Hyppää pääsisältöön

Elokuvaharvinaisuus Laukaus Kyproksessa kertoo rauhanturvaajan rakastumisesta

Andrea Nicolas, Demetra Demetri ja Åke Lindman elokuvassa Laukaus Kyproksessa.
Andrea Nicolas, Demetra Demetri ja Åke Lindman. Andrea Nicolas, Demetra Demetri ja Åke Lindman elokuvassa Laukaus Kyproksessa. Kuva: Yle Åke Lindman,Laukaus Kyproksessa,Demetra Demetri

Rauhanturvaajien sattumuksista on tehty harvinaisen vähän elokuvia, vaikka aihe taatusti kutkuttaisi katsojien mielikuvitusta. Åke Lindmanin ohjaama ja tähdittämä elokuva kertoo suomalaisesta rauhanturvaajasta, joka rakastuu Kyproksella kauniiseen tyttöön.

Åke Lindmanin ohjaama ja tähdittämä Laukaus Kyproksessa (1965) on romanttinen draama, joka kuvattiin oikeilla tapahtumapaikoilla Kyproksella.

Päähenkilö on toimittaja jOnni Lintula (Åke Lindman), joka on liittynyt Kyproksen rauhanturvajoukkoihin. Vapaahetkinään hän tutustuu antiikin kulttuuriin ja nähtävyyksiin, ja ihastuu paikalliseen neitoon (Demetra Demetri).

Rakkaus on molemminpuolista, mutta kulttuurierot ja väärinkäsitykset hankaloittavat kielimuurin yli kurkottavaa romanssia. Neitosen perhe karsastaa pohjolan sotilaspoikaa, ja neidon veli (Andreas Nicolas) puolustaa aggressiivisesti siskonsa kunniaa.

Elokuvan Laukaus Kyproksessa juliste.
Elokuvan Laukaus Kyproksessa juliste. Kuva: Yle elokuvajuliste,Laukaus Kyproksessa

Kokonaisuudessaan Kyproksella kuvattu elokuva oli hankalampi hanke kuin tekijät osasivat arvatakaan. Suomalaiset YK-joukot olivat olleet Kyproksella keväästä 1964 lähtien, ja innostus eksoottisen miljöön esittelyyn leimahti nopeasti.

Kyproksen matkailuministeriön osastopäällikön suosiollisella avustuksella joulunpyhinä syntynyttä käsikirjoitusta riennettiin kuvaamaan jo tammikuussa 1965. Paikan päällä kävi ilmi, että käsikirjoitusta oli muutettava reippaasti.

Poliittisten jännitteiden vuoksi kuvauksissa ei voitukaan käyttää Suomen YK-pataljoonaa, jolle oli varattu tarinassa isohko rooli. Pataljoona jouduttiin jättämään kokonaan pois, ja tapahtumapisteeksi muovautui näyttelijöistä ja avustajista koostuva kuusimiehinen tiedusteluryhmä.

Käsikirjoittaja Kari Uusitalo ei ollut Kyproksella matkassa, joten muutokset kirjoitti suomalaispataljoonasta löytynyt kapteeni Yrjö Höysniemi.

Pääosissa nähdään ohjaaja Åke Lindman itse sekä Nikosin teatterista löytynyt Demetra Demetri. Muissa suomalaisrooleissa on harrastajanäyttelijöitä ja avustajia.

Mosse-nimisenä tiedustelukomppanian jääkärinä nähdään elokuvan maskeeraaja Raimo Jääskeläinen, jolle roolinimestä tuli uusi kutsumanimi: hänet tunnettiin myöhemmin maamme ensimmäisenä kohujulkkishomona nimellä Monsieur Mosse.

  • Laukaus Kyproksessa (1965) Näyttelijät: Åke Lindman, Demetra Demetri, Monica Vassilou, Jaakko Ahvonen, Raimo Jääskeläinen, Andreas Nicolis, Timo E. Helin, Veikko Piironen ja Juha Soisalo. Käsikirjoitus Kari Uusitalo, Yrjö Höysniemi. Ohjaus Åke Lindman. Tuotanto Oleg Jakowlev.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa