Hyppää pääsisältöön

Hyvä taide resonoi aina ajassa

Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa
Kuvassa Jarmo Laitaneva poseeraa kirjan kanssa Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,kirjallisuus,elokuvat,Kirja vs. leffa

Kiinnitin entistä enemmän huomiota teoskattauksen monipuolisuuteen suunnitellessani uutta kautta Kirja vs. Leffa -sarjalle. Realistisen pohdinnan lisäksi esimerkiksi sadut ja dystopiat auttavat hahmottamaan paikkaamme maailmassa.

Kulttuuritapahtumat ovat olleet viime aikoina vähissä koronarajoitusten vuoksi. Kirjoista ja elokuvista puhuminen tuntuu nyt erityisen merkitykselliseltä. Kahdessatoista jaksossa käydään tuttuun tapaan läpi kirjan ja elokuvan eroja, teosten teemoja sekä keskustelijoiden kokemuksia teoksista.

Hyvään taiteeseen kuuluu, että se herättää kokijassa ajatuksia. Hyvä taide resonoi myös jokaisessa ajassa.

Miksi Shakespearen teokset ovat nousseet otsikoihin juuri nyt?

Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu mm. William Shakespearen tuotannosta. Kirja vs. Leffa -jaksossa teospari Romeo ja Julia - West Side Story nostaa esille ikiaikaisten teemojen lisäksi myös ulkotaiteelliset seikat. Kuinka paljon Shakespearen teokset sisältävät ongelmallisia valtarakenteita?

Moni klassikoksi nostettu teos sisältää seksismiä, rasismia ja homofobiaa. Pitävätkö kaanoniin nostetut vanhat tekstit yllä nykyään vääriksi koettuja arvoja? Vai toimiiko kokeminen toisin päin – tuntemalla oman historiamme onnistumme välttämään vanhoja ongelmia nyt ja tulevaisuudessa?

Klassikoiden ja bestsellereiden lisäksi kaudella esitellään sarjakuvaa ja siihen perustuvaa elokuvaa. Kotimaisia teoksia käsittelyssä on useampia eikä lasten- ja nuortenkulttuuriakaan ole unohdettu.

Uudet Kirja vs. Leffa -jaksot ovat:

 • Batman - The Dark Knight
 • Ikitie
 • Sodoman 120 päivää
 • Pinokkio
 • Solaris
 • Idän pikajunan arvoitus
 • Ready Player One
 • Pelon maantiede
 • Twilight – Houkutus
 • Paholainen pukeutuu Pradaan
 • Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja
 • Romeo ja Julia - West Side Story

Uusi kausi julkaistaan Yle Areenassa torstaina 8.4.2021

Kirja vs. Leffa on ohjelma tarinoiden ystäville ja sitä voi seurata Yle Puheessa torstaisin klo 14.02 .

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.