Hyppää pääsisältöön

Poikkeustila – draamaa, juonitteluita ja ihmissuhteita pakolaisten vastaanottokeskuksessa

Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi) ja vastaanottokeskuksen henkilökuntaa sarjassa Poikkeustila
Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi) ja vastaanottokeskuksen henkilökuntaa Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi) ja vastaanottokeskuksen henkilökuntaa sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle/Jyrki Valkama Vilma Melasniemi

Vuonna 2007 ensiesityksensä saanut 12-osainen tv-sarja Poikkeustila sijoittuu helsinkiläiseen pakolaisten vastaanottokeskukseen. Vaikka Suomen pakolaistilanne on muuttunut sarjan tapahtuma-ajoista paljonkin, sarja on säilyttänyt ajankohtaisuutensa.

Sarjan ovat kirjoittaneet Mauri Ahola ja Reeta Palomäki Aholan ja Leena Landerin alkuperäisidean pohjalta ja sen on dramatisoinut Tove Idström. Ohjauksesta vastaavat Saara Saarela (osat 1–7) ja Kimmo Taavila (osat 8–12).

Suuri osa Poikkeustila-sarjan tapahtumista perustuu tositapahtumiin. Sarja toinen käsikirjoittaja Mauri Ahola työskenteli itse vuoden pakolaiskeskuksessa tehden huomioita keskuksen elämästä.

Sarjan tarina kulkee useassa tasossa. Yhtäältä seurataan vastaanottokeskuksen eri kansallisuuksia ja uskontoja edustavien, hyvinkin erilaisista taustoista lähtöisin olevien asukkaiden elämää. Toinen taso on henkilökunta omine tarkoitusperineen ja suhteineen ja uuden johtajan, Emma-Liisa Saarion (Vilma Melasniemi), tasapainoilua eri toiveiden ja tavoitteiden ristiaallokossa.

Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi)
Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi) Emma-Liisa Saario (Vilma Melasniemi) Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Vilma Melasniemi
Ilkka ja Emma-Liisa Saario (Kari Sorvali ja Vilma Melasniemi) sarjassa poikkeustila
Ilkka Saario (Kari Sorvali) ja Emma-Liisa (Vilma Melasniemi) Ilkka ja Emma-Liisa Saario (Kari Sorvali ja Vilma Melasniemi) sarjassa poikkeustila Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Kari Sorvali,Vilma Melasniemi
Ilkka Saario (Kari Sorvali) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) sarjassa Poikkeustila
Ilkka Saario (Kari Sorvali) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) Ilkka Saario (Kari Sorvali) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle Kuvapalvelu Kari Sorvali,Janne Hyytiäinen

Taustalla vaikuttaa koko ajan politiikka. Sisäministeriö yrittää saada vastaanottokeskukset haltuunsa työministeriöltä. Tässäkin taistelussa Emma-Liisalla on oma roolinsa. Tosin se on jätetty häneltä pimentoon.

Emma-Liisa ei tiedä, että hän on saanut toimensa osittain isänsä, ministeriössä pakolaisasioista vastaavan Ilkka Saarion (Kari Sorvali) myötävaikutuksella. Tämä on juonitellut tyttärelleen viran. Panoksena on keskusten siirto sisäministeriölle, joka kansalliseen turvallisuuteen vedoten vaatii keskuksiin tiukempaa valvontaa.

Vastaanottokeskuksen henkilökunta ei ota purematta vastaan Emma-Liisan nimitystä. Häntä pidetään isänsä käsikassarana. Erityisen nuivasti häneen suhtautuu vastaava pakolaisohjaaja Meri Jansson (Tiina Pirhonen), joka katsoo viran kuuluvan itselleen. Puolelleen Emma-Liisa saa johtavan pakolaissihteerin Juha Vuoren (Janne Hyytiäinen). Muut työntekijät, pakolaisohjaaja Sergei Kosgei (Henry Hanikka), Vege Hallamaa (Jari Hietanen) ja terveydenhoitaja Kaisa Nuutinen (Susanna Anteroinen) tasapainottelevat siinä välissä.

Helppoa ei ole asukkaidenkaan kanssa. Yksi nainen yrittää itsemurhaa, koska hänen miehensä uhataan karkottaa. Toinen kuolee parantumattomaan sairauteen ja Emma-Liisa saa syyt niskoilleen. Kurdimies pettyy, koska ei saa oleskelulupaa, vaikka Emma-Liisa on sen puoliksi, kokemattomuuttaan, luvannut. Keskuksessa kytee kapina, joka kulminoituu nälkälakkoon. Osa henkilökunnasta pitää syynä Emma-Liisaa ja hänen toimintatapojaan. Omat sotkunsa tuovat myös rakkaussuhteet henkilökunnan ja asukkaiden kesken ja välillä.

Irina Mitrukova (Tatiana  Susi) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) sarjassa Poikkeustila
Irina Mitrukova (Tatjana Susi) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) Irina Mitrukova (Tatiana Susi) ja Juha Vuori (Janne Hyytiäinen) sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle Kuvapalvelu Janne Hyytiäinen
Aliyah (Annie Mutema) ja Ari (Jarkko Pajunen) sarjassa poikkeustila
Aliyah Chewa (Anni Mutema) ja Ari Nuutinen (Jarkko Pajunen) Aliyah (Annie Mutema) ja Ari (Jarkko Pajunen) sarjassa poikkeustila Kuva: Yle/Heli Sorjonen Jarkko Pajunen

Sisäministeriö vaatii tiukempaa hallintaa ja keskuksen tapahtumat lyövät vettä kiukaalle. Emma-Liisan on suostuttava, mutta uhkana on henkilökunnan lopunkin luottamuksen menetys. Tapahtumat etenevät vääjäämättömästi kohti katastrofia, kun keskuksessa toisensa löytäneen tšetšeeniperheen äiti ja lapsi uhataan karkottaa.

Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) sarjassa Poikkeustila
Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle Kuvapalvelu pakolaiset
Meri Jansson (Tiina Pirhonen), Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) ja Ramzan Kusajev (Ruslan Susi) sarjassa Poikkeustila
Ramzan Kusajev (Ruslan Susi), Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) ja Meri Jansson (Tiina Pirhonen) Meri Jansson (Tiina Pirhonen), Sarema Kusajev (Elvira Nisametdin) ja Ramzan Kusajev (Ruslan Susi) sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle Areenakuva Tiina Pirhonen

Sarjan muissa rooleissa nähdään mm. Jarkko Pajunen, Tatiana Susi, Elvira Nisametdin, Ruslan Susi, Mohamed Sharif El Bouari, Eveliina Villonen, Jusufi Gasmend, Annie Mutema, Morgan Devereaux ja Sue Willberg.