Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2021 -kilpailun tuomaristossa artisti Sosié, elokuvaäänisuunnittelija Arttu Hokkanen ja Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen

Shortdox finaalin 2021 tuomaristo
Vuoden 2021 Shortdox finaalin tuomaristo Tanja Iikkanen (vas.), Arttu Hokkanen ja Susanna Hyvärinen Shortdox finaalin 2021 tuomaristo Kuva: Yle Valokuvakollaasi,shortdox 2021

Audiokilpailu Shortdoxin vuoden 2021 kansallisen loppukilpailun tuomaristo on nyt julkistettu! Tuomariston muodostavat tänä vuonna artisti Sosié, elokuvaäänisuunnittelija Arttu Hokkanen ja Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen.

Näyttelijä Susanna Hyvärinen
Näyttelijä, laulaja-lauluntekijä ja musiikkituottaja Susanna Hyvärinen Näyttelijä Susanna Hyvärinen Kuva: Susanna Hyvärinen Susanna Hyvärinen,shortdox 2021

Susanna Hyvärinen aka Sosié: "Aion kiinnittää huomiota erityisesti kerronnan rytmiin, tarkkanäköisyyteen, rohkeaan rajaukseen ja omaperäisyyteen"

Susanna Hyvärinen on 29-vuotias näyttelijä, laulaja-lauluntekijä ja musiikkituottaja. Susanna tekee omaa musiikkia artistinimellä Sosié, jonka lisäksi hän säveltää ja sanoittaa myös teatterin puolella. Sosié tekee satunnaisesti yhteistyötä myös muiden artistien kanssa.

Näyttelijänä Susanna tekee hommia freelancerina mm. kameran edessä, äänikirjalukijana, ääninäyttelijänä, Musiikkiteatteri NYT:in jäsenenä ja kansainvälisen teatterikollektiivi Cognatuksen kanssa.

– Shortdox-tuomarina pyrin lähestymään jokaista teosta teoskohtaisesti; mikä on juuri tämän audiodokumentin juttu, ominaislaatu ja ydin – ja lähden arvioimaan teosta sen itse antamin askelmerkein, Susanna kertoo.

3 minuuttia on lyhyt, mutta pitkä aika.

– Aion kiinnittää huomiota erityisesti kerronnan rytmiin, tarkkanäköisyyteen, rohkeaan rajaukseen ja omaperäisyyteen. Minua kiinnostaa dokumentaristien tekemät valinnat: mitä on valittu kertoa, miten, miksi, missä järjestyksessä ja millä keinoin. 3 minuuttia on lyhyt, mutta pitkä aika. Rajauksesta ja kerronnasta riippuen siihen voi mahtua kokonainen maailma tai vain yksi hengenveto.

– Minulle on kunnia olla Shortdox-tuomarina ja lähden tähän pestiin sydän auki! En malta odottaa minkälaisiin maailmoihin pääsee sukeltamaan, Susanna Hyvärinen iloitsee.

– Toivotan kaikille dokumentaristeille onnea matkaan!

Äänisuunnittelija Arttu Hokkanen seisoo mustavalkokuvassa vanhan kerrostalon edessä
Elokuvaäänisuunnittelija, muusikko ja ohjaaja Arttu Hokkanen Äänisuunnittelija Arttu Hokkanen seisoo mustavalkokuvassa vanhan kerrostalon edessä Kuva: Arttu Hokkanen henkilökuvat (valokuvat),Shortdox2021

Arttu Hokkanen: "Persoonallinen tyyli on se mihin kiinnitän huomiota"

Arttu Hokkanen on elokuvaäänisuunnittelija, muusikko ja ohjaaja. Hänen viimeisimmät äänisuunnittelutyönsä ovat pitkät elokuvat Lost Boys ja Eden sekä Aikuiset tv-sarjan kaksi tuotantokautta. Lost Boys -dokumentti toi Artulle Jussi-ehdokkuuden parhaasta äänisuunnittelusta.

Arttu Hokkanen tekee myös musiikkia Pass -yhtyeensä kanssa ja soittaa Iisa:n livekokoonpanossa. Tämän lisäksi hän on ohjannut musiikkivideoita, joista Pykäri (feat. Vercase Henrik) - Yhteinen koira -video sai vuoden musiikkivideo Emma-ehdokkuuden viime vuonna.

– Shortdox -audiodokkareiden raamit ovat hyvin laveat. Minua kiinnostaa siis kuulla hyvin erilaisia töitä. Ehkä jokin epämääräinen särmä tai persoonallinen tyyli on se mihin kiinnitän huomiota, niin äänen muodossa kuin itse tarinassa. Olisi myös kivaa jos jotkut työt koskettaisi minua tai saisi nauramaan, Arttu Hokkanen pohtii.

Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen hymyilee puolikuvassa
Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen hymyilee puolikuvassa Kuva: Tanja Iikkanen henkilökuvat (valokuvat),Shortdox2021

Tanja Iikkanen: "Tunteita ruokkivasta äänimaisemasta tulee ehdottomasti plussaa"

Yle Areenan päällikkönä toimiva Tanja Iikkanen on aktiivinen mediankuluttaja. Tanjaa kiinnostavat erityisesti sisällöt, joissa selitetään maailmaa tai huomioidaan ajankohtaisuus, ihmiset, luovuus, historia ja herätetään ajattelua ja oivalluksia.

Tanjan työura on mennyt digimurroksessa ja digitaalisuuden edistämisessä.

Ylellä Tanja on viihtynyt yli 20 vuotta tehden siellä monipuolisen uran. Yle-uransa aikana hän on kerännyt useita palkintoja, mutta myös ojentanut niitä.

– Minua kiinnostavat erityisesti oivaltavat näkökulmat ja kerronnan punainen lanka. Tunteita ruokkivasta äänimaisemasta tulee ehdottomasti plussaa, Iikkanen kertoo.

Finalistien valinta

Audiokilpailu Shortdoxiin osallistui tänä keväänä yhteensä 66 teosta. Kilpailuteosten joukosta Ylen esiraati poimii kymmenen finalistia.

Tuomaristo valitsee voittajan ja kunniamainintojen saajat kokouksessaan 7.5. Palkitut julkaistaan 12.5. julkaistavassa artikkelissa. Tuomaristo antaa lausunnon jokaisesta finalistiteoksesta.

Kansallisen kilpailun voittanut teos edustaa Suomea pohjoismaisessa finaalissa syyskuussa.

Shortdox-sivustolta löytyy aina ajantasaisin tieto kilpailuun liittyen.

Lisää ohjelmasta