Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Radio Suomessa soi musiikki eri puolilta maata

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Uuteen Rovaniemeen 9.4.2021.

Yle Radio Suomen musiikkivalinnat saivat kritiikkiä Jaakko Laitisen kolumnissa (Uusi Rovaniemi 7.4.). Musiikki on oleellinen osa kanavan kuuntelukokemusta, ja sen valitseminen on työtä, joka vaatii paljon aikaa ja ajattelua.

Radio Suomeen saapuu kuukaudessa tuhannesta kahteen tuhanteen kappaletta. Niistä soittoon pääsee luonnollisesti vain pieni osa. Valintaa on tekemässä soittolistaraati, johon osallistuu musiikin parissa työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Yleä. Joukossa on eri-ikäisiä juontajia ja musiikkitoimittajia niin Pasilasta kuin Ylen eri aluetoimituksista.

Alueita tai paikkakuntia ei arvoteta musiikin valitsemisessa. Radio Suomeen lähetettävä musiikki kuunnellaan sokkona, siis ilman tietoa esittäjästä, levy-yhtiöstä tai paikkakunnasta. Musiikkia kuunnellaan siis ennen muuta musiikkina. Kotimaisuus puolestaan on Radio Suomelle tärkeä arvo. Kappale Lapista tai Kainuusta voi soida koko Suomessa, ja näin paikallinen musiikki saa valtakunnallista kuuluvuutta.

En tunnista kommenttia valintojen perustelusta korkealla laadulla. Radio Suomessa ei tehdä musiikista laadullisia arvioita, vaan valintoja ohjaa sopivuus Radio Suomen kokonaisuuteen. Tämä kokonaisuus tekee Radio Suomesta tunnistettavan ja maamme kuunnelluimman kanavan joka puolella Suomea.

Jonna Ferm
radiopäällikkö, Yle