Hyppää pääsisältöön

Suuri hirvivaellus on täällä taas – seuraa suoraa lähetystä metsästä

Kevät on tullut pohjolaan ja on hirvien vaelluksen aika. Hirvet, nuo metsien kruunupäiset kuninkaat, ovat Pohjois-Ruotsissa vaeltaneet samaa reittiä kesälaitumille jo tuhansia vuosia.

Reitin varrella asuville ihmisille hirvien vaellus on jokavuotinen jännitysnäytelmä. Ohikulkevien eläinten lukumääristä ja päivämääristä pidetään tarkkoja tilastoja. Suurta hirvivaellusta on edellisvuosina seurattu ahkerasti myös kotisohvilta käsin. Milloin hirvet saapuvat paikalle? Mitä muita eläimiä alueella saattaa nähdä? Onko jäät jo sulaneet joesta? Pääsevätkö hirvet turvallisesti virran poikki?

Hirvi ylittää joen.
Hirvet ovat kiehtovia eläimiä. Hirvi ylittää joen. Kuva: imago/blickwinkel/ All Over Press hirvi

Edellisillä kerroilla ensimmäiset hirvet ovat saapuneet alueelle 19. huhtikuuta.

Ohjelman projektipäällikkö Johan Erhagia hirvien vaellus kiehtoo edelleen, usean tuotantokauden jälkeen.

– Ajatella, että ne ovat vaeltaneet samaa reittiä pitkin tuhansien vuosien ajan. Todella kiinnostavaa!

Vaikka hirvi on valtava eläin, ei se ole lainkaan kömpelö.

– Odotan eniten näkeväni hirvien uivan. Ne ovat yllättävän sulavaliikkeisiä vedessä. Veden pinnan yläpuolella näkyy vain pää, kun ne suuntaavat joen vastarannalle. Se on todella rauhoittava näky, sanoo Johan Erhag.

Hirvi ui Saimaalla
Hirvet ovat taitavia uimareita. Tämä kaveri polskii Saimaalla. Hirvi ui Saimaalla Kuva: Petteri Saario hirvi,Saimaa,järviemme helmet

Suuri hirvivaellus on teknisesti kunnianhimoinen projekti – metsässä on yli 30 kameraa ja kilometreittäin kaapelia. Äänimaisemaan on panostettu sijoittamalla kameroita paikkoihin, joissa voi bongata lintuja ja muita metsän asukkaita.

Koirasteeret hangella
Hirvien vaelluksen lomassa voi ihailla myös mm. teeriä. Koirasteeret hangella Kuva: Yle / Pentti Kallinen teeri

– Tulemme toivottavasti näkemään aamuisin teerien soidinmenoja. Sitä ei moni ole päässyt seuraamaan, arvelee Johan Erhag.

Hirvien vaellusreitti kulkee keskellä vaikeakulkuista, tiheää kuusimetsää. Loppuhuipennuksena hirvet uivat Ångerman-joen yli. Joen ylittäminen on hirville raskasta, ja uintiurakan jälkeen ne pysähtyvät lepäämään vastapäiselle rannalle.

Voit seurata hirvien vaellusta Yle Areenassa 23.4.2023 alkaen.

edit: 04/22: päivitetty vuoden 2022 tiedot kameroiden lukumääristä ja Areena-linkki
edit 04/23: päivitetty vuodelle 2023

Kommentit