Hyppää pääsisältöön

"Esiintymättömyys on tuntunut oudolta, en tunne olevani oma itseni" – muusikko Jimi Tenor koronakeväänä 2021

Jimi Tenor kasvomaski kasvoilaan grafiikkanäyttelyssä
Jimi Tenor kasvomaski kasvoilaan grafiikkanäyttelyssä Kuva: Jimi Tenor Jimi Tenor

Sään salliessa Jimi Tenor harjoittelee läheisessä metsikössä ja pitää yllä naapurisopua huolehtimalla järkevistä soittoajoista. "Saan esiintymisistä paljon energiaa, ja niiden puuttuminen on outoa."

Koko maailma ja sen mukana oma kulttuurielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Kulttuurin tekijät ovat ottaneet tässä poikkeusajassa kovia iskuja vastaan.

Kysyimme eri alojen taiteilijoilta, miten he viettävät koronakevättä, jo toista peräkkäin. Mitä he ajattelevat omasta ja kulttuurimme nykytilanteesta ja tulevaisuudesta?

Esitimme samat kysymykset, jotka Yle Klassinen on kysynyt suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä jo kahdesti, koronakeväänä 2020 ja 2021.

Kysymyksiin vastaa musiikintekijä Jimi Tenor

Missä olet juuri nyt?

Kotona, niin kuin lähes koko ajan koronan takia.

Miten koronapandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?

Yleensä olen esiintymismatkoilla tai musiikkiprojekteissa suuren osan vuodesta. Nyt vuoden ajan kaikki esiintymiset ja suurin osa äänitysprojekteista on peruttu. Soitan saksofonia ja huilua, eikä minulla ole erillistä harjoitustilaa kodin ulkopuolella. Viime kevät oli onneksi lämmin ja pystyin harjoittelemaan ulkona kotini lähellä olevassa metsikössä.

Kotona harjoittelu vaikeutui muutenkin, koska lapseni ovat etäkoulussa ja soittoni häiritsee jonkin verran. Talven aikana olen kuitenkin harjoitellut kotona. Yritän pitää naapurisopua yllä pidättäytymällä järkevissä soittoajoissa.

Esiintymättömyys on tuntunut oudolta, ja en tunne olevani oma itseni. Saan esiintymisistä paljon energiaa, ja niiden puuttuminen on outoa. Etäesiintymiset eivät tunnu miltään, enkä oikeastaan ole niitä tehnyt kuin muutaman.

Positiivinen puoli koronasta on ollut, että sain sävellettyä UMO:lle konsertillisen uusia kappaleita, jotka on nyt myös äänitetty julkaisua varten. Koska en pystynyt matkustamaan viime kesänä, olimme paljon mökillä ja sävelsin siellä. Normaalisti olen kesäisin poissa esiintymismatkoilla, ja mökkeily jää todella vähiin.

Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?

Niin kuin mainitsin, kaikki keikat on peruttu. Onneksi työnkuvaani kuuluu myös säveltäminen, ja olenkin pystynyt tekemään sitä paljon enemmän kuin normaalisti. Esiintymismatkat haittaavat säveltämistäni, koska en yleensä sävellä kodin ulkopuolella. Tai ainakaan en lentokentillä tai matkustaessa.

Tarvitsen elämääni tasapainoa, ja pelkkä säveltäminen käy luonteelleni yksipuoliseksi... haluan myös soittaa ja esiintyä.

Millainen on ollut mielialasi?

En ole kokenut pahemmin mitään pandemiamasennusta. Olen aina pyrkinyt mukautumaan uusiin tilanteisiin, ja tämä on vain yksi uusi haaste. Tietysti pientä mökkihöperyyttä alkaa tuntua, kun viettää niin paljon aikaa kotona ja samojen ihmisten seurassa.

Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?

Jos lentomatkailu vähenee pandemia takia, en näe sitä pahana asiana. Minulta lentomatkailusta on hävinnyt kaikki glamour. Toivoisin itse asiassa, että siitä tulisi taas luksus, jota odottaisi innolla. Luulen kuitenkin, että lentomatkailu tulee vain kasvamaan pitkällä tahtäimellä.

Toivon, että etätapaamiset businessmaailmassa jäävät pysyväksi ilmiöksi.

Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?

Hyvin järjestetyistä kulttuuritapahtumista ei ole korona levinnyt ilmeisestikään. En näe järkeä niiden sulkemisessa. Toki ymmärrän vaikean tilanteen, jossa päättäjät ovat, ja olen itse varautunut vain odottamaan rauhassa tilanteen tasaantumista.

Jos minulla ei olisi säveltämistyötä ja tekijänoikeustuloja muusikkouden lisäksi, olisin vaikeuksissa.

Katso ja kuuntele


Ääniä elokuvasta: Jimi Tenor


Jimi Tenor Aamu-tv:n haastattelussa 2012

Taiteilija toisena koronakeväänä 2021

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri