Hyppää pääsisältöön

Sokeain kuunnelmapalkinto Ylen Yöperhonen-kuunnelmalle

Naislentäjän violetti siluetti keltaisella taustalla. Naisella on päässään lentäjänlasit ja hän katsoo suoraan kameraan.
Naislentäjän violetti siluetti keltaisella taustalla. Naisella on päässään lentäjänlasit ja hän katsoo suoraan kameraan. Kuva: Joni Järvinen / Värikäs Oy kuunnelmat,Sokeain kuunnelmapalkinto

Yöperhonen-kuunnelman on Ylelle tuottanut Funfar Oy.

Yöperhonen on brittilentäjä Amy Johnsonin elämäntarinasta inspiroitunut kuunnelma. Johnson tuli tunnetuksi 1930-luvulla pitkistä yksinlentomatkoistaan. Palkinnon myöntänyt raati nostaa perusteluissaan esiin kuulijalle välittyvän lentämisen hurman ja vaaran tunteen, mutta myös tavoitteen saavuttamisen jälkeen tulevan tyhjyyden.

Teoksen pääosan esittäjä Liisa Pöntinen on puolestaan valittu vuoden ääninäyttelijäksi. Kuunnelmaraadin mielestä on ilo, että kuunnelmien antamien mahdollisuuksien pariin on löytänyt uusi ja omaperäinen teatterintekijä. Vuoden ääninäyttelijän valinnan tarkoitus on tuoda esille näyttelijän äänityön suurta merkitystä kuunnelmataiteelle.

Kuunnelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Liisa Pöntinen, äänisuunnittelusta ja äänityksestä on vastannut Jussi Kraft. He ovat yhdessä tehneet musiikin kuunnelmaan. Tuotantoyhtiö Funfarin dramaturgina on toiminut Sami Keski-Vähälä ja tuottajana Timo Vierimaa, Ylen dramaturgeina ovat olleet Onerva Hannula ja Antti Lehtinen sekä tuottajana Matti Kajander. Rooleissa kuullaan Liisa Pöntinen, Pyry Äikää, Minna Koskela ja Jussi Kraft.

Yöperhonen on kuunneltavissa Yle Areenassa. Yle Radio 1:ssä se kuullaan uusintana sunnuntaina 11.4. klo 15 ja maanantaina 12.4. klo 19.02.

Sokeain kuunnelmapalkinnon jakaa valtakunnallisen kulttuuriyhdistyksen Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati. Palkinto jaettiin tänä vuonna jo 54. kerran.