Hyppää pääsisältöön

Osallistu suureen huoltamokeskusteluun!

Olli öljykanisterin kanssa kuvassa.
Antaisitko tämän miehen tankata autosi? Olli öljykanisterin kanssa kuvassa. Kuva: Katriina Radic / Yle Yle Radio Suomi,Olli Haapakangas

Huoltamo, bensis, esso, selli, kessa, tepska, aapeesee, eeölijy, rakkaan lapsen kutsumanimiä. Kuinka huoltamosuhteesi on muuttunut ajan ja bensiinialan myllerryksissä?

Huoltoasemat ovat merkittävä osa suomalaista sielunmaisemaa, kulkijoiden keitaita, pysähtyneiden paikkoja, omanlaistaan tienvarsimaisemaa.

Puhutaan paljon muustakin kuin pelkästä tankkauspisteestä. Miettikääpä mytologiaa - biisejä, kirjoja, sarjoja ja elokuvia, joissa seikkaillaan bensiksillä! Ei niitä vahingossa olla sinne sijoitettu.

Huoltamot ovat kiinnostavia paikkoja: niiden sijaintien, arkkitehtuurin, palveluiden ja markkinoinnin evoluutio on peili muuttuvalle yhteiskunnalle. Suomi on muuttunut, bensikset sen mukana.

Kuinka jännittävä ympäristö bensa-asema oli pienelle automiehelle! Polttoaineen tuoksu, kanisterit ja öljymonttu, kanttiinin pajatsot, kahviaan ryystävät reissumiehet, viinereiden pari päivää vanha kutsuhuuto.

Monenlainen ja -niminen huoltamoketju on maassamme toiminut, niiden neonvalot olleet majakkoja pimeänajan vaeltajille. Yö huoltamolla on kuin yö aarniometsässä; äänimaisemaltaan, eliölajistoltaan ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen.

Mitä huoltamot ovat sinulle antaneet, paitsi bensaa ja wunderbaumeja? Muistatko erityisen hyvällä jotain tiettyä asemaa? Tuleeko mieleesi tiukka tilanne, jonka bensa-asema auttoi ratkaisemaan?

Suuri huoltamokeskustelu käydään tiistaina 20.4 klo 18 ja se tarvitsee tarinoitasi! Ohjelman toimittaa, paineet tarkistaa ja pissapojan täyttää Olli Haapakangas.

(Osallistumisaika aiheeseen lomakkeen kautta on päättynyt.)

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi