Hyppää pääsisältöön

Prinssi Philipin hautajaispäivän tunnelmia Britanniasta suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa

Prinssi Philip, Edinburghin herttua.
Prinssi Philip, Edinburghin herttua. Kuva: AOP Prinssi Philip, Edinburghin herttua,prinssi philipin hautajaiset

Edinburghin herttuan, prinssi Philipin hautajaisia voi seurata Yle TV1:n suorassa lähetyksessä lauantaina alkaen klo 16.25. Siunaustilaisuus alkaa klo 17.
Lähetystä voi katsella myös Yle Areenasta.

Lisäksi Ylen verkkosivuilta voi heti aamusta lukea aiheesta. Sivuille on koottu tietoa kuningashuoneen vaiheista ja Ison-Britannian asiantuntijoiden ja suomalaisten haastatteluja.

Iltapäivällä yle.fi:ssä alkaa myös päivän tapahtumien seuranta jatkuvasti päivittyvässä artikkelissa.

Suoran lähetyksen juontaa Marjukka Havumäki ja hänen kanssaan studiossa on kommentaattorina Euroopan historian professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta. Professori Kolbe on perehtynyt syvällisesti Ison-Britannian kuningashuoneen merkitykseen Euroopan historiassa. Marjukka Havumäki on juontanut useita aikaisempia kuninkaallisia tilaisuuksia.

Olen selostanut kuninkaallisia häitä ja ristiäisiä, mutta nämä ovat ensimmäiset kuninkaalliset hautajaiset. Tietenkin jännittää.― Marjukka Havumäki

Yle näyttää BBC:n suoraa lähetystä Windsorista, jossa hautajaiset järjestetään. Windsoriin ei pääse paikan päälle, mutta Marjukka Havumäen ja Laura Kolben selostus vie katsojan hautajaistapahtumiin.

Kirjeenvaihtaja Pasi Myöhänen raportoi lähetyksen aikana suorana Lontoosta. Hän tapaa Buckinghamin palatsilla osanottoaan osoittavia ihmisiä ja välittää heidän tunteitaan ja tunnelmia.

Suora lähetys Edinburghin herttuan, prinssi Philipin hautajaisista on vaatinut paljon taustatyötä. Marjukka Havumäen kanssa taustoja on selvittänyt toimittaja Terhi Pirilä-Porvali, joka on jo vuosien ajan perehtynyt kuningashuoneisiin. Hän on vieraillut myös prinssi Philipin syntymäkodissa Korfulla. Havumäki ja Pirilä-Porvali ovat keränneet runsaasti Britannian kuningashuoneeseen liittyvää tietoa, erityisesti prinssi Philipin toiminnasta. Pelkästään erilaisten kunniamerkkien, ritarikuntien jäsenyyksien ja tunnustusten selvittämisessä ja kääntämisessä on ollut paljon työtä.

Aikaa ei ole yhtään liikaa ja osa tiedoista tulee aivan viime metreillä.― Marjukka Havumäki

"Aikaa ei ole yhtään liikaa ja osa tiedoista tulee aivan viime metreillä. Prinssi Philip oli mukana sadoissa järjestöissä ja sai huomattavan määrän erilaisia tunnustuksia ja ansiomerkkejä, jollaisia meillä ei Suomessa ole. Niihin liittyvien termien kääntäminen aiheuttaa aina päänvaivaa", sanoo Marjukka Havumäki.

Edinburghin herttua, prinssi Philip oli kuningatar Elisabetin puoliso. Syntyjään hän oli Kreikan ja Tanskan prinssi Philippos. Prinssi muistetaan erityisesti kuningattaren vankkumattomasta tukemisesta. Prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.