Hyppää pääsisältöön

Tuhatpäinen yleisö hurrasi kesällä 1952, kun prinssi Philip saapui seuraamaan Helsingin olympialaisia

Edinburghin herttua, prinssi Philip saapui seuraamaan Helsingin olympialaisia kesällä 1952. Seurueeseen kuului myös Kentin herttua, prinssi Edward. Lii-Filmin katsauksissa nähdään suomalaisten innostunut vastaanotto, kun kuninkaalliset olympiavieraat saapuvat.

Edinburghin herttua, prinssi Philip saapui kuninkaallisella huvipurrellaan, M/S Patricialla Eteläsatamaan. Tuhatpäinen yleisö osoitti suurta suosiotaan, kun prinssi nousi laivan yläkannelle vastaanottamaan virallisia vieraita.

Seuruetta saattoi Iso-Britannian kuninkaallisten merivoimien alus HMS Swiftsure, jota yleisö kerääntyi myös ihailemaan. Alus oli toiminut sota-aluksena Kaukoidässä toisen maailmansodan aikana.

Sunnuntaina vieraat osallistuivat herttuan vierailun johdosta järjestettyyn jumalanpalvelukseen Vanhassa kirkossa Lönnrotinkadulla. Kirkon lähiympäristö täyttyi uteliaasta yleisöjoukosta, joka seurasi prinssi Philipin liikkeitä herkeämättä. Ihmetystä herätti myös valkoisiin kypäriin sonnustautunut laivasto-osaston soittokunta.

Jumalanpalveluksen päätyttyä prinssi Philip tervehti yleisöä kirkon portailla. Kirkosta matka jatkui vierailulle Otaniemeen teekkarikylään.

Olympiaurheilijoiden saavutuksia prinssi Philip seurasi stadionin kunniakatsomosta. Eturivissä kuvassa herttuan lisäksi Helsingin kaupunginjohtaja Erik von Frenckell.

Paluumatka maailman nopeimmalla matkustajakoneella

Prinssi Philip palasi kotimaahansa laivamatkan sijaan lentäen. Englannin ja Kansainyhteisön diplomaattikuntaa sekä suomalaista upseeristoa kokoontui Seutulan lentoasemalle saattelemaan prinssi Philipiä ja prinssi Edwardia kotimatkalle.

Kentälle laskeutui harvinainen näky: De Havilland DH106 Comet -lentokone oli ensimmäinen kaupallinen suihkumatkustajakone.

Iso-Britannian prinssiksi vuonna 1957

Prinssi Philip (1921-2021) oli syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi. Vuonna 1947 Philip Mountbatten sai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuuden ja hän luopui oikeudestaan Tanskan ja Kreikan kruunuihin. Avioiduttuaan Britannian kruununprinsessa Elisabetin kanssa 20. marraskuuta 1947 Philip Mountbatten sai Edinburghin herttuan arvonimen.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä, kuningas Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952 ja hänet kruunattiin kuningattareksi vuonna 1953. Kuningatar myönsi Edinburghin herttualle Iso-Britannian prinssin arvon vuonna 1957.

Lähteet: Helsingin kaupunginmuseo; Britannica.com: Philip, duke of Edinburgh; Helsingin Sanomat 28.7.1952
Artikkelin kuvat: Lii-Filmin katsaus 030, Lii-Filmin katsaus 031
HMS Swiftsure -alus ankkuroituna Kaapelitehtaan edustalle: Dilén Börje / Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0
Olympialaisten kunniakatsomo: Olympia-kuva Oy / Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0