Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Saanko laittaa lapsen piirroksen someen ilman hänen lupaansa? – testaa tietosi tekijänoikeuksista

Nuori ihminen katsoo maaten puhelinta, kasvoja ei näy.
Nuori ihminen katsoo maaten puhelinta, kasvoja ei näy. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle Digitreenit,digitaidot,tekijänoikeus

Tiesitkö, että tekijänoikeuslaki suojaa jopa ihan tavallista valokuvaa? Testaa, kuinka hyvin tunnet tekijänoikeuden rajat arkisissa tilanteissa.

Otetaan ennen visaa lyhyt kertaus: Mitä tekijänoikeus oikein on?

Tekijänoikeudet eivät ole kiusantekoa, vaan tunnustus ja suoja luovan työn tekijälle. Tekijänoikeus suojaa luovan työn tuloksia, siis kirjallisia ja taiteellisia teoksia.

Katso tästä, mikä on teos:

Onko video teos? Saako tavallinen valokuva suojaa?

Teoksia ovat kaikki kyllin itsenäiset ja omaperäiset tuotokset. Laatua tai taiteellisuutta ei vaadita. Vaikka kirja tai elokuva olisi sinun tai jopa kriitikoiden mielestä “ala-arvoinen”, se voi ylittää teoskynnyksen.

Video on käytännössä lähes aina teos.

Tekijänoikeus kuuluu myös “tavallisten” kuvien ottajalle. Silloin puhutaan valokuvan lähioikeudesta. Siinä suoja-aika on lyhyempi kuin varsinaisissa teoksissa.

Teosten tekijänoikeus raukeaa yleensä, kun tekijän kuolinvuoden lopusta on 70 vuotta. Niin sanotun tavallisen valokuvan suoja-aika on 50 vuotta kuvan valmistumisvuodesta.

Jako valokuvateoksen ja tavallisen valokuvan välillä ei aina ole helppoa.

Tekijänoikeus merkitsee kahta asiaa:

  • Tekijä saa päättää teoksensa käytöstä. Esimerkiksi valokuvaaja voi luovuttaa kuvaansa käyttöoikeuden.
  • Tekijällä on myös moraalisia oikeuksia: Hänellä on oikeus saada nimensä mainituksi, kun teosta esitetään. Teosta ei saa muuttaa tekijän taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla.

Tekijänoikeus suojaa teoksen ilmenemismuotoa eli sen ulkomuotoa tai ilmaisumuotoa – ei teoksen aihetta, tietoja tai ideoita.

Tekijänoikeuden lisäksi käyttöoikeuksiin vaikuttaa yksityisyyden suoja. Sitäkin sivutaan tämän visan kysymyksissä.

Testaa tietosi ja opi uutta 14 tiukalla kysymyksellä!

Mitä voi tapahtua, jos rikot tekijänoikeuksia?

Seurauksia voi olla kahdenlaisia:

Ensin niin sanotut siviilioikeudelliset seuraukset: Saatat joutua maksamaan oikeuksien haltijalle hyvitystä tai vahingonkorvausta.

Lisäksi voi tulla rikosoikeudellisia seurauksia. Tekijänoikeuden loukkaukset jaetaan vakavuutensa perusteella rikoksiin ja rikkomuksiin.

Tekijänoikeusrikkomus on näistä lievempi. Siitä voit saada sakkoja, jos tekosi on tahallista tai törkeän huolimatonta. Näiden tarkka määrittely ei ole aivan helppoa.

Tekijänoikeusrikos edellyttää ansiotarkoituksessa toimimista ja huomattavaa haittaa tekijälle. Tällaisesta voi saada sakkoja tai enintään 2 vuotta vankeutta.

Nyt seis! Käännetään sakoilla pelottelun sijaan ajatus toisinpäin:

Ajattele itseäsi esimerkiksi suositun animaatiosarjan (tulevana) tekijänä. Haluaisitko saada korvausta työstäsi?

Tekijänoikeudet eivät ole rajoittava mörkö, vaan reilun pelin mahdollistaja.

Åsa Lucander animerar på sin dator.
Animaattori Åsa Lucander työssään. Åsa Lucander animerar på sin dator. Kuva: Yle / Emilia Jansson animaattorit,animaatio

Mikä ihmeen CC eli Creative Commons?

Kuvakaappaus puhelimen Chrome-selaimesta: Hakutyökaluissa valittuna käyttöoikeudet, jolloin tarjolle tulee kaksi vaihtoehtoa: CC-kuvat ja Kaupalliset ja muut käyttöluvat.
Googlen kuvahaku tarjoaa käyttöluville kahta vaihtoehtoa. Kuva puhelimen Chrome-selaimesta. Kuvakaappaus puhelimen Chrome-selaimesta: Hakutyökaluissa valittuna käyttöoikeudet, jolloin tarjolle tulee kaksi vaihtoehtoa: CC-kuvat ja Kaupalliset ja muut käyttöluvat. Digitreenit,tekijänoikeus,Creative Commons

Creative Commons on voittoa tavoittelematon järjestö. Se edistää luovuuden ja tiedon jakamista ja käyttöä lisenssityökalujen eli CC-lisenssien avulla.

Maksuttomilla CC-lisensseillä tekijä voi luovuttaa osan tekijänoikeuksistaan ja antaa haluamansa vapaudet teoksen käyttäjille.

Toisin kuin yllä olevasta Googlen kuvasta voisi päätellä, kaikki Creative Commons -lisenssit eivät ole samanlaisia!

Perehdy siis CC-lisenssien alaluokkiin:

  • CC0 - tekijänoikeudesta vapaa (eli tekijä on luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön)
  • CC-BY - tekijän nimi on mainittava (tulee englannin sanasta by eli tekijänä)
  • CC-NC - vain ei-kaupallinen käyttö (NC tulee sanoista non-commercial)
  • CC-ND - teosta saa käyttää, mutta ei saa muokata (ND on lyhenne sanoista No Derivatives)
  • CC-SA - alkuperäinen lisenssi periytyy. Esimerkiksi: Jos lisenssi on CC-NC eli ei-kaupallinen, myös muokatulle teokselle pitää antaa sama lisenssi. Tulee sanoista Share Alike.

Löydät eri lisenssien kuvakkeet ja tarkemmat ehdot CC:n sivuilta.

Alalajien perässä voi olla myös numeroita, esimerkiksi CC-BY 4.0. Numerot kertovat lisenssin versionumeron.

Teosten käytöstä oppilaitosten opetuksessa on tehty erillisiä sopimuksia. Niitä ei tässä visassa käsitelty.

Visan tekemiseen on saatu apua Ylen tekijänoikeusasiantuntijoilta.

Muokkaukset:
14.6.21: Kysymys 13: Kysymyksen verbi vaihdettu: saat > voit. Vastausta täsmennetty ja lisätty maininta siitä, että julkisella paikalla saa vapaasti kuvata.
15.9.21: Kysymys 4: Yksi vastausvaihtoehto vaihdettu selkeyden vuoksi: "en, jos kyseessä on kotimainen tuotanto" > "vain jos kyseessä on ulkomainen sisältö".
30.3.23: Kysymys 12 meemeistä vaihdettu vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Selkeytetty kysymyksen 7 kysymystä. Täsmennetty kysymystä 9. Otsikko vaihdettu.

Tämä artikkeli on osa Ylen Digitreenejä, joiden avulla voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele