Hyppää pääsisältöön

Sellisti Narek Hakhnazaryan RSO:n vieraana 14.─19.5.

sellisti Narek Hakhnazaryan
sellisti Narek Hakhnazaryan Kuva: www.marcoborggreve.com Narek Hakhnazaryan

RSO:n loppukevään huipentaa armenialaissyntyisen sellisti Narek Hakhnazaryanin miniresidenssivierailu 14.─19.5. Sitä ennen ohjelmassa on mm. Antti Auvisen kitarakonserton kantaesitys 28.4. Yleisöä ei saada saliin enää tällä kaudella, mutta konsertit kuullaan Ylen kanavilla.

Sellolegenda Rostropovitšin mentoroima Hakhnazaryan (s. 1988) voitti arvostetun Tšaikovski-kilpailun 2011. "Siitä lähtien hän on ollut yksi kiinnostavimmista nuorista muusikoista, jonka soitossa tekninen helppous ja soiton ilo yhdistyvät syvälliseen muusikkouteen. Uskon suomalaisten inspiroituvan hänen vierailustaan", sanoo RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu.

Ensimmäisessä konsertissa 14.5. Hakhnazaryan esittää Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat, jonka hän kuuli jo 6-vuotiaana Yo-Yo Man soittamana Juri Temirkanovin johdolla. "Vaikka olin niin nuori, pystyin aistimaan hänen ilmaisunsa vapauden, luovuuden ja sen tavan, jolla hän reagoi Temirkanoviin.(...) Tiesin silloin, että sellon soittaminen tuollaisella ilmaisuvoimaisella tavalla oli se, miten halusin viettää loppuelämäni", hän kertoo The Strad -lehden haastattelussa 2020.

Avauskonsertin ohjelmassa 14.5. on myös koronan takia huhtikuulta peruuntunut Thomas Larcherin laulusarja Die Nacht der Verlorenen, jonka solistina laulaa nuoren laulajapolven hienoimpiin baritoneihin kuuluva Andrè Schuen. Sunnuntaina 16.5. Hakhnazaryanin vierailu jatkuu Schubertia ja Brahmsia sisältävällä kamarimusiikkikonsertilla, jonka radiointi lähetetään 18.5. Vierailu päättyy Schumannin sellokonserttoon keskiviikkona 19.5.

Ennen Hakhnazaryan-vierailua 28.4. kuullaan kauden viides kantaesitys, Antti Auvisen kitarakonsertto Andalusian Panzerwagen Jazz, jonka solistina esiintyy Petri Kumela. 5.5. Nicholas Collon johtaa Mendelssohnin 4. sinfonian ja Brittenin laulusarjan, jonka solistina laulaa Sophie Bevan.

Päättyvä konserttikausi päättää samalla myös Hannu Linnun 2013 alkaneen ylikapellimestarikauden. Ylen kanavilla nähtävässä erikoispitkässä juhlakonsertissa 28.5. solistina esiintyy sopraano Golda Schultz.

Yleisöä ei viranomaismääräysten takia voida edelleenkään ottaa konserttisaliin, vaan konsertit kuullaan suorina lähetyksinä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.

RSO:n loppukevään konsertit

 • Ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

  Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon aloittaa syksyllä 2021 kautensa Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestarina ensimmäisenä ei-suomalaisena orkesterinjohtajana.

 • Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

  Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

  Hannu Linnun mukaan ylikapellimestarikauden päätös tuntuu samalta kuin sopuisa avioero - "rakastan sinua edelleen, mutta meidän on muutettava erillemme".

 • On aika kiittää!

  Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

  RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan Hannu Linnun toimintaa ohjaa draaman taju ja rohkeus.