Hyppää pääsisältöön

Audiokilpailu Shortdox – Vuoden 2021 Suomen finalistit on valittu

Shortdox finaaliin 2021 valitut työt
Osa Shortdox 2021 finaaliin valituista töistä Shortdox finaaliin 2021 valitut työt Kuva: Yle Valokuvakollaasi,shortdox 2021

Audiokilpailu Shortdoxiin osallistui tänä keväänä yhteensä 66 teosta. Näiden joukosta Ylen esiraati poimi kymmenen finalistia. Kansallisen Shortdox finaalin voittajan ja kunniamaininnan saajat valitsevat artisti Sosié, elokuvaäänisuunnittelija Arttu Hokkanen ja Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen. Voittajat julkistetaan 12.5.

Kuuntele tämän vuoden TOP 10 (satunnaisessa järjestyksessä) tästä!

Mistäköhän mäkin oisin ylpee (Elina Niemi)

Läjä tyhjiä tölkkejä
Läjä tyhjiä tölkkejä Kuva: Elina Niemi radio-ohjelmat

Yläkoulun erityisluokkalaiset kertaavat tapahtumia, jotka johtivat heidät todellisiin vaikeuksiin. Tehtyjä virheitä ei saa tekemättömiksi, mutta toive paremmasta sekä erityisluokan antama tuki kannattelevat nuoria tavoittelemaan helpompaa aikuisuutta. Audiodokumentti on tehty osana HEO kansanopiston tv- ja radiojournalismiopintoja.

Vastaa! (Milla Puolakanaho, Ismo Markkula ja Oscar Mäkelä)

Kahvikuppi pöydällä
Kahvikuppi pöydällä Kuva: Kaisa Koivisto radio-ohjelmat

Vastaa! audioteos kertoo naisesta joka käy läpi surun viisi vaihetta.

Papan tabletti (Raine Huvila)

Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili
Vanhan ryppyisen ja kumaran miehen sivuprofiili Kuva: Raine Huvila radio-ohjelmat

Pappa eli isoisäni jäi leskeksi ja hankki iPadin.

Visit Finland (Andra Sarenius)

Teksti "Finland is the happiest country in the  world"
Teksti "Finland is the happiest country in the world" Kuva: Andra Sarenius radio-ohjelmat

Visit Finland- teos ottaa ironisesti kantaa Suomen voittamaan onnellisuus-titteliin yhdistäen poliittisesti kantaaottavaa tekstiä suomen kansallislintujen laulantaan. Runoteos paneutuu suomalaiseen kansallisidentiteettin glorifioimiseen, mutta samalla suomalaisessa yhteiskunnassa havaittavaan poissulkevuuteen.

Palvelemme teitä hetken kuluttua (Lassi Mäkinen)

vanhanaikainen numerokiekollinen pöytäpuhelin
vanhanaikainen numerokiekollinen pöytäpuhelin Kuva: Mike Meyers / Unsplash radio-ohjelmat

Olipa kerran asiakaspalvelu, jossa oli töissä oikeita ihmisiä. Sitten joku keksi puhelinpalvelun. Siitä tuli seikkailu vailla vertaa – labyrintti, jossa vaihtoehdot eivät lopu kesken ja jonka horisontissa häämöttää aina vain parempi palvelu. Tekijä: Lassi Mäkinen, freelancer-toimittaja, pastori ja espoolainen harrastelijaperunanviljelijä. Musiikki: Ambient Lounge | AShamaluevMusic

Vieraannuttaminen (Riikka Pajunen)

Pehmonalle
Pehmonalle Kuva: Riikka Pajunen radio-ohjelmat

Dokumenttini käsittelee kipeää aihetta, vieraannuttamista. Miltä tuntuu, kun omat lapset viedään pois? Työ on tehty Laajasalon opiston audiotyön kurssin aikana.

Tyttö huoneessani (Elisa Hyttinen)

Yksikerroksinen tiilitalo
Yksikerroksinen tiilitalo Kuva: Elisa Hyttinen radio-ohjelmat

Teos kertoo lapsuudenkotini pelottavista tapahtumista, jotka ovat jättäneet elämääni pysyvän jäljen.

Pakko (Riikka Tauriainen)

Meikkipeili johon on liimattu kankaasta silmät ja kyyneleitä
Meikkipeili johon on liimattu kankaasta silmät ja kyyneleitä Kuva: Riika Tauriainen radio-ohjelmat

Toisinaan on haastavaa löytää oikeita sanoja kuvaamaan millaista on pakkoajatusten ja pakkotoimintojen täyttämä arki. Dokumentissani kerron äänen avulla menneisyyden iltarutiinistani. Teokseni tarkoitus on kertoa millaista sisäistä keskustelua kävin pakko-oireisen häiriöni kanssa, erityisesti ennen terapian aloittamista. Olen 24-vuotias journalisminopiskelija Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta ja teos on tuotettu osana Radiotyö 3-kurssia.

Anemone Nemorosa (Syrrys (Nanna Varrio & Samuli Welin))

Pieni lapsi hiekkatiellä? Kuva on otettu vastavaloon niin ettei saa kunnolla selvää.
Pieni lapsi hiekkatiellä? Kuva on otettu vastavaloon niin ettei saa kunnolla selvää. Kuva: Nanna Varrio, Samuli Welin radio-ohjelmat

Ääniruno syntyi kävelyistä autiotalojen villiintyneillä pihoilla, radanvierustoilla, joutomailla, ihmisen ja luonnon rajapinnoilla. Vanhoista kotivideoista kerätyt äänet muistuttavat lapsuuden huimausleikeistä salaisissa paikoissa, joihin pääseminen vaatii suunnan ja ajan katoamista. Mitä löytyy, kun eksyy paikkaan, jota ei ole ennen huomannut? Teksti, lausunta: Nanna Varrio Äänisuunnittelu: Samuli Welin

Paperinpalanen jossa on pari leimaa ja mustetta (Jasmin Takkula)

Nuoren naisen mustavalkoinen profiilikuva
Nuoren naisen mustavalkoinen profiilikuva Kuva: Jasmin Takkula radio-ohjelmat

Saatiin koulussa tehtäväksi kirjottaa A4 otsikolla raha. Pysähdyin ajatusteni ja vanhojen päiväkirjojeni äärelle ja tää teos syntyi. Kaikille raha ei aiheuta suuria tunteita, ja toivon tän tuovan äänen niille ketkä sitä kaipaa ja ymmärrystä niille ketkä elää onnekkaassa asemassa taloudellisen tilanteensa puolesta. Haluaisin sanoa myös, että en kanna kaunaa yhteiskuntaa tai ystäviäni kohtaan, näen molempien tehneen parhaansa.

Tiedoksi

Kilpailuun osallistui yhteensä 66 teosta.

Ylen esiraatina toimivat tuottajat Hannu Karisto ja Staffan von Martens, äänisuunnittelija Jyrki Häyrinen, toimittajat Pauliina Motturi ja Nina Varis sekä apulaistuottaja Arja Kotiranta.

Esiraati kiinnitti huomiota mm. teosten dokumentaarisuuteen, omaperäisyyteen, dramaturgiaan, tekniseen toteutukseen ja äänikerrontaan.

Suomen finaali järjestetään 7.5. Palkitut teokset julkistetaan 12.5. julkaistavassa artikkelissa.

Tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna artisti Sosié, elokuvaäänisuunnittelija Arttu Hokkanen ja Yle Areenan päällikkö Tanja Iikkanen.

Kansallisen kilpailun voittanut teos edustaa Suomea pohjoismaisessa finaalissa syyskuussa.