Hyppää pääsisältöön

Hyvä taide resonoi aina ajassa

Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa
Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,kirjallisuus,elokuvat,Kirja vs. leffa

Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa.

Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä. Kahdessatoista jaksossa käydään tuttuun tapaan läpi kirjan ja elokuvan eroja, teosten teemoja sekä keskustelijoiden kokemuksia teoksista.

Hyvään taiteeseen kuuluu, että se herättää kokijassa ajatuksia. Hyvä taide resonoi myös jokaisessa ajassa.

Miksi Shakespearen teokset ovat nousseet otsikoihin juuri nyt?

Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu mm. William Shakespearen tuotannosta. Kirja vs. Leffa -jaksossa teospari Romeo ja Julia - West Side Story nostaa esille ikiaikaisten teemojen lisäksi myös ulkotaiteelliset seikat. Kuinka paljon Shakespearen teokset sisältävät ongelmallisia valtarakenteita?

Moni klassikoksi nostettu teos sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa. Pitävätkö kaanoniin nostetut vanhat tekstit yllä nykyään vääriksi koettuja arvoja? Vai toimiiko kokeminen toisin päin – tuntemalla oman historiamme onnistumme välttämään vanhoja ongelmia nyt ja tulevaisuudessa?

Klassikoiden ja bestsellereiden lisäksi kaudella esitellään sarjakuvaa ja siihen perustuvaa elokuvaa. Kotimaisia teoksia käsittelyssä on useampia eikä lasten- ja nuortenkulttuuriakaan ole unohdettu.

Uudet Kirja vs. Leffa -jaksot ovat:

 • Batman - The Dark Knight
 • Ikitie
 • Sodoman 120 päivää
 • Pinokkio
 • Solaris
 • Idän pikajunan arvoitus
 • Ready Player One
 • Pelon maantiede
 • Twilight – Houkutus
 • Paholainen pukeutuu Pradaan
 • Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja
 • Romeo ja Julia - West Side Story

Uusi kausi julkaistaan Yle Areenassa torstaina 8.4.2021

Kirja vs. Leffa on ohjelma tarinoiden ystäville ja sitä voi seurata Yle Puheessa torstaisin klo 14.02 .

 • Hyvä taide resonoi aina ajassa

  Moni klassikko sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa.

  Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa. Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä.

 • Syömään! Yle Puhe kutsuu keskustelemaan ruoasta perjantaina 5.3.

  Ruokaperjantai 5.3. Aamussa, Aktissa ja Iltapäiväkerhossa

  Perjantaina 5.3. Yle Puheessa puhutaan ruoasta, jota ei vielä ole ja ruoasta, jota syömme nyt. Keskustelua ruoasta käydään Puheen Aamussa, Aktissa ja Puheen Iltapäiväkerhossa. Ota osaa Yle Puheen ruokaperjantaihin lähettämällä viesti tai soittamalla numeroon 040 163 8586.