Hyppää pääsisältöön

Mitä tapahtuu, kun teknologia tulee liian lähelle? Wim Wendersin Maailman ääriin katsoi vuosituhannen vaihteeseen, mutta näki kauemmas

Kaksi ihmistä kävelee autiomaassa, selin, kaukaa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin.
Kaikkien aikojen road movien viimeiset metrit taitetaan jalan. Maailman äärissä Claire (Solveig Dommartin) ja Sam (William Hurt). Kaksi ihmistä kävelee autiomaassa, selin, kaukaa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai

Antti Lähde kirjoittaa Wim Wendersin tuhoontuomitusta suurteoksesta Maailman ääriin, jonka viisituntinen ohjaajan versio nähdään Suomen televisiossa ensimmäisen kerran.
Unet eivät ole koskaan näyttäneet niin lumoavilta.

Thank you for the days
Those endless days, those sacred days you gave me
I’m thinking of the days
I won’t forget a single day, believe me”
― Ray Davies: Days
Solveig Dommartin istuu autossa aurinkolasit päässä.
Maailman ääriin -elokuvan päähenkilö Claire Tourneur (Solveig Dommartin) on jo matkalla ennen kuin tietää minne. Solveig Dommartin istuu autossa aurinkolasit päässä. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Solveig Dommartin,Wim Wenders,Teemalauantai

Wim Wendersin Maailman ääriin on jossain määrin tieteiselokuva. Ja kertoohan se tulevaisuudesta – tai kertoi.

Vuosituhannen vaihteeseen sijoittuvalle elokuvalle kävi pian vuoden 1991 ensi-iltansa jälkeen niin kuin kaikille tulevaisuuskuvauksille lopulta käy: siitä oli tullut kertomus yhdestä mahdollisesta menneisyydestä.

Tieteiselokuvaksi Maailman ääriin on joka tapauksessa vastentahtoinen. Se ei halua kohdata tulevaisuutta ennen kuin on selvittänyt välinsä menneisyyden kanssa.

Elokuvan jäähyväiset 1900-luvulle ovat lempeän melankoliset. Australian takamaille eri puolilta maailmaa kokoontunut sekalainen seurakunta kiittää saamistaan päivistä ja hoilottaa pystypianon ja didgeridoon säestyksellä The Kinksin katkeransuloisen popballadin Days kaiken väliaikaisuudesta ja sen hyväksymisestä.

”Millaista jahtia, millaista tanssia tämä onkaan ollut”, yksi hahmoista huokaa vuosituhannen vaihtuessa.

Samalla elokuva tulee tuhansia kilometrejä taivaltamansa tien päähän ja pysähtyy. Alkaa toinen aikakausi, tuolloin tuntematon mutta meille jo kovin tuttu: 2000-luku. Eikä tilanne näytä järin valoisalta.

Ikkunasta näkyy neonvaloja ja suurkaupungin liikennettä, huoneessa varjoissa Solveig Dommartin
Clairen (Solveig Dommartin) matka vie Keski-Euroopasta Moskovaan ja sieltä Tokioon. Ikkunasta näkyy neonvaloja ja suurkaupungin liikennettä, huoneessa varjoissa Solveig Dommartin Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai
Maailman ääriin on viime vuosikymmenien kiehtovimpia "kirottuja elokuvia"

Vuonna 1949 Ranskan Biarritzissa järjestettiin elokuvatapahtuma nimeltä Festival du film maudit. Muun muassa Jean Cocteaun ja André Bazinin organisoima festivaali oli nimensä mukaisesti omistettu ”kirotuille elokuville”, väärinymmärretyille tai muuten vain vaille ansaitsemaansa arvostusta jääneille teoksille.

Ohjelmiston koostaminen onnistui ilmeisen hyvin: Jean Vigon L’Atalante (1934), Orson Wellesin Nainen Shanghaista (1947) ja moni muu tapahtumassa esitetty filmi on sittemmin sementoinut klassikkoasemansa elokuvataiteen kaanonissa.

Maailman ääriin (Bis ans Ende der Welt / Until the End of the World) on yksi viime vuosikymmenien kiehtovimmista film mauditeista. Wim Wenders oli kypsytellyt suurteostaan jo 1970-luvun lopulta ja sai sen toteuttamiseen resurssit, jollaisista oli aiemmin voinut vain haaveilla.

Silti Wenders joutui päästämään tuhoontuomitun elokuvansa käsistään keskosena, alle kolmeen tuntiin karsittuna versiona, jota kukaan ei oikein ymmärtänyt ja jota ohjaaja vertasi vähättelevästi Valittuihin Paloihin.

Kolme miestä autiomaassa ilta-auringossa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin.
Tie tempaa mukaansa kirjailija Eugene Fitzpatrickin (Sam Neill), muusikko-pankkiryöstäjä Chico Rémyn (Chick Ortega) ja yksityisetsivä Phillip Winterin (Rüdiger Vogler), Kolme miestä autiomaassa ilta-auringossa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai,Sam Neill

Jos Wim Wenders olisi antanut asian olla, Maailman ääriin olisi edelleen sitä mitä se oli 30 vuotta sitten: kaupallinen ja taiteellinen floppi.

Mutta Wenders oli ollut kaukaa viisas; hänellä oli yhä hallussaan elokuvan alkuperäinen kuvamateriaali. Tuotantoyhtiölle toimittamansa ”tynkäversion” hän oli saksinut kasaan kopiosta, jonka oli ottanut originaalinegatiiveista kaikessa hiljaisuudessa, viileänä kuin kurkku.

Ensi-illan jälkeen Wenders vetäytyi leikkaajansa Peter Przygoddan kanssa vertauskuvalliseen bunkkeriinsa ja ryhtyi veistämään lopullista versiota magnum opuksestaan. Materiaalia oli ns. riittävästi: elokuvan ensimmäinen versio kesti kahdeksan tai jopa 20 tuntia, lähteestä riippuen.

Reilun vuoden työn jälkeen Maailman ääriin sai lopullisen muotonsa 287-minuuttisena ”director’s cutina”, joka kelpasi ohjaajalleenkin. Vuodesta 1993 lähtien sitä on esitetty erilaisissa elokuvatapahtumissa ja erikoisnäytöksissä, kunnes vuoden 2014 4K-restaurointi toi filmin valikoituihin art house -teattereihin ja lopulta vuonna 2019 Blu-raylle ja DVD:lle.

Suomen televisiossa Maailman ääriin esitetään koko komeudessaan nyt ensimmäistä kertaa. Ja Yleisradion tietojen mukaan kerta on mahdollisesti ensimmäinen myös koko Euroopassa.

Kaksi miestä istuu lattialla vastakkain japanilaisittain. Kuva elokuvasta Maailman ääriin.
Mr. Mori (Chishû Ryû) parantaa Samin (William Hurt) teknologian rasittamat silmät. Kaksi miestä istuu lattialla vastakkain japanilaisittain. Kuva elokuvasta Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai,William Hurt
Soundtrack ei kuulosta tulevaisuudelta – mutta on lähes täydellinen

Kun mennään Maailman ääriin, mittakaavan on oltava iso. Wenders sai projektiaan varten 23 miljoonaa dollaria, mikä vastaa nykyrahassa noin 38 miljoonaa euroa.

Taide-elokuvalle ylenpalttisen budjetin mahdollistivat ohjaajan kaksi täysosumaa, Kultaisella palmulla Cannesissa palkittu Paris, Texas (1984) ja kassamenestykseksi osoittautunut enkelifantasia Berliinin taivaan alla (1987).

Maailman ääriin -elokuvaa kuvattiin lähes puoli vuotta, yhdessätoista maassa. (Kongo olisi ollut kahdestoista, mutta rahat loppuivat kesken.) Kuvausryhmä pidettiin kompaktina, ja sitä täydennettiin aina tarpeen mukaan paikallisilla ammattilaisilla.

Elokuva näyttää tekotapaansa nähden hämmästyttävän yhtenäiseltä. Tästä on paljolti kiittäminen Wendersin luottokuvaajaa Robby Mülleriä, jonka kädenjälki näkyi myöhemmin myös muun muassa Jim Jarmuschin, Sally Potterin ja Lars Von Trierin elokuvissa.

Wim Wendersin tavoitteena oli luoda ”lopullinen road movie”. Ja Maailman ääriin -elokuvassa matkaa todellakin taitetaan: moottoriveneellä, henkilöautolla, raitiovaunulla, lentokoneella, taksilla, junalla, valtamerilaivalla, kuorma-autolla, pikkubussilla, proomulla, potkurikoneella – ja lopulta jalan, kunnes ei enää ollenkaan.

Elokuvan alussa nainen nimeltä Claire (tarinan Wendersin kanssa ideoinut Solveig Dommartin) heräilee maailmanlopun boheemibakkanaaleihin Venetsiassa. Pian hän onkin jo matkalla ennen kuin tietää minne tai miksi.

Tie vie ensin Pariisiin, sieltä Berliinin ja Lissabonin kautta Moskovaan ja lopulta Tokion, Pekingin ja San Franciscon kautta Australian aavikolle, maailman opaalipääkaupunkiin, alle 2 000 asukkaan Coober Pedyyn.

Mittakaava paitsi näkyy myös kuuluu. Wenders tilasi elokuvaa varten uutta musiikkia muun muassa Talking Headsiltä, Depeche Modelta, Lou Reediltä, R.E.M.:ltä, U2:lta, Patti Smithiltä, Nick Cavelta ja Canilta. Artistien tehtävänä oli tuottaa musiikkia, jollaista he kuvittelisivat tekevänsä kymmenen vuotta myöhemmin.

Jos Wendersin tavoitteena oli saada elokuvaansa musiikkia, joka kuulostaisi ”tulevaisuudelta”, hän epäonnistui raskaasti (koska oli 45-vuotias boomer-ukko, eikä mikään populaarimusiikin uusimpien tuulahdusten haistelija).

Mutta jos Wendersin tavoitteena oli saada elokuvaansa soundtrackillinen hiton hyvää vaihtoehtomusiikkia aikuiseen taiderockmakuun, suoritus oli lähes täydellinen.

Solveig Dommartin ja William Hurt laskevan auringon valossa autiomaassa.
Claire (Solveig Dommartin) ja Sam (William Hurt) viimeisellä etapillaan Australian takamailla. Solveig Dommartin ja William Hurt laskevan auringon valossa autiomaassa. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,William Hurt,Solveig Dommartin,Wim Wenders,Teemalauantai
Uneliaan pehmeä elokuva on kenties ystävällisin ihmissuhdetrilleri kautta aikojen

Maailman ääriin -elokuvan momentumia ylläpitävä juoni on pitkään jonninjoutava sivuseikka. Vaikka kuvioon liittyy teollisuusvakoilua, CIA-agentteja, palkkionmetsästäjiä, itsemurhapommittajia, pankkiryöstäjiä, avaruusteknologiaa, petturuutta, mustasukkaisuutta, seksiä ja kenties hieman rakkauttakin, hermoja kutkuttavaa eroottista scifi-trilleriä odottava pomminvarmasti pettyy.

Wenders vaikuttaa paljon kiinnostuneemmalta temposta, tunnelmasta, lokaatioista ja kohtausten soljuvuudesta kuin siitä mitä milloinkin ”tapahtuu”. Kiertoradaltaan vinksahtanut ydinreaktorikäyttöinen tiedustelusatelliitti kenties uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta, mutta kukapa sellaisesta jaksaisi stressata, kun on baarit, hotellit, jukeboksit, näköpuhelimet ja venäläinen hakukonekarhu nimeltä Bounty Bear.

Uneliaan pehmeä elokuva ei sitoudu oikein mihinkään. Se tarkastelee yhtä viileän etäisyyden päästä niin neonvaloissa kylpeviä metropoleja kuin rituaalejaan suorittavia aboriginaaleja. Se ei tahdo lukittautua tyylilajiin, ei tunteisiin, eikä oikein päähenkilöihinsäkään, jotka tuntuvat vain jotenkin tarttuneen mukaan matkaan.

On kuin hahmot olisivat lainassa muista elokuvista ja tietäisivät vääjäämättä päätyvänsä määränpäähänsä, pyristelivät tai eivät. Matka taittuu stoalaisella tyyneydellä; notkuen, hengaillen, venaillen, jutustellen, aikaa tappaen, rummutellen, lopulta kimpassa musisoiden.

Maailman ääriin on kenties ystävällisin ihmissuhdetrilleri kautta aikojen.

Kaksi miestä junan ravintolavaunussa, ikkunasta näkyy aavaa maisemaa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin.
Clairen eksä Eugene (Sam Neill) ja yksityisetsivä Phillip Winter (Rüdiger Vogler) jahtaavat karkulaisia, vaikka maailman ääriin. Kaksi miestä junan ravintolavaunussa, ikkunasta näkyy aavaa maisemaa. Kuva elokuvasta Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Wim Wenders,Teemalauantai,Sam Neill,Rüdiger Vogler
Missä vaiheessa teknologia tulee liian lähelle, liian henkilökohtaiseksi?

Juuri kun alkaa tuntua, ettei Maailman ääriin kerro juuri mistään, sen syvemmät teemat alkavat nousta pintaan.

Mies, jonka perässä nainen maailmalla reissaa, kantaa mukanaan visiirin kaltaista laitetta, jolla tallennetut näköhavainnot voi muuntaa sokeiden aistittaviksi. Laitteen kehittäjä, miehen isä, toivoo mullistavan keksinnön tuovan hänelle Nobel-palkinnon.

Käy kuitenkin ilmi, että laitteella voi tehdä muutakin: tallentaa unia. Paha tilanne!

Elokuvan suhde teknologiaan on ristiriitainen, minkä luulisi resonoivan aivan jokaisessa 2020-luvun katsojassa. Missä vaiheessa teknologia tulee liian lähelle, liian henkilökohtaiseksi? Mihin raja pitäisi vetää? Vai pitäisikö?

Wenders tuntuu ehdottavan, ettei ihmiskunnan tuho välttämättä saavu näyttävän ydinräjähdyksen tai kaiken tieltään pyyhkäisevän magneettimyrskyn muodossa, vaan naamioituneena viattomaksi ja alun perin hyvää tarkoittavaksi arjen teknologiaksi, jonka vangeiksi sinisilmäisyyttämme antaudumme.

Elokuvan apaattisen loppusuoran kuvat uninäkyjensä lumoamista, itseensä käpertyneistä ja erilleen ajautuneista ihmiszombeista olisivat banaaleimmallekin nykyohjaajalle aivan liian härski vertauskuva älylaitteisiinsa takertuvista 2020-luvun ihmisistä.

Kolmenkymmenen vuoden takaisena dystopiavälähdyksenä niiden vaikutus on kuitenkin hyytävä.

Jeanne Moreau ja Max von Sydow elokuvassa Maailman ääriin.
Unia ja muistikuvia tallentavan laitteen kehittänyt Henry (Max von Sydow) käyttää vaimoaan Edithiä (Jeanne Moreau) koekaniininaan. Jeanne Moreau ja Max von Sydow elokuvassa Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Jeanne Moreau,Max von Sydow,Wim Wenders,Teemalauantai

Näin Maailman ääriin -elokuvan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana. Jo tuolloin muistan vaikuttuneeni elokuvan univisuaaleista, ja edelleen ne ovat kauneimpia ja omalla tavallaan myös todentuntuisimpia mihin olen ehkäpä missään taidemuodossa törmännyt.

Psykedeelisissä väreissä vellovat ”elävät maalaukset” syntyivät maailman ensimmäisessä HD-kuvan editoimiseen tarkoitetussa studiossa, jonka Japanin yleisradio NHK oli rakennuttanut Tokioon, mutta jota se ei ollut ottanut vielä virallisesti käyttöön.

Wenders tiimeineen vetäytyi studioon viikkokausiksi.

Jeanne Moreau lähikuvassa kaltaisessa unijaksossa elokuvassa Maailman ääriin.
Unet ovat kuin eläviä maalauksia. Kuvassa Edith Farber (Jeanne Moreau). Jeanne Moreau lähikuvassa kaltaisessa unijaksossa elokuvassa Maailman ääriin. Kuva: Wim Wenders -säätiö / Argos Films Maailman ääriin,Teemalauantai,Wim Wenders,Jeanne Moreau
Aivan kuin kuvissa voisi uida

Tietenkään uninäyissä ei ole teknisen toteutuksensa puolesta nykypäivänä enää mitään erityistä, mikä on päivänselvää jokaiselle yhdenkin ysätriteknomusiikkivideon tai millenniuminjälkeisen glitch art -videoteoksen nähneelle.

Mutta jotain ainutlaatuisen vangitsevaa, lumoavaa ja salaperäistä niiden alati muovautuvassa, jatkuvasti uusia muotoja synnyttävässä hehkussa yhä on. Aivan kuin kuvissa voisi uida.

Unikuvat vaikuttavat lopulta samalla tavalla kuin Maailman ääriin vaikuttaa elokuvana. Molemmissa on jotain ainutlaatuisen vangitsevaa, lumoavaa ja salaperäistä.

Jos Wenders onnistuu ohjaajan versiollaan jotain todistamaan niin ainakin sen, että elokuvan pitää antaa hengittää. Jokaisella elokuvalla on oma rytminsä, eikä sitä voi pakottaa.

Elokuva kannattaa tehdä vain, jos sen antaa kestää juuri niin kauan kuin se kestää. Muuten jokainen siihen käytetty minuutti on tuhlausta.

Artikkelin kirjoittaja Antti Lähde on freelancer, joka on työskennellyt muun muassa Aamulehdessä ja Rumbassa ja ollut mukana tekemässä Nuorgam- ja Kulttuuritoimitus-nimisiä verkkomedioita. Wendersin tuotannosta hän rakastaa myös dokumenttielokuvia koreografi-tanssija Pina Bauschista (Pina, 2011) ja valokuvaaja Sebastião Salgadosta (The Salt of the Earth, 2014).

Jokaisella elokuvalla on oma rytminsä, eikä sitä voi pakottaa

Teemalauantai: Maailman ääriin

Yle Teema 17.4. klo 20–0.40, Yle Areena 17.4. alkaen 45 vrk
(Bis ans Ende der Welt / Until the End of the World, Saksa/Ranska/Australia/USA 1991)
Maailman ääriin on ohjaaja Wim Wendersin magnum opus, 30 vuotta sitten syntynyt kuvitelma vuosituhannen vaihteesta. Mittasuhteiltaan (4 tuntia 47 minuuttia!) se on kaikkien aikojen road movie, ylistyslaulu kuvien voimalle ja vaaroille. Suurkaupunkien syke, teknologinen kehitys, alitajunta ja unet kietoutuvat yhteen tarinassa naisesta, lainsuojattomista, CIA:n agenteista ja satelliitista. Suuri kertomus päätyy Australiaan maailmanlopun äärelle.
Elokuva nähdään nyt restauroituna koko pituudeltaan televisiossa – mahdollisesti ensi kertaa koko Euroopassa!
Pääosissa William Hurt, Solveig Dommartin, Sam Neill, Max von Sydow, Rüdiger Vogler, Ernie Dingo ja Jeanne Moreau.
11 maassa eri puolilla maapalloa kuvattuun elokuvaan tekivät musiikkia muun muassa Talking Heads, R.E.M., Patti Smith, Nick Cave, Lou Reed, U2, Can ja Julee Cruise; artisteja pyydettiin kuvittelemaan millaista musiikkia he tekisivät 10 vuoden kuluttua.

Wim Wenders valaisee itseään puhelimella ja hymyilee frakki päällä lähikuvassa. Berliini 2017.
Itsevalaiseva ohjaaja: Wim Wenders joulukuussa 2017. Wim Wenders valaisee itseään puhelimella ja hymyilee frakki päällä lähikuvassa. Berliini 2017. Kuva: Kati Sinisalo Wim Wenders,elokuvaohjaajat
Tehdessäni elokuvaa minä näen paljon ja ajattelen vähän. Käytän päätäni vasta leikkausvaiheessa."― Wim Wenders, 1982
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri