Hyppää pääsisältöön

Vain harva osaa matkia näitä eläimiä – kokeile osaatko itse!

Susi ulvoo kallionkielekkeellä
Susi ulvoo kallionkielekkeellä Kuva: /All Over Press susi

Monella söpöllä luontokappaleella on kaikkea muuta kuin söpö ääni. Oletko kokeillut matkia eläinmaailman raspikurkkuja? Jos onnistut, olet todellista Luontokuiskaaja-ainesta. Kokosimme kymmenen korviaraastavaa kotimaista eläinääntä, joiden avulla voit treenata suoritustasi. Sisältövaroitus: artikkelin äänet ovat karmivia, joten etene varovaisesti.

1. Minkki

Alunperin turkistarhakarkulainen, nykyisin levittäytynyt puoleen Suomea. Kuivunutta sirkkeliä muistuttava ääni on kuin kauhuelokuvista, ja melkoinen tappaja minkki onkin.

minkki
minkki Kuva: Jouni Nygård minkki

2. Näätä

Metsiemme sähäkkä ninja, joka hiipii hiljaa ja tappaa armotta jopa ison jäniksen. Kiukkuisena näätä kuulostaa äkäiseltä kissalta, mutta paritteluaikeissa se heittäytyy hempeäksi ja naukuu.

näätä puussa
näätä puussa Kuva: Petri Kuoso näätä

3. Supikoira

Äänensä puolesta ei ihan Voice of Finland -tasoa, vaikka onkin melkoinen virtuoosi. Supikoira osaa haukkua, röhkiä ja tuhista. Ei viihdy parrasvaloissa, vaan on yöeläin.

supikoira
supikoira Kuva: Ossi Saarinen @soosseli supikoira

4. Metsäkauris

Tiesitkö, että hädässä bambi rääkyy? Pimeässä tämä suurisilmä voi pelästyttää ohikulkijan pahan kerran. Eläin varoittelee haukahtelemalla, ja kiima-aikana uros viheltelee kimakasti.

Metsäkauris pukki Ähtärin eläinpuistossa.
Metsäkauris pukki Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Yle/Risto Salovaara metsäkauris,hirvieläimet,hirvikärpänen,nisäkkäät

5. Härkälintu

Kesämökkeilijän äänekäs naapuri, joka soidinaikaan mylvii niin että rannoilla raikaa. Härkälinnun estoton ja jopa porsasmainen kiljunta tunnetaan Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Ei tarvitse kovaäänistä tullakseen kuulluksi.

Härkälintu.
Härkälintu. Kuva: Yle, Risto Salovaara Härkälintu

6. Ilves


Ilves liikkuu luonnossa sulavasti kuin parkettien partaveitsi. Komean uroksen elinpiirissä pyörii suuren maailman tyyliin joskus useampikin naaras. Varsinainen mouruaja, äänenväriltään rouheaa tangomarkkina-ainesta.
Ilves Ranuan eläinpuistossa.
Ilves Ranuan eläinpuistossa. Kuva: Yle/ Seppo Nykänen ilves,kissaeläimet,petoeläimet,nisäkkäät

7. Hirvi

Urossonnin mölinä lähtee syvältä rintakehästä. Väkevällä bassollaan se laulaa kilpailijat suohon. Naaraalla on lempeämpi altto, jolla se kutsuu vasaa. Aänellään ja karismallaan ne tekevät keskivertometsästä suurten tunteiden näyttämön.

Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan.
Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan. Kuva: Risto Salovaara / Yle hirvi,hirvieläimet,sarvet,nisäkkäät,hirvisonni

8. Ruisrääkkä

Nimikin jo kertoo, ettei tämä peltojen raspikurkku varsinaisesti liverrä. Pesii niityillä ja viljelmillä, joten tyylilaji on rennosti country & western.

ruisrääkkä
ruisrääkkä Kuva: Jorma Siitonen Ruisrääkkä

9. Susi

Susi ulvoo, kun on asiaa, esimerkiksi laumaa vartioidessa tai kokoon kutsuessa. Avaa äänensä myös ennen saalistusta. Ääniala tenori, ulvoo mielellään kuorossa.

Susi.
Susi. Kuva: Yle / Juha Laaksonen susi,susi

10. Hyttynen

Kimakka koloratuuri lentelee eläinten ja ihmisten ympärillä valikoiden parhaimmanhajuista ravinnonlähdettä. Hyttynen ei hyrise, vaan inha ininä johtuu siiveniskuista, joilla naaras houkuttelee ensirakastajia luokseen.

Hyttynen iholla.
Hyttynen iholla. Kuva: Miika Silfverberg hyttyset,Luonto-Suomi

Miten meni? Jos homma alkoi sujua, osallistu Ylen Luontokuiskaajakisaan. Kilpailuaikaa on 30.4.2021 saakka.

Lähteet: Yle, luontoportti.com, riista.fi, suurpedot.fi