Hyppää pääsisältöön

Alttosaksofonilla Mozartista moderniin

Joonatan Rautiola valmistui Pariisin konservatoriosta saksofonitaiteen syntysijoilta vuonna 2010 ja on sen jälkeen tehnyt komeaa uraa kantaesityksillä ja solistikeikoilla. Nyt on tullut potrettilevyn aika - pianistina pitkäaikainen duokumppani Marko Hilpo ja ohjelmistona laaja kattaus saksofonitaidetta.

Gravity Groove / Rautiola & Hilpo
Gravity Groove / Rautiola & Hilpo Uudet levyt

Taidesaksofonistien ikisuosikki, Debussyn kuuluisa rapsodia alttosaksofonille ja orkesterille, kuullaan pianoversiona, mutta Marko Hilpon sovitus värittää tekstuureja hienosti ja poimii saksofonille enemmän tekemistä kuin alkuperäisversiossa. Kun vielä Rautiola pitää tyylinsä sulavana ja sointinsa hempeän impressionistisena, potretti kiilaa kansainväliseen kärkeen jo alussa.

Tuomas Turriagon sonaatti "Gravity Groove" on duon tilaussävellys ja todistaa osuvasta nykymusiikkiaktivismista sointuisalla, ajanmukaisella monityylisyydellä. Ranskalaisen uusklassikko Paule Mauricen Tableaux de Provence kumartaa taidesaksofonin värikkäälle mutta ketterälle perinteelle, kun taas Charles Wuorisen jäykempi Divertimento nousee siivilleen vain Rautiolan ja Hilpon herkkyyden ja eloisuuden ansiosta.

Tähän asti levy vastaa omia ennakkokäsityksiäni saksofonitaiteen olemuksesta ja todistaa, että Rautiola osaa mitä kansainvälisen tason taidesaksofonistin pitää osata. Mutta levyn lopussa odottaa riehakkaan rohkea yllätys, Wolfgang Amadeus Mozartin Kegelstatt-trio.

Kun pianolle ja alttoviululle ei seuraa pidäkään suloinen klarinetti vaan alttosaksofoni, pelkäsin soinnillista ja tyylillistä konfliktia. Mutta Rautiola soittaa korkeassa altissimo-rekisterissä ihastuttavan kuulaasti ja pystyy alempanakin sulkemaan alttosaksofonin räkäisyyden tiiviiksi soinniksi. Niinpä saksofonilinjat kaareutuvat juuri niin pitkinä ja aineettomina kuin musiikki vaatii, mutta elämänilon ja huumorin välke pysyy äänessä läsnä.

"Gravity Groove". Claude Debussy: Rapsodia. Tuomas Turriago: Sonaatti "Gravity Groove". Paule Maurice: Tableaux de Provence. Charles Wuorinen: Divertimento. W.A. Mozart: Trio Es-duuri KV498 "Kegelstatt". - Joonatan Rautiola, alttosaksofoni, ja Marko Hilpo, piano, sekä Barbora Hilpo, alttoviulu. (Ars Produktion, ARS 38 569)

Kuuntele Uudet levyt 15.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua