Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Kotikadun viimeinen kausi päättää sarjan ansaitsemallaan arvokkuudella

Mäkimaat.
Mäkimaat. Kuva: Yle Kotikatu

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, myös Kotikatu. Toivottujen Kotikadun uusintakierros on edennyt jo viimeiseen, eli 18. kauteen. Edellisiltä kausilta auki jääneet tilanteet saavat vihdoin päätepisteensä. Miten päättyy Mäkimaiden, Luotoloiden ja muiden 17 vuotta kestänyt taival?

Varoitus: Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia ja vielä pahempaa: toimittajan mielipiteitä.

Kotikatu 18. kausi

On taas aika palata Kotikadulle – valitettavasti viimeistä kertaa, sillä tarina saa päätöksensä. Tämän kauden jälkeen emme kuule enää Mäkimaiden, Luotoloiden tai muiden hahmojen kommelluksista. Loppu, finito, The End.

Kuten sarjaa katsoneet muistanevat, edellinen kausi päättyi dramaattisesti. Sudanista kotiin vierailulle tullut Ninni Luotola (Nelly Hristova) ajoi tahattomasti Pertti Mäkimaan (Jukka Puotila) yli autolla.

Onnettomuuden teki erikoiseksi se, että Kotikadun ensimmäisellä kaudella tilanne oli sama, tosin uhrina oli tuolloin Ninni ja kuskina Pertti. Tilit on nyt tasattu.

Sen lisäksi Tuija (Laura Malmivaara) ja Roope (Janne Virtanen) saivat lapsen samalla kun Niinan (Ria Kataja) ja Teemun (Ville Keskilä) suhdetta varjosti Niinan rakkaus tämän pomoa, Antti Pilkamaata (Pekka Valkeejärvi) kohtaan. Pilkamaa kuitenkin kuoli yllättäen ja se musersi Niinan.

Myös vanhoja suosikkihahmoja palasi sarjaan oikein urakalla. Hannes Luotola (Risto Autio) ja Timo-Veli (Viljami Penttilä) sekä Onni Partanen (Sulevi Peltola) kaikki marssivat takaisin Helsinkiin omine syineen. Tämäkös sai varsinkin Karinin (Anitta Niemi) ja Maurin (Aake Kalliala) onnesta sekaisin.

- Annetaan ukille peili.
- Miks?
- Jotta se näkis, minkälainen papparainen se on nyt.
― Kerttu pohtii, miten saisi Pertin muistin palautumaan.

Mäkimaiden Via Dolorosa

Draaman puolesta Kotikadun 18. kausi hyppää suoraan sinne syvään päätyyn. Pertti Mäkimaa herää koomastaan. Miehen puhe takkuaa, mutta hän on sentään elossa. Pertin preesens on vähän liiankin eläväinen, sillä hän uskoo olevansa nuori ja elävänsä vuotta 1984.

Tästä alkaa pitkä ja vaikea toipuminen, joka ajaa Mäkimaat riitojen partaalle. Samalla kun Pertti yrittää muistaa asioita menneisyydestään, muut perheenjäsenet riitelevät siitä, mikä olisi potilaalle parasta. Mielipiteitä on yhtä monta kuin lusikoita sopassa.

Kuvassa: Eeva Virtanen ent. Mäkimaa (Lena Meriläinen), Mirja Mäkimaa (Inka Kallén), Laura Mäkimaa (Pirjo Lankinen) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo).
Mäkimaat. Kuvassa vasemmalta alkaen Eeva (Lena Meriläinen), Mirja (Inka Kallén), Laura (Pirjo Lankinen o.s. Moilanen) ja Janne (Misa Nirhamo). Kuvassa: Eeva Virtanen ent. Mäkimaa (Lena Meriläinen), Mirja Mäkimaa (Inka Kallén), Laura Mäkimaa (Pirjo Lankinen) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo). Kuva: Pauli Boström / Yle Kuvapalvelu Kotikatu

Janne (Misa Nirhamo) ja Aino (Vera Kiiskinen) ottavat asiakseen hoitaa Pertin Lex Kallio -firmaa siihen asti, että päällikkö palaa puikkoihin. Urakka vaikuttaa olevan mahdottoman suuri. Firman tilin saldona on ruhtinaalliset 15 euroa ja maksamattomia laskuja on tuhansien edestä. Aino on sitä mieltä, että konkurssiin hakeutuminen on paras ratkaisu.

Janne ei purematta niele konkurssifantasioita, vaan haluaa tehdä kaikkensa firman eteen. Hän pestaa Juuson (Kalle Lindroth) tutkimaan tilannetta. Hakeako Lex Kallio konkurssiin vai pitäisikö jatkaa?

Juuso, Mauri ja Janne Kotikadusta.
Juuso (Kalle Lindroth), Mauri (Aake Kalliala) ja Janne (Misa Nirhamo) pohtivat Lex Kallion tulevaisuutta. Juuso, Mauri ja Janne Kotikadusta. Kuva: Yle Kotikatu

Yhtä suuri kysymysmerkki on Eevan (Lena Meriläinen) ja Pertin välien laita. Perttiä kuntouttaessa ex-avioparilla on hyvää aikaa muistella menneitä ja olla toisilleen läsnä. Vanha suolahan tunnetusti janottaa.

Samaan aikaan Eevan ja Arton (Taneli Mäkelä) välit viilenevät ja yrityksistä huolimatta suhteen loppu tuntuu olevan lähellä.

Pertti ja Eeva Mäkimaa.
Pertin (Jukka Puotila) ja Eevan (Lena Meriläinen) välit lämpenevät Pertin toipumisprosessin aikana. Pertti ja Eeva Mäkimaa. Kuva: Yle Kotikatu

Mirja (Inka Kallén) saa vihdoin tietoonsa, kuka häntä piinannut stalkkeri on. Suuttumuksestaan huolimatta hän ei tunne kostonhalua, vaan sääliä.

Mirjan rakkausrintamallakin tapahtuu vihdoin jotain, kun tämä alkaa tapailla Teemun työkaveria Mikkistä (Rami Virtanen). Samalla Hanna (Anna Laulumaa) pelkää erkaantuvansa Mirjasta.

Mirja Mäkimaa (Inka Kallén).
Mirja (Inka Kallén) laittaa vainoajansa ruotuun ja rakastuu. Mirja Mäkimaa (Inka Kallén). Kuva: Yle Kotikatu

Laura Mäkimaalla (Pirjo Lankinen o.s. Moilanen) tuntuu menevän hyvin. Perhe-elämä soljuu mukavasti ja hänen poikansa Jarkko (Elias Salonen) alkaa vihdoin menestyä jääkiekkourallaan.

Hirveä haloo siitä jos vanha, sairas ihminen haluaa kuolla.― Maija Mäkimaa

Menneisyyden teot eivät tahdo jättää Maija Mäkimaata (Tiina Rinne) rauhaan. Alkukankeuksien jälkeen hänen Elsi-kirjastaan kiinnostuu myös poliisi. Mäkimaan suvun rautarouva seisoo kuitenkin tekojensa takana.

Edes häirikköpuhelut eivät saa Maijaa pelkäämään. Häntä kuitenkin huolestuttaa, onko hän puhunut ohi suunsa?

Maija Mäkimaa (Tiina Rinne).
Maija Mäkimaa seisoo tekojensa takana. Roolia näyttelee Tiina Rinne (1929–2021). Maija Mäkimaa (Tiina Rinne). Kuva: Yle Kotikatu

Tuija ja Roope ovat muuttaneet Espooseen. Se tuntuu olevan uusi virhe pariskunnan jo ennestään mittavalle virheiden to do -listalle. Tuija voi psyykkisesti huonosti, mutta Roope saa innostettua hänet käymään zumbatunneilla.

Nopeasti zumbatuntien heilumiset muuttuvat salaisiksi vaakamambotunneiksi Narskun (Roope Salminen) kanssa. Heidän tuttavuutensa muuttuu ystävyydeksi, ystävyys seksisuhteeksi ja seksi lopulta ahdistukseksi.

Tuija hakeutuu psykiatriseen hoitoon. Riittääkö se pelastamaan sekä Tuijan mielenterveyden että parisuhteen?

Kyse on siitä, että mä en hallitse itseäni.― Tuija
Tuija (Laura Malmivaara) ja Narsku (Roope Salminen)
Tuija (Laura Malmivaara) ja Narsku (Roope Salminen) aloittavat salasuhteen. Tuija (Laura Malmivaara) ja Narsku (Roope Salminen) Kuva: Yle Kotikatu

Ei ole kivaa Luotoloillakaan

Viimeksi mainitsin, miten toivoisin Niinalle ja Teemulle mahdollisimman juustoista, rakkaudentäyteistä loppua. He ovat olleet Kotikadun suosikkiparini jo pitkään.

Tämän kauden aikana olin aika ajoin valmis syömään sanani. Niinan ja Teemun myrskyävä suhde ainaisine riitoineen sai minut paikoin raivon partaalle.

Niina on edelleen romuna Pilkamaan kuolemasta. Niinaa ahdistaa, koska hän oli Teemulle uskoton.

Lisäksi työkuviot ovat uusiutumassa. Niinalle povataan siirtoa Shanghaihin kolmeksi vuodeksi. Suuri uramahdollisuus lihottaisi tilipussiakin kolminkertaiseksi.

Teemu ei kuitenkaan halua muuttaa Kiinaan. Parisuhde on umpisolmussa ja tilanteet kerta toisensa jälkeen päättyvät riitaan.

Teemu kokee olevansa alistettu ja Niinaa ahdistaa. Lopulta molemmat ovat vakavien pohdintojen äärellä. Miten heidän parisuhteensa käy? Kummalle jäisi erotilanteessa Viljan huoltajuus?

Teemu ja Niina Luotola.
Teemun ja Niinan suhde on isojen kysymysten äärellä. Teemu ja Niina Luotola. Kuva: Yle Kotikatu

Entä mitä kuuluu muille Luotoloille? Eräänä iltana Timo-Veli ja Hannes tuppaavat Karinin kotiin. Hannes pyytää, että Timo-Veli voisi jäädä asumaan Karinin luo. Pojan koulu alkaisi jo seuraavana päivänä.

Karin tuttuun tapaan auttaa, hössöttää ja huolehtii. Uusia huolenaiheita tuleekin eteen roppakaupalla.

Karin saa tietoonsa Timo-Velin ja Hanneksen taannoisesta moottorikelkkaonnettomuudesta Lapissa. Alkoholilla oli osuutta asiaan.

Alkoholilla on osuutta moneen muuhunkin asiaan Hanneksen elämässä. Pikku hiljaa piilopullot lisääntyvät ja muuttuvat näkyvämmiksi.

Maurilta haetaan tuoppia kerta toisensa jälkeen eri verukkein. Alkoholismin seurauksena Hanneksen on vaikea löytää töitä tai edes kunnollista kattoa pään päälle.

Totta kai mä juon jos kuitenkin syytellään.― Hannes
Karin, esittäjänään Anitta Niemi.
Karin (Anitta Niemi) yrittää kaikkensa, että muilla olisi hyvä olla. Karin, esittäjänään Anitta Niemi. Kuva: Yle Kotikatu
Hannes Luotola, eli Risto Autio.
Hanneksen alkoholismi nostaa päätään 18. kaudella. Hannes Luotola, eli Risto Autio. Kuva: Yle Kotikatu

Ongelmia riittää myös muilla kotikatulaisilla. Piinkova stadilainen Risto (Ilkka Heiskanen) majoittaa valevaimoaan Juliaa (Elena Spirina) ja tämän poikaystävää, Paschaa (Maksim Pavlenko).

Ristoa tämä tilanne jurppii pahasti. Lisäksi Pascha paljastuu täydelliseksi nilkiksi, jolle Risto antaa kengänkuvan persauksiin.

Stadia bamlaavasta Ristosta ja itäslaaviaksentilla puhuvasta Juliasta on noussut viimeistään tämän kauden myötä allekirjoittaneen lempipariskunta (Siitäs saitte, Teemu ja Niina!).

Riston ja Julian henkilökemiat toimivat hyvin ja heidän tarinansa hakee vertaistaan, kun eteen satelee uusia seikkailuja. Lopulta heistä kuoriutuu Kotikadun Bonnie ja Clyde.

Kotikadun näyttelijöitä.
Risto (Ilkka Heiskanen) ja Julia (Elena Spirina). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Yle Kotikatu

Maurilla taasen riittää tekemistä. Vanha suntio aloittaa teologian opinnot Helsingin yliopistolla ja tekee sen ohella töitä baarimikkona. Samalla kaikki tuntuvat luottavan Mauriin omissa ongelmissaan, vaikka tämä onkin paikoin hölösuu.

Maurin paras kaveri Onni Partanen saapui jo viime kaudella takaisin Helsinkiin. Paluun syyksi paljastuu Onnin ja Anjan (Eeva Litmanen) kriisiytynyt avioliitto.

Onnin mielestä on turhaa enää erota vanhemmalla iällä. Sitä paitsi heidän välinsä ovat paremmat kuin koskaan – satoja kilometrejä nimittäin.

Onni haluaa muuttaa takaisin Karinin asuntoon. Karin lupautuu etsimään uuden asunnon mahdollisimman pian.

Tällä välin Onni muuttaa Maurille ja Monikalle (Rea Mauranen) asumaan. Mukana muuttaa myös edesmenneen Ilona-koiran pentu, Nana, joka aiheuttaa omat kommervenkkinsä.

Mauri Alho, esittäjänään Aake Kalliala.
Mauri Alho (Aake Kalliala) aloittaa teologian opinnot. Mauri Alho, esittäjänään Aake Kalliala. Kuva: Yle Kotikatu
Onni Partanen, esittäjänään Sulevi Peltola.
Onni Partanen (Sulevi Peltola). Onni Partanen, esittäjänään Sulevi Peltola. Kuva: Yle Kotikatu

Suuria teemoja

Vaikka 18. kaudelta löytyy Kotikadulle ominaista huumoria, on jokin silti toisin. Kauden aikana käsitellään vaikeita aiheita, tabujakin. On alkoholismia ja vainoamista, eroja ja pettämistä, köyhyyttä, kuntoutusta, mielenterveysongelmia ja kehitysvammaisuuden käsittelyä.

Toki mukana on myös iloa ja naurua. Läheisille annetaan uusia mahdollisuuksia ja vanhat kaunat unohdetaan.

Myös iloisia vauvauutisia kuullaan kauden aikana ihan tuplasti – tai oikeastaan triplasti. Kauden loppupuolella nähdään häät, jotka aiheuttanevat tunteita katsojissa niin puolesta kuin vastaan.

Kotikadun 18. kausi on totutusta poiketen lyhyempi. Se sisältää vain 12 jaksoa, mikä on alle puolet normaalista. Juonenkäänteitä tuntuu löytyvän tuplasti.

Sarjan päättää oikeutetusti Mäkimaiden matriarkka, Maija. Hänen kaunista monologiaan kuunnellessa on vaikea olla herkistymättä. Ja lopulta hymähtämättä Maijan kanssa: "Muut ihmiset. Niin ärsyttäviä, mutta niin tärkeitä."

Siinäpä lause, jossa on kiteytettynä koko Kotikadun tarina.

Nämä jaksot nähdään kaudella 18

577. Uusi vanha mies
578. Paluu tulevaisuuteen
579. Vastuu ja kunnia
580. Kiinalainen juttu
581. Pato murtuu
582. Kun mikään ei riitä
583. Tunnustus
584. Haaste
585. Kohti tuntematonta
586. Onnen hinta
587. Uusi alku
588. Tervetuloa kotikadulle

Kotikadun jaksot 577–588 ovat katsottavissa 21.10. asti Areenassa.

Kommentit