Hyppää pääsisältöön

Liitutauluista läppäreihin, kiiltokuvista pokemoneihin – Tiesitkö nämä asiat koulun historiasta?

Kollaasi koulun liittyvistä historiallisista kuvista. Liitutaulu, kouluruokailu, lukeminen, opettaja ja hammastarkastus
Kollaasi koulun liittyvistä historiallisista kuvista. Liitutaulu, kouluruokailu, lukeminen, opettaja ja hammastarkastus Kuva: Mikko Lehtola / Yle, Valokuvat CC BY 4.0: Björkholm Erkki/Lappeenrannan museot, Saarinen/Museovirasto, T. Norjavirta/Espoon kaupunginmuseo, Kanerva/Museovirasto oppivelvollisuus

Suomalaisissa kouluissa on jumpattu tamburiinin tahtiin, vaihdeltu välitunnilla kiiltokuvia, opittu vieraita kieliä ja tehty digiloikka. Koululla on ollut tärkeä rooli hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä.

Vaikka kansakouluja perustettiin jo 1860-luvulla, niin vielä sata vuotta sitten maaseudun lapsista joka kolmas ei käynyt koulua. Oppivelvollisuuslain vahvistaminen vuonna 1921 pakotti kunnat rakentamaan lisää kouluja. Sadassa vuodessa suomalainen koulu on pienin askelin kehittynyt yhdeksi maailman parhaimmista.

Tähän artikkeliin on koottu merkkipaaluja koululaitoksen historiasta. Mukana on myös kymmenen kysymystä, joilla voit testata omia tietojasi.

Muokkaukset: 29.4.2022: otsikosta poistettu lause: Oppivelvollisuuslaki täyttää 100 vuotta.

Kommentit
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.