Hyppää pääsisältöön

Gasellit veti korona-ajan hienoimman etäkeikan, jolla liikuttiin merkkirakennusten katoilta jalkapallostadionille – Onko sillä väliä, ettei kyseessä ollut suora lähetys?

Keikka-arvio: Millenniaalien ahdistusta ruotineen Zen-albumin teemat eivät juuri näkyneet Karim Sahebin ohjaamalla kunnianhimoisella levyjulkkarikeikalla.

JVG:n vuoden takainen vappushow virtuaalisella Senaatintorilla saavutti digikeikkojen saturaatiopisteen. Konsertti oli monella mittarilla komeinta mahdollista etäviihdykettä, mutta muistutti myös, ettei digiloikkaa vaan voi täydellisesti ottaa. Fyysinen läsnäolo on keikalla niin tärkeää.

Vapun jälkeen en ole jaksanut keikkastriimeistä juuri innostua. Viime kesän ja syksyn mittaan pääsin muutamalle ihan oikealle keikalle, mutta pääosin olen elänyt ilman livemusiikkia.

Ja niin taisin lopulta elää lauantai-iltanikin, kun Nelosen Ruutu-palvelu esitti Gasellien tuoreen Zen-albumin levyjulkkarikeikan. Liput illan striimiin maksoivat kympin.

Suomen virallisen albumilistan kärkikuusikossa ilmestymisestään saakka roikkunutta Zeniä juhlistanut virtuaalikeikka oli komea, rajoja rikkovakin, mutta siinä oli pieni kauneusvirhe. Kyse ei ollut ainakaan täysin suorasta lähetyksestä.

Vaan oliko sillä lopulta väliä?

Kuvakaappaukset: Nelonen Media / Ruutu. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Ihan joka keikkaa en oo aloittanut Stockmannin hajuvesiosastolta.― Pekka "Päkä" Salminen

Harvoin on keikka alkanut näin hienosti. Kamera syöksyi Helsingin keskustan Aleksanterinkatua pitkin ja sukelsi sitten saumattomasti Stockmannin ovista sisään alakerran kosmetiikkaosastolle. Siellä odotti Pekka “Päkä” Salminen, joka räppäsi Zen-kappaleen avaavan säkeistönsä matkalla hissiin.

Sitten hypättiin Tuomas “Thube Hefner” Pietikäisen matkaan kerrosta ylemmäs, ja lopulta Hätä-Miikka Niirasen mukaan katolle. Siellä odottivat Zenin kertosäkeen laulava Onni Boi sekä tuottaja-dj Jussi “MusaJusa” Mikkonen.

Keikan ensimmäinen kolmannes vietettiin Stockmannin katolle rakennetussa avostudiossa. Yleisöttömät keikat ovat artisteille aina haaste, jonka osa selättää, osa ei. Gasellien esiintymisessä yksinäisyys ei juuri näkynyt. Asiaa auttoi se, että lavalla oli yksinäisen popparin sijasta neljä bändiläistä, jotka ovat hitsautuneet tiiviisti yhteen yli vuosikymmenen keikkailun myötä. Levyllä nelikon kemiaa ei aina aisti, livenä se on kiistatonta.

Outo tilanne toki oli.

– Ihan joka keikkaa en oo aloittanut Stockmannin hajuvesiosastolta, Päkä totesi toisena kuullun Disko-kappaleen jälkeen.

Tosiaan. Stockmannin lipan päällä on nähty ainakin Hanoi Rocks ja Jari Sillanpää, ja kattoterassillakin on järjestetty viime vuosina pieniä keikkoja, mutta mitään tällaista en ole aiemmin nähnyt. Drone-kameroiden tallentamat kuvat öisen kaupungin ytimessä sykkineestä keikasta olivat harvinaisen vakuuttavia.

Ohjaaja Karim Sahebin puhelin soinee ensi viikolla tiuhaan.

Kuvakaappaukset: Nelonen Media / Ruutu. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Zen on tomppelitason maailmanselitystä, mutta kaltaiselleni kolmekymppiselle luovan luokan kaupunkilaiselle myös täydellisen samastuttavaa.

Helmikuussa julkaistu Zen on Gasellien kuudes studioalbumi. Sillä bändi käsittelee vauraan länsimaisen kaupunkilaisen piskuisia ongelmia ja kapitalismin meille niihin tarjoamia lääkkeitä. Levyn keskeinen ajatus on millenniaaleille tuttu: Kaikki on hyvin, mutta silti jotenkin ahdistaa.

“Mul on etuoikeuksia, silti ahistanu muulloinki ku poikkeustilas”, Päkä sanoo levyn nimikappaleessa. Vähän myöhemmin Thube Hefner toteaa, että “ahdistus on sukupolvikokemus”.

Sitten puhutaan self helpistä ja meditoinnista ja joogamatoista, joiden kaikkien pitäisi auttaa, mutta kun ei. Soijapoika-kappaleella omitaan Ylilaudalla käytetty solvaus voimavaraksi ja Pesson kanssa esitetty Ruuhka on kuin Lisää kaupunkia Helsinkiin -Facebook-ryhmän keskusteluista koostettu kaupunkipoliittinen luento.

Väleihin Antti Holma on äänittänyt Auta Antti! -podcastiaan parodioivia skittejä, jotka osoittavat, ettei Antti Holmakaan ihan millä tahansa saa nauramaan.

Zen on tomppelitason maailmanselitystä, mutta kaltaiselleni kolmekymppiselle luovan luokan kaupunkilaiselle myös täydellisen samastuttavaa. Moni on tällaista levyä odottanut koronakevääseen numero kaksi, kun terassit ovat taas kiinni ja hygge täytyy löytää oman parvekkeen yrttiviljelmistä. Olen ajatellut ja kokenut likimain kaiken levyllä mainitun (Ylilaudan soijapojittelua myöten) – poislukien sen menestyksen, josta Gasellit on saanut viimeistään Veli-levystä asti saanut nauttia.

Gasellit on noussut kymmenessä vuodessa yhdeksi Suomen tärkeimmistä yhtyeistä. Nousu on perustunut ennen kaikkea työntekoon: ahkeraan keikkailuun ja musiikin tasaiseen julkaisemiseen.

Musiikki on Zenillä taas piirun verran parempaa. Kunhan keikoille päästään, ovat maanisesti eteenpäin tamppaava Disko, ysärin alun g-funkista lainaava Kuvittele meidät siellä ja Karri Koiran laulama voimaantumishymni Me ei mennä rikki varmoja uusia fanisuosikkeja.

Teemalevynä aikamme oireista Zen on enemmän toteava kuin tulkitseva. Gasellit seuraavat aikaa ja maailmaa tarkkaan, mutta eivät halua tai osaa tehdä niistä kovin pitkälle vieviä johtopäätöksiä. Kun sanottava loppuu – ja niitä hetkiä levyllä riittää – säkeet täytetään nuoruusmuistelulla ja kiirevoivottelulla.

Ehkä niin on hyväkin. Tavallisuus ja hampaattomuus ovat kaupallisesti ihan hyviä linjoja.

Kuten on sekin, että levyn yhteydessä julkaistiin bändin oma rauhoittumisappi ja hapanolut. Ja se, että levyjulkkarikeikalla vilkkuu näkyvästi brändejä Stockmannista Clarioniin. Gasellit ei todellakaan ole muiden yläpuolella.

Kuvakaappaukset: Nelonen Media / Ruutu. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Lennätettiinkö yhtye parin kilometrin matka salamannopeasti helikopterilla? Vai olisiko kyseessä sittenkin live, joka ei ole oikeasti live?

Lauantain keikalla levyn teemat eivät näkyneet tai kuuluneet. Etukäteen oltiin luvattu Karim Sahebin ohjaaman Tilanne pääl -videon henkistä toimintaelokuvamaisuutta, ja sitä myös saatiin.

Neljäntenä kuullun Veli-levyltä poimitun Imus-kappaleen jälkeen kamera nousi Stockmannin katolta taivaisiin. Siirryttiin välinäytökseen, jossa Hätä-Miikka esitti napakan Toistuvia alenemia keskittymiskyvyssä -kappaleen valkoisessa lavasteessa millenniaalisen iMacin äärellä.

Välinäytöksen jälkeen nähtiin aikamoinen silmänkääntötemppu, kun bändi seisoi yhtäkkiä jätkäsaarelaisen hotellin katolla. Lennätettiinkö yhtye parin kilometrin matka salamannopeasti helikopterilla? Vai olisiko kyseessä sittenkin live, joka ei ole oikeasti live?

Vastaus tähän saatiin viimeistään, kun hotellin katolta siirryttiin pari biisiä myöhemmin Tilanne pääl -videosta tuttuun autoon, jolla ajettiin viimeiseen lokaatioon. Matkalla esitettiin pätkä JVG:n Mist sä tuut -kappaleesta sekä tietenkin Tilanne pääl.

Konsertti huipentui jalkapalloseura HJK:n kotistadionille Töölöön. Siellä kuultiin Ruudolfia samplaava Oulunkyläst ikuisuuteen, JVG:n kanssa esitetty Mitä mä Malagas? ja Kuvittele meidät siellä.

Ja jos tässä kohtaa joku vielä uumoili, että keikka olisi sittenkin suora, ei tarvinnut kuin astua testiksi pihalle. Siellä tarkeni lauantai-iltana hyvin ohuessa paidassa, kun taas keikkalivessä VilleGalle oli vuorautunut pulleaan talvitakkiin.

Kuvakaappaukset: Nelonen Media / Ruutu. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vaihtokaupassa saatiin esitys, jossa oli lokaatioita kuin Vaarallinen tehtävä -elokuvissa konsanaan.

Gasellien keikka olikin siis oikeastaan kolme eri aikoina eri lokaatioissa tehtyä minikeikkaa sekä niiden väleihin kuvatut siirtymät.

Viestisovellus Jodelin puolella jotkut närkästyivät, koska keikka ei ollut ainakaan kokonaan suora. Biisit kuitenkin selvästi esitettiin ja äänitettiin livenä, ja mukaan oli jätetty kaikenlaisia kauneusvirheitä – jossain kohtaa aikarajat meinasivat ilmeisesti paukkua, koska biisistä toiseen mentiin kiireellä, ja sanoja unohtelivat ainakin Hätä-Miikka ja Päkä. Liven tuntu oli siis vahva.

Eikä keikka olisi teoriassakaan tarjonnut juuri interaktiota yhtyeen ja muiden katsojien kanssa. Se esitettiin kaupallisen kanavan alustalla, joka ei olisi mahdollistanut räppikättä heiluttavia digiavatareja tai ei edes ruudun vieressä rullaavaa chatia.

Alussa MusaJusa pyysi, että katsojat lähettäisivät bändille Instagramissa kuvia kotikatsomoistaan. Sen enempää ei bändin ja yleisön välillä tapahtunut.

Oliko sillä siis lopulta mitään väliä, ettei kaikki tapahtunut reaaliajassa juuri silloin, kun yleisö keikkaa kotisohvillaan seurasi? Vaihtokaupassa saatiin esitys, jossa oli lokaatioita kuin Vaarallinen tehtävä -elokuvissa konsanaan ja jonka tekijöillä oli silminnähden hauskaa.

Lopputuote oli Suomen oloissa poikkeuksellisen kunnianhimoinen ja laadukas tunnin mittainen konsertti sekä osoitus siitä, millaiseen kekseliäisyyteen poikkeusaika on tekijöitä pakottanut. Ei muuta kuin innovaatiotukia hakemaan.