Hyppää pääsisältöön

Liitutauluista läppäreihin, kiiltokuvista pokemoneihin: oppivelvollisuuslaki täyttää 100 vuotta – Tiesitkö nämä asiat koulun historiasta?

Kollaasi koulun liittyvistä historiallisista kuvista. Liitutaulu, kouluruokailu, lukeminen, opettaja ja hammastarkastus
Kollaasi koulun liittyvistä historiallisista kuvista. Liitutaulu, kouluruokailu, lukeminen, opettaja ja hammastarkastus Kuva: Mikko Lehtola / Yle, Valokuvat CC BY 4.0: Björkholm Erkki/Lappeenrannan museot, Saarinen/Museovirasto, T. Norjavirta/Espoon kaupunginmuseo, Kanerva/Museovirasto oppivelvollisuus

Suomalaisissa kouluissa on jumpattu tamburiinin tahtiin, vaihdeltu välitunnilla kiiltokuvia, opittu vieraita kieliä ja tehty digiloikka. Koululla on ollut tärkeä rooli hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä.

Vaikka kansakouluja perustettiin jo 1860-luvulla, niin vielä sata vuotta sitten maaseudun lapsista joka kolmas ei käynyt koulua. Oppivelvollisuuslain vahvistaminen vuonna 1921 pakotti kunnat rakentamaan lisää kouluja. Sadassa vuodessa suomalainen koulu on pienin askelin kehittynyt yhdeksi maailman parhaimmista.

Tähän artikkeliin on koottu merkkipaaluja koululaitoksen historiasta. Mukana on myös kymmenen kysymystä, joilla voit testata omia tietojasi.

Kommentit