Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari Eero Lehtimäki kertoo olevansa pettynyt päättäjien kulttuurielämälle asettamiin koronarajoituksiin ja toivoo nykyisten rajoitusten tilalle aitoa yhdenvertaisuutta ja järkiperusteisia ratkaisuja.
Keväällä 2021 elämme yhä poikkeuksellisia aikoja. Koko maailma ja sen mukana oma musiikkielämämme on ollut jo vuoden seisahtuneena koronapandemian vuoksi. Kukaan ei tiedä kuinka kauan tilanne jatkuu.
Kun koronapandemia alkoi, kysyimme suomalaisilta muusikoilta ja säveltäjiltä, miten he viettivät poikkeuksellista kevättä. Nyt kysymme, miten he ovat selvinneet jo vuoden mittaiseksi venyneestä hiljaisesta ajasta. Mitä he ajattelevat nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.
Kapellimestari Eero Lehtimäki vastaa
Missä olet juuri nyt?
Olen kotona Helsingin Lauttasaaressa.
Miten korona-pandemia on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut elämääsi?
Peruuntuneiden konserttien määrä on ihan käsittämätön, ja on ollut suuria pettymyksiä erityisesti kahden Japanin-kiertueen haihduttua savuna ilmaan.
Otin pandemian alkuvaiheessa selvästi etäisyyttä musiikkiin, mikä oli varmasti eräänlainen selviytymiskeino. On tosi rankkaa olla muusikko, jos ei saa harjoittaa ammattiaan ja “uskontoaan”. Päätin sitten hetken aikaa olla jotain muuta ja kehitin mm. Äänestyskoppi.fi-palvelun.
Toisaalta tämä pysähtyminen ja asioiden ajatteleminen on varmasti tehnyt myös hyvää. Ensinnäkin on ollut arvokasta ja hienoa olla läsnä kotona. Olen monen kollegan kanssa ehtinyt ihmetellä, onko meidän normaalissa suhaamisessamme mitään tolkkua.
Edellä mainitsemani etäisyyden ottamisen jälkeen on myös noussut aivan uudenlainen into ja palo musiikkiin.
Olemme saaneet ottaa 16 henkeä yleisöön
Oletko pystynyt jatkamaan työtäsi? Miten?
Puoli vuotta kestäneen täyspysähdyksen jälkeen pääsin syksyllä palaamaan töihin Joensuun kaupunginorkesterin kanssa, minkä lisäksi olen tehnyt konsertteja muidenkin suomalaisten orkestereiden kanssa.
Pohjois-Karjalassa tautitilanne on toistaiseksi pysynyt aika hyvin aisoissa, ja minulta peruuntui sieltä syksyltä ainoastaan kauden päätöskonsertti. Sen sijaan konsertit, joista ei olisi vaihtunut ohjelmisto, kapellimestari, solisti tai useampi näistä, ovat olleet harvassa.
Joensuussa olemme saaneet ottaa 16 henkeä yleisöön. Siitäkin huolimatta, että porukka on pieni, aito kontakti yleisöön syntyy, ja se tekee esittäjällekin tapahtuman paljon merkityksellisemmäksi.
Siellä myös päätettiin vihdoin, että meidänkin konserttimme streamataan edellisestä vierailustani (konsertti 25.3.2021) lähtien ilmaiseksi kaikille – siihen asti ne olivat olleet maksullisia.
Millainen on ollut mielialasi?
Tämän vuoden aikana olen käynyt läpi kaikki mahdolliset mielialat.
Jo vuosi sitten sanottiin, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet asiasta nyt?
Kyseenalaistin tämän ajatuksen esittävien taiteiden osalta jo vuosi sitten ja olen yhä samalla kannalla.
Vuosi poikkeusoloissa on pitkä aika sen kokevalle ihmiselle, mutta yliarvioimme helposti nykyhetken vaikutuksen maailmanhistorialle. Esimerkiksi ääniteollisuus on jo 1800-luvun lopulta lähtien “tehnyt konsertit tarpeettomiksi”, mutta kaikista sen jälkeenkin tapahtuneista teknologian harppauksista huolimatta live-musiikki jaksaa yhä kiinnostaa yleisöä.
Streameillä ei pysty mitenkään korvaamaan aitoa paikan päällä koettua elämystä
Streamit ovat hyvää ensiapua kulttuurinnälkäiselle kansalle, mutta niillä ei pysty mitenkään korvaamaan aitoa paikan päällä koettua elämystä.
Toivon, että pandemian jälkeenkin voidaan välttää tarpeetonta reissaamista muun muassa etäkokousten avulla, kun lähes kaikki ovat jo joutuneet opettelemaan niiden käytön tänä aikana.
Aitoa kohtaamista videopuhelu ei tosin korvaa, joten voi olla, että olemme palanneet entiseen maailmaan ennen kuin huomaammekaan.
Millaisen viestin haluat lähettää julkisuuteen nykyisessä tilanteessa? Millaiset terveiset haluat lähettää yleisölle?
Minun täytyy sanoa suoraan, että olen ollut hyvin pettynyt päättäjiimme.
On häpeällistä seurata, miten tiettyjen eturyhmien tai muiden tahojen osalta minkäänlaisten rajoitusten määräämistä yhä tässäkin vaiheessa vältellään viimeiseen asti. Kulttuurin kentälle sen sijaan räiskittiin perusteettomia rajoituksia alusta lähtien, koska se oli helppoa ja sillä pystyi mukamas osoittamaan, että kovasti tehdään jotakin.
Kyse ei ole siitä, että pitäisi nyt vuorostaan suosia kulttuuria, vaan täytyisi yksinkertaisesti aidosti tavoitella yhdenvertaisuutta ja järkiperusteisia ratkaisuja.
Esimerkiksi samaan aikaan, kun maaliskuussa yritettiin kieltää kotoa poistuminen, AVI totesi, että 40 hengen saunoessa yleisessä saunassa “voi olla, ettei mitään määräysten vastaista ole tapahtunut.” Voi olla, että jotain järjen vastaista oli tapahtunut.
Toivon, että rajoitusten purkautuessa päätöksiä tehdään tutkitun tiedon ja loogisen ajattelun perusteella – ei sen perusteella, kenen etujärjestö huutaa kovimmin.
Kaikelle kulttuurin kentän yleisölle haluan lähettää sydämelliset kiitokset kaikesta tähänastisesta tuesta, ihanista viesteistä ja halusta päästä taiteen äärelle – niillä keinoilla, jotka ovat kulloinkin olleet käytettävissä.
On ollut ilo tuoda musiikki koteihin live-streamien välityksellä, mutta odotan kyllä todella malttamattomana oikeita konsertteja sekä aitoja kohtaamista sekä vuorovaikutusta suuren yleisön kanssa.
Koronapandemian puhjettua keväällä 2020 Kapellimestari Eero Lehtimäki oli mökkieristyksessä ja kävi taistelua Joensuun kaupunginorkesterin puolesta
Joensuun kaupunginorkesterin konsertti "Sillanrakentajat" 25.3.2021. Konsertin alussa kapellimestari Eero Lehtimäki haastattelee illan kantaesityksen säveltäjää Antti Auvista.
Joensuun kaupunginorkesterin konserttistriimejä voi katsoa täällä.