Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Flinkkilä & Kellomäki pääkuva

”Niin kauan meillä rakastetaan, kun pyörä kulkee” – ammattipyöräilijä Lotta Henttala isänsä Jyrki Lepistön kanssa perimmäisten kysymysten äärellä

Kilpapyöräilijä Lotta Henttala ja isänsä Jyrki Lepistö Mediapoliksen studiolla Anne Flinkkilän vieraina.
Lotta Henttala ja Jyrki Lepistö. Kilpapyöräilijä Lotta Henttala ja isänsä Jyrki Lepistö Mediapoliksen studiolla Anne Flinkkilän vieraina. Kuva: Harri Hinkka, Yle Flinkkilä & Kellomäki,Lotta Henttala

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala tietää, miten kova laji ja pärjäämisen pakko voivat hajottaa ensin kehon ja sitten mielen. Toipumismatka masennuksesta on vaatinut syvällisiä keskusteluja isän, tyttären ja kilpaurheilun välisistä jännitteistä.

Maantiepyöräily on ankara laji, jossa on paljon voitettavaa. Ja niitä voittoja Lotta Henttala on uransa varrella napsinut: kolme maailmanmestaruusmitalia, parikymmentä voittoa ja yli 40 palkintosijaa eri puolilla maailmaa maantiepyöräilyn maailmancup-kisoissa. Silti tuntui, että jotakin puuttui.

Itsensä piiskaaminen ajoi Lotan ensin loukkaantumiskierteeseen, ja sitten alkoi myös mieli murtua. Lopulta tuli se päivä, kun pelkkä pyörän näkeminen sai oksennuksen nousemaan kurkkuun.

– Kilpatallissa ihmisarvo perustuu siihen, miten pärjäät. Jos pärjäät, olet hyvä ihminen, jos häviät, olet huono ja sitä pitää hävetä. Sen asian kanssa olen joutunut kamppailemaan, Lotta sanoo.

Lotan ja puolisonsa, ammattipyöräilijä Joonas Henttalan toinen koti on Espanjan Gironassa, pyöräilijöiden mekassa. Kun Lotta pitkän tauon jälkeen matkusti takaisin Espanjaan, vanhoihin tuttuihin harjoitusmaisemiin, niin tunteet tulivat pintaan.

Lotta itki koko matkan lentokentältä asunnolle. Ilon vai surun kyyneleitä?

– Se valo, ne tuoksut. Se oli aika ihanaa, mutta silti pelotti palata.

Tavallinen tyttö Noormarkusta

Lotta oli vauhdikas lapsi, jolla oli kova tahto. Isä Jyrki Lepistö muistelee sitä hetkeä, kun tajusi, että Lotasta voi tulla huippu-urheilija.

– Lotalla oli koulumatkaa sellainen reilut neljä kilometriä. Sen hän ajoi pienellä maastopyörällä. Yhtenä päivänä oli karmea keli, tiet peilijäässä. Toimin fysioterapeuttina ja Lotta ilmestyi työpaikalleni ja sanoi, että isä, mä kaaduin. Kysyin, että vienkö kotiin. Lotta siihen, että ei, mä kyllä ajan, tulin vaan kertomaan sulle.

Jyrki itse harrasti triathlonia ja ajatteli tehdä Lotasta saman lajin huipun. Uinti ei kuitenkaan Lotalle maistunut ja niin laji vaihtui pyöräilyyn. Isä ei varsinaisesti valmentanut, mutta oli mukana tiiviisti, tosi tiiviisti.

– Isän hyväksyntä on aina ollut tosi tärkeätä. Kyllä minä sitä nyt olen paljon pohtinut, että kenen takia minä ajan ja kilpailen, itseni vain isän, Lotta sanoo.

Ammattipyöräilijä Lotta Henttala Mediapoliksen studiolla Tampereella kuvattuna.
Lotta Henttala. Ammattipyöräilijä Lotta Henttala Mediapoliksen studiolla Tampereella kuvattuna. Kuva: Harri Hinkka, Yle Flinkkilä & Kellomäki,Lotta Henttala

Myrskyä ja rakkautta ilmassa

Isän ja tyttären suhde on ollut myrskyisä viha-rakkaussuhde. Välillä ovat ovet paukkuneet ja puhelinnumerot pantu estoon.Tänä päivänä he kuitenkin pystyvät istumaan yhdessä, puhumaan ja jopa vitsailemaan toisistaan.

– Lotta inhoaa selittelyä ja hän on kokenut, että minä sitten selittelen epäonnistumisia tai jotenkin häpeän häntä, vaikka eihän se niin ole. Olen ylpeä hänen saavutuksistaan, Jyrki sanoo.

– Rakkaus tulee sitten niiden räjähtelyjen jälkeen, ollaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, Lotta heittää.

Jyrki myöntää, että jollakin tavalla tyttären ura on ollut hänelle sokea piste. Missä kohdassa kannustus on muuttunut vaatimuksiksi, se on ollut itsetutkiskelun aihe.

– Meidän sukuhistoria on täynnä suorittajia. Onko se sitten jo geeneissä, se ankaruus itseä ja läheisiä kohtaan, Jyrki pohtii.

Ja toisaalta, jos haluaa huipulle, Jyrki muistuttaa, on aloitettava aikaisin, on harjoiteltava ja on oltava tosissaan.

Mutta onko tosiaan niin, että niin kauan teidän perheessä rakkautta riittää, kun pyörä kulkee?

– Kyllä kai sellainen ajatus on ollut ilmassa. Kun menee hyvin, ei ole tappeluita ja ollaan hyvissä väleissä, Lotta ja Jyrki myöntävät.

Lotta Henttalan etappivoitto, Colwyn Bay 2018.
Lotta Henttalan etappivoitto, Colwyn Bay 2018. Lotta Henttalan etappivoitto, Colwyn Bay 2018. Kuva: Rex Features, All Over Press Lotta Henttala,Flinkkilä & Kellomäki

Ankaran lajin vaatimukset

Kunnianhimon ja suorittamisen Lotta toki tunnistaa myös itsessään. Vuodet ammattipyöräilijänä kovan luokan kilpatalleissa ovat tuoneet itsevarmuutta ja opettaneet pitämään puoliaan. Joukkueen kiritykin pitää osata olla myös kovis.

– En pelkää tiukkoja tilanteita, enkä pelkää ottaa sitä omaa tilaani loppukirissä, Lotta sanoo.

Pyöräilyllä on edelleen doping-lajin maine, käryjä käy ja voisi kuvitella, että kiusaus dopingin käyttöön on suuri, jos ihmisarvokin tallissa määräytyy pärjäämisen kautta. Lotalle doping on kuitenkin ihan no-no.

– Mun omatunto ei sitä kestäisi. En käytä lisäravinteita enkä palautusjuomiakaan. Kotiruoka saa riittää, Lotta sanoo.

Jyrki lisää, että eniten häntä pelottaa, että sattuu joku vahinko vaikkapa ravinnon sisällön suhteen.

– Pyöräilyhän on yksi eniten testatuista lajeista. On lajeja, jotka ovat ikään kuin puhtaampia, mutta testataanko niitä yhtä paljon?

Toisaalta Lottaa myös ärsyttää se, että pyöräilystä aina puhutaan dopingin kautta.

Hän muistuttaa, että lajin parissa on paljon hienoja ja uudenlaisia tarinoita, kuten nyt vaikka se, että viimeisin Tour de Francen voittaja on entinen mäkihyppääjä, joka aloitti pyöräilyn vasta 26-vuotiaana.

Reikä keuhkoissa

Kilpapyöräilyssä loukkaantumiset ovat tavallisia, voi jopa mennä henki. Jyrki koki kauhunhetkensä Porissa vuonna 2011, kun loppusuoralla tapahtui massakolari, ja Lotta ja veljensä olivat kasan alimmaisina.

– Olin kilpailujen johtaja ja tein virheen, laitoin naiset ja ikämiehet samaan lähtöön. Kaksi naista kolaroi ja Lottakin kaatui siihen. Tilanne olisi ollut ohi, mutta eiköhän siihen ajanut yhdenlainen oman elämänsä kiritykki, viisikymppinen mies voitonkiilto silmissä, Jyrki muistelee.

Lotalta meni molemmat keuhkot puhki, ja siitä taisi alkaa se tie, joka johti sitten uupumiseenkin.

– Kun lääkäri sanoi, että nyt tulee kuukauden treenikielto eikä saa lentää, niin olin salaa vähän tyytyväinen. Nyt ei tarvi. Silloin alkoi olla oireita tästä, että tehdäänkö tätä hommaa nyt vähän muille kuin itselle, muistelee Lotta.

Kun rentous katoaa

Kunnianhimoinen ja voitontahtoinen Lotta kuitenkin jatkoi eikä halunnut tuottaa pettymyksiä myöskään isälle. MM-mitalit olivat unelmien täyttymys, mutta toivat vielä lisää paineita.

– Kun minuun oli niin paljon uhrattu aikaa ja rahaa, niin en halunnut olla kiittämätön, Lotta sanoo.

Lotta arvelee, että pikkuhiljaa hänen harjoittelunsa alkoi muuttua pakkomielteiseksi, siitä puuttui rentous ja treenin jälkeinen hyvä olo katosi. Tuli rytmihäiriöitä ja psykosomaattista oireilua, niin että jopolla kauppaan menokin oksetti.

– Toivoin jopa, että kun kisatessa murtuisi käsi tai jalka, niin saisi vähän levätä.

Jyrki sanoo, että on itsekin pikkupojasta lähtien kärsinyt ahdistuksesta ja paniikista. Silti hän oli sokea tyttären tilanteelle.

– Jälkeenpäin ajattelee, että tietysti olisi pitänyt nähdä. Mutta kun niitä heikkoja hetkiä oli ollut ennenkin ja niistä Lotta oli aina noussut, niin enhän minä tajunnut, kuinka vakava tilanne oli.

Terapiakoiria ja ammattiauttajia

Koronapandemia pakotti myös kilpapyöräilyn tauolle ja Lotta sai kaipaamansa tauon. Viimeinen kisa Belgiassa oli mennyt penkin alle ja epäonnistumisen tunne oli musertava. Masennus puski niin mustana päälle, että ammattiapu oli tarpeen.

– Sain nopeasti lähetteen terapiaan olympiakomitean kautta ja siitä on ollut paljon apua. Olen jonkinlaisessa välitilassa. Masentunut huippu-urheilija. Tasapainoa, sitä minä nyt haen, Lotta miettii.

Ja kotona Tuusulassa häärää myös kaksi reipasta terapeuttia. Koirat Kari ja Tapio pakottavat Lotan nousemaan sängystä ja lähtemään liikkeelle.

– Ne ovat aina iloisia ja saavat hymyn huulille.

Vieläkö Lotta aikoo vetää pyöräilykamppeet päälle ja lähteä tosissaan baanalle?

Plakkarissa on jo paikka Tokion olympialaisiin, mutta se on vielä mietinnän alla. Puolikuntoisena ei kannata lähteä ja niitä kokemuksiakin on jo aika lailla. Eikä isänkään silmissä olympiamitali enää kiillä.

– Oltaisiinko me nyt molemmat opittu tästä jotakin, Lotta ja Jyrki pohtivat.

– Sitä olen miettinyt, että jos en ole ammattipyöräilijä, niin kuka minä oikein olen. Jos olisin Lotta vaan, Lotta sanoo.