Hyppää pääsisältöön

Sellisti Narek Hakhnazaryan RSO:n vieraana 14.─19.5.

sellisti Narek Hakhnazaryan
sellisti Narek Hakhnazaryan Kuva: www.marcoborggreve.com Narek Hakhnazaryan

RSO:n loppukevään huipentaa armenialaissyntyisen sellisti Narek Hakhnazaryanin miniresidenssivierailu 14.─19.5. Sitä ennen ohjelmassa on mm. Antti Auvisen kitarakonserton kantaesitys 28.4. Yleisöä ei saada saliin enää tällä kaudella, mutta konsertit kuullaan Ylen kanavilla.

Sellolegenda Rostropovitšin mentoroima Hakhnazaryan (s. 1988) voitti arvostetun Tšaikovski-kilpailun 2011. "Siitä lähtien hän on ollut yksi kiinnostavimmista nuorista muusikoista, jonka soitossa tekninen helppous ja soiton ilo yhdistyvät syvälliseen muusikkouteen. Uskon suomalaisten inspiroituvan hänen vierailustaan", sanoo RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu.

Ensimmäisessä konsertissa 14.5. Hakhnazaryan esittää Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat, jonka hän kuuli jo 6-vuotiaana Yo-Yo Man soittamana Juri Temirkanovin johdolla. "Vaikka olin niin nuori, pystyin aistimaan hänen ilmaisunsa vapauden, luovuuden ja sen tavan, jolla hän reagoi Temirkanoviin.(...) Tiesin silloin, että sellon soittaminen tuollaisella ilmaisuvoimaisella tavalla oli se, miten halusin viettää loppuelämäni", hän kertoo The Strad -lehden haastattelussa 2020.

Avauskonsertin ohjelmassa 14.5. on myös koronan takia huhtikuulta peruuntunut Thomas Larcherin laulusarja Die Nacht der Verlorenen, jonka solistina laulaa nuoren laulajapolven hienoimpiin baritoneihin kuuluva Andrè Schuen. Sunnuntaina 16.5. Hakhnazaryanin vierailu jatkuu Schubertia ja Brahmsia sisältävällä kamarimusiikkikonsertilla, jonka radiointi lähetetään 18.5. Vierailu päättyy Schumannin sellokonserttoon keskiviikkona 19.5.

Ennen Hakhnazaryan-vierailua 28.4. kuullaan kauden viides kantaesitys, Antti Auvisen kitarakonsertto Andalusian Panzerwagen Jazz, jonka solistina esiintyy Petri Kumela. 5.5. Nicholas Collon johtaa Mendelssohnin 4. sinfonian ja Brittenin laulusarjan, jonka solistina laulaa Sophie Bevan.

Päättyvä konserttikausi päättää samalla myös Hannu Linnun 2013 alkaneen ylikapellimestarikauden. Ylen kanavilla nähtävässä erikoispitkässä juhlakonsertissa 28.5. solistina esiintyy sopraano Golda Schultz.

Yleisöä ei viranomaismääräysten takia voida edelleenkään ottaa konserttisaliin, vaan konsertit kuullaan suorina lähetyksinä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.

RSO:n loppukevään konsertit

 • Grawemeyer-palkittu säveltäjä Brett Dean RSO:n vieraana

  12.-21.10. neljä Dean-teemaista konserttia.

  RSO esittelee australialaissäveltäjä Brett Deanin musiikkia 12.-21.10. Musiikkitalossa. Teemakokonaisuuden ohjelmassa ovat mm. hänen alttoviulu- ja klarinettikonserttonsa, orkesteriteokset Testament ja Fire Music sekä kamarimusiikkia.

 • RSO 95 vuotta: Radiostudiosta kansainvälisille konserttilavoille

  RSO perustettiin vain vuosi Yleisradion perustamisen jälkeen

  "95-vuotiaan Radion sinfoniaorkesterin lähetystoiminta, levytykset ja muu ohjelmatoiminta on kattavinta koko julkisen palvelun Euroopassa", kirjoittaa Yleisradion Luovat sisällöt ja media -osaston johtaja Ville Vilen.

 • RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

  Teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen.

  Radion sinfoniaorkesterin 95-vuotisjuhlakausi 2022‒2023 alkaa vierailulla BBC Proms -festivaalille ylikapellimestari Nicholas Collonin johdolla. Kauden teemasäveltäjät ovat Sergei Rahmaninov, György Ligeti sekä Outi Tarkiainen ja lisäksi kahden viikon residenssivierailun tekee australialaissäveltäjä Brett Dean.