpali Teppo Mäkynen koronakeväänä 2021

Teppo Mäkynen selfie
Teppo Mäkynen selfie Kuva: Teppo Mäkynen jazzmuusikko,Teppo Mäkynen

Tulevaisuus on erilainen, mutta silti se voi olla positiivinen, pohtii Teppo Mäkynen, jolla on ollut paljon aikaa tehdä omaa musiikkia keikkojen loputtua.

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti, koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa jazzrumpali, säveltäjä Teppo Mäkynen

Missä olet juuri nyt?

Olen kotona Helsingissä.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Normaali ”muusikon arki” on muuttunut huomattavasti. Keikkareissut on vähentynyt lähes olemattomiin, niin kuin totta kai myös itse keikat. Olen ollut paljon kotona, mikä on myös hyvä asia. Sosiaaliset kontaktit soittokavereihin, jotka ovat myös samalla ihan oikeita kavereita, ovat vähissä. Vapauden tunnetta on joutunut punnitsemaan uudestaan. Oman musiikin tekemiseen on ollut paljon enemmän aikaa.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Olen harjoitellut instrumenttini soittamista ja tehnyt paljon uutta musiikkia. Oman musiikin tekemistä olen pystynyt jatkamaan entiseen mallin, koska olen aiemminkin tehnyt musiikkia ja levyjä melko itsenäisesti.

Millainen on ollut mielialasi?

Suurimmaksi osaksi ihan positiivinen. Alkuvuodesta 2021 oli vähän vaisumpi fiilis, mutta kevät on aina innostavaa aikaa.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?

Allekirjoitan väitteen edelleen.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?

Uskon, että meidän ihmisten kyky mukautua uusiin ja erilaisiin tilanteisiin auttaa myös tässä vaikeassa ajassa ja myös tulevaisuudessa. Tulevaisuus on erinlainen, mutta silti se voi olla positiivinen.

Katso ja kuuntele


Teppo Mäkysen oktetti Teddy’s West Coasters / M-studion viimeinen ilta, joulukuu 2015


Aki Rissanen Trio (Aki Rissanen, piano, Antti Lötjönen, basso, Teppo Mäkynen, rummut) / Helsingin juhlaviikonloppu, elokuu 2020

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri