Hyppää pääsisältöön

Yle tarjoaa ison joukon Euroviisuihin liittyviä ohjelmia toukokuussa - viisuhuuma huipentuu suoriin lähetyksiin Rotterdamista

Euroviisuohjelmisto on tänä vuonna kattava.
Euroviisuohjelmisto on tänä vuonna kattava. Kuva: Yle Euroviisut 2021

Ylen kanavat täyttyvät toukokuussa Euroviisuista. Viisukevään kattauksesta löytyy jokaiselle jotakin, niin vannoutuneelle fanille kuin viisunoviisillekin. Ylen viisukevät huipentuu suoriin lähetyksiin Rotterdamista, kun Suomen euroviisuedustaja Blind Channel räjäyttää tunnelman kattoon Dark Side -kappaleellaan.

Kevään kaksikielisessä uutuusohjelmassa Viisukuplassa tutustutaan kaikkiin tämän vuoden euroviisukappaleisiin sekä nähdään katsojatoiveita. Toiveet soivat toukokuussa myös Radio Suomen ja Yle Vegan aalloilla. Mikko Silvennoisen euroviisut -podcastissa sukelletaan syvälle viisuhuumaan ja viisujen historiaan riemukkaalla otteella, ja UMK Podcastin uusissa jaksoissa spekuloidaan Euroviisujen käänteitä ja mahdollisuuksia. Areenassa ja YouTubessa julkaistavassa lyhytvideosarjassa päästään lähes reaaliaikaisesti mukaan Blind Channelin matkalle kohti Euroviisuja. Dokumentti A Song Called Hate kertoo Islantia edustaneen 2019 antikapitalistisen ja huomiota herättäneen Hatari-yhtyeen euroviisumatkasta.

Euroviisut lähetetään suorana Ylen kanavilla 18.-22.5. Blind Channel nousee lavalle 2. semifinaalilähetyksessä torstaina 20.5. klo 22 alkaen.

Viisutunnelmaan pääsee Yle Areenassa vaikka saman tien, sillä kaikki 39 osallistujamaan viisuvideot löytyvät nyt.

Äänestyskuvassa on kaikki vuoden 2021 edustajat ja Euroviisujen virallinen logo.
Äänestyskuvassa on kaikki vuoden 2021 edustajat ja Euroviisujen virallinen logo. Kuva: Yle/Sandra Saulo Euroviisut 2021,Äänestys

Katso kaikki 39 viisua Areenassa

Suomalaiset voivat tutustua kaikkiin euroviisukappaleisiin jo etukäteen, sillä kaikki 39 osallistuja-maan musiikkivideot ovat nyt Areenassa katsottavissa. Katsojat voivat asettaa viisut suosikkijärjestykseen. Äänestyksen tulos vaikuttaa Viisukupla-ohjelmaan ja tulokset esitellään 8.5. ja 15.5. tv-ohjelmissa. Laita vuoden 2021 euroviisubiisit suosikkijärjestestykseen!

Euroviisuselostaja Mikko Silvennoinen kertoo podcastissa pitkästä suhteestaan Euroviisuihin.
Euroviisuselostaja Mikko Silvennoinen kertoo podcastissa pitkästä suhteestaan Euroviisuihin. Kuva: Yle Mikko Silvennoinen,podcast,Mikko Silvennoisen Euroviisut

Mikko Silvennoisen euroviisut

1.5. alkaen Yle Areena
Radio Suomessa viisuviikolla 20
Mikko Silvennoisen podcast-sarja räjäyttää ajattelusi Euroviisuista, joissa Suomi saa kaikilta nolla pistettä muiden heilutellessa lippujaan glittersateessa. Pitkäaikaisen viisufanin seurassa hyppäät kunnon bileisiin, opit nauttimaan modulaatioista, möyrit myötähäpeässä sekä joudut keskelle kansainvälistä politiikkaa ja boikotteja. Luvassa on faktaa, muistoja ja viisumaailman puheenaiheita. Pidä kiinni, sillä Mikko heittää sinut suoraan tuulikoneeseen!

6 jaksoa sekä ekstrajakso suorana Mikon viisuselostuskopista Rotterdamista, joka lähetetään Radio Suomessa to 20.5. klo 19.07 - 20.00.

Lisäksi Mikko Silvennoinen vastailee yleisön viisuaiheisiin kysymyksiin Päivystävän toimittajan ominaisuudessa Ylen verkkosivuilla 19.5.

Toimittaja Henkka Remes poseeraa harmaassa villapaidassa kädet puuskassa. Kuvassa lukee UMK Podcast.
Toimittaja Henkka Remes poseeraa harmaassa villapaidassa kädet puuskassa. Kuvassa lukee UMK Podcast. Kuva: Nelli Kenttä / YleX YleX,UMK 2021,UMK Podcast

UMK Podcast

UMK:n ja Viisujen kiinnostavimmat teemat
30.4., 14.5. ja 28.5.
UMK Podcast sukeltaa Uuden musiikin kilpailun ja Euroviisujen maailmaan. Kevään aikana Henkka Remes spekuloi ja analysoi tapahtumia sekä käänteitä yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa. UMK:n ollessa jo takanapäin on aika suunnata katseet kohti Rotterdamia, vuoden 2021 Euroviisuja ja kilpailun puhuttavimpia käänteitä! Kuuntele

Kuusihenkinen Blind Channel -yhtye poseeraa mustissa vaatteissa vakavat ilmeet kasvoillaan.
Kuusihenkinen Blind Channel -yhtye poseeraa mustissa vaatteissa vakavat ilmeet kasvoillaan. Kuva: Yle/Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,UMK 2021,Euroviisut,Blind Channel

Blind Channelin matka Euroviisuihin

5.5. Yle Areena, YouTube
Blind Channelin matkaa kohti Euroviisuja päästään seuraamaan lähes reaaliaikaisesti 6 jakson pituisessa lyhytvideosarjassa, jota julkaistaan Uuden Musiikin Kilpailun YouTube-kanavalla sekä Yle Areenassa 5.5. alkaen.

Sarjassa seurataan bändin valmistautumista Euroviisuihin ja näytetään mitä kulissien takana tapahtuu. Jaksoja julkaistaan toukokuun ajan, luonnollisesti myös paikan päältä Rotterdamista.

Mikko Silvennoinen, Ronja Stanley, Eva Frantz, Marco Bjurström och Tuure Boelius står framför Eurovisionslogon.
Mikko Silvennoinen, Ronja Stanley, Eva Frantz, Marco Bjurström och Tuure Boelius står framför Eurovisionslogon. Kuva: Barbro Ahlstedt / Yle Euroviisut,Euroviisut 2021,UMK 2021,Eva Frantz,Mikko Silvennoinen,Marco Bjurström,Tuure Boelius,Ronja Stanley

Viisukupla - Eurovisionsbubblan

8.5. klo 21.10, 15.5. klo 21.10 ja 22.5. klo 21.05 Yle TV1, Areena
Kaikki kiva ei olekaan peruttu ja Euroviisut tulevat tv:stä totuttuun tapaan! Viisukupla vie euroviisuhuumaan esittelemällä tämä vuoden biisit ja täyttämällä katsojien kaikkien aikojen euroviisutoiveita. Kaksikielisen ohjelman juontajien, euroviisuselostajien Mikko Silvennoisen ja Eva Frantzin seurassa, viisuja rankkaavat tubettaja-artisti Tuure Boelius, laulaja-lauluntekijä ja tuottaja Ronja "New Ro" Stanley sekä tanssija-koreografi Marco Bjurström. Omia suosikkejaan pystyi äänestämää 7.5. saakka ja vaikuttamaan ohjelman sisältöön, mutta nyt äänestys on päättynyt. Äänestystuloksen voi käydä katsomassa täältä!

Viisukuplan kolmas jakso on omistettu katsojien viisutoiveille. Toiveita kaikkien aikojen euroviisuklassikoista otetaan vastaan 15.4. alkaen toivelomakkeella. Toiveita toteutetaan Radion Vegassa 12.5.klo 17.30 alkaen, Radio Suomessa 15.5. klo 19 alkaen ja Viisukuplassa 22.5. klo 21.05.

Islannin euroviisuedustaja Hatari sadomasoasuissa lavalla.
Islannin euroviisuedustaja Hatari sadomasoasuissa lavalla. Kuva: Thomas Hanses/eurovision.tv Euroviisut,Euroviisut 2019,Hatari,A Song Called Hate

A Song Called Hate

10.5. Yle Areena, 15.5. Yle Teema
Sadomaso-kuvastoa käyttävä, antikapitalistinen underground-performanssiryhmä Hatari edustaa Islantia Euroviisuissa, ja vieläpä Israelissa, jonka politiikkaa ryhmä kiivaasti vastustaa! Siinä mehevä asetelma sekä tosielämän draamakomediaan vuoden 2019 viisukisassa että tässä herkullisessa dokumenttielokuvassa. Voiko vallankumouksen tehdä sisältäpäin? Entä boikotin? Tätä kaikkea säestää Hatarin tarttuva kilpabiisi A Song Called Hate. Ohjaus Anna Hildur. Ensiesitys. (Islanti 2020)

Toivo suosikkejasi -kehoitus kuvassa.
Toivo suosikkejasi -kehoitus kuvassa. Kuva: EBU/Yle Euroviisut 2021

Radio Suomen ja Yle Vegan Viisukupla-toivekonsertit

12.5. Yle Vega, 15.5. Radio Suomi
Radio Suomen Viisukuplassa soivat euroviisutoiveet 15.5. klo 19-21. Seuranasi ovat Sanna Pirkkalainen ja Toni Laaksonen, jotka pyöräyttävät parin tunnin aikana levylautaselta parhaat toiveet radioaalloille. Yle Vegalla Viisukuplassa leijuvat Hannah Norrena, Eva Frantz ja Johan Lindroos. Toivo suosikkejasi

Lisäksi Ahti Paunun toimittamassa Yle Radio 1:n Mielimaisema-ohjelmassa kuunnellaan vähemmälle huomiolle jääneitä euroviisuja vuosien varrelta finaalin aattona perjantaina 21.5.

Open up -logo
Open up -logo Kuva: EBU Euroviisut 2021

Eurovision Song Contest 2021

ti 18.5., to 20.5. ja la 22.5. klo 22.00
Yle TV1, Yle Areena, Radio Suomi, Yle X3M

Euroviisut tulevat vihdoin, eikä mikään voi sitä enää estää! Blind Channel edustaa Suomea kappaleellaan Dark Side Eurovision Song Contest -laulukilpailussa, jonka kaksi semifinaalia ja finaali esitetään suorina lähetyksinä Ylen kanavilla ti 18.5, to 20.5. sekä la 22.5.2021 klo 22.00.

Suomi kilpailee finaalipaikasta toisessa semifinaalissa torstaina 20.5. klo 22 alkaen. Blind Channel esiintyy oman semifinaalinsa loppupuolella 14:ntenä.

Suomenkielisenä kommentaattorina toimii tietenkin Mikko Silvennoinen. Ruotsiksi viisulähetyksiä selostavat Eva Frantz ja Johan Lindroos sekä venäjäksi Levan Tvaltvadze.

Blind Channelin lisäksi Euroviisuissa nähdään tänä vuonna muitakin suomalaisia: Krista Siegfrids toimii Euroviisujen YouTube-kanavalla virallisena backstage hostina, joka välittää bäkkäritunnelmia videosarjassaan Krista Calling. Viisufiilistely Kristan seurassa jatkuu finaalin jälkeenkin 29.5., kun Eurovision Song Celebration: Live-On-Tape -ohjelmassa käydään läpi kaikkien maiden viisuesitykset, jotka kuvattiin ennakkoon matkustuskiellon varalta. Lisätietoja Kristan juontamista ohjelmista.

Lisäksi vuoden 2006 voittaja Lordi esiintyy finaalissa 65. kerran järjestettäviä Euroviisuja juhlistavassa väliaikanumerossa. Lordin lisäksi lavalla nähdään viisi muuta menneiden vuosien voittajaa.