Hyppää pääsisältöön

Lukiossa opiskeleva Vilma: "Opiskelu olisi helpompaa, jos en olisi niin laiska"

Kuvituskuva opiskelijasta.
Ratsastus ja opiskelu vievät ison osan Vilman ajasta. "Toisinaan muistutan itselleni, että kaikkea ei tarvitse tehdä samalla sekunnilla. Itselleen on hyvä antaa aikaa: koulu, hevoset ja talli eivät katoa mihinkään", Vilma on oivaltanut. Kuvituskuva opiskelijasta. Kuva: Valtteri Flinck Abitreenit

Vilma Flinck saa hyviä arvosanoja lukiosta, mutta joutuu tekemään niiden eteen enemmän töitä kuin muut luulevat. Vilma kertoo, miten laiskuus hankaloittaa opiskelua – ja millä keinoin hän helpottaa tehtäviin tarttumista.

Instagram-tilin biossa lukee “wannabe hikke". Sellainen tilin ylläpitäjä, 18-vuotias Vilma Flinck, kokee olevansa. Siitäkin huolimatta, että monet muut varmasti jättäisivät "wannabe"-sanan pois sen mielikuvan perusteella, joka hänestä opiskelijana on helppo muodostaa.

Vilma nimittäin pitää Instagramissa studygram-tiliä, joka on täynnä opiskeluaiheista sisältöä. Hän pärjää opinnoissaan hyvin – usein arvosanat nousevat kasiin tai jopa ysiin.

Hän itse kuitenkin kokee, että suurimman haasteen lukio-opintoihin tuo hänen laiskuutensa. Kotona opiskellessa laiskuus hankaloittaa varsinkin tehtävien tekemistä ja opiskelun aloittamista.

– Oikeasti olen ihan keskiverto-oppilas, joka saa välillä myös kutosta, seiskaa tai kasia. Usein ihmiset luulevat, että hyvät arvosanat tulevat vähällä vaivalla, mutta oikeasti niiden takana on paljon työtä. Opiskelijana olen melko laiska ja laiskuus onkin suurin haasteeni opinnoissa, Vilma kertoo.

Ajoittainen laiskuus on varmasti tuttua ihan kelle tahansa. Yle Tieteen artikkelin mukaan laiskuus onkin erittäin tulkinnanvarainen ilmiö, eikä se ole osoitus esimerkiksi halun tai motivaation puutteesta.

Lukiossa Vilma on oivaltanut, mitkä keinot tepsivät hänelle laiskuuden selättämiseen ja miten opiskella tehokkaasti laiskuudesta huolimatta.

Esseiden palautus viime minuuteilla

Lukion aloittaessaan Vilma tiedosti, että toisen asteen opinnot tulisivat olemaan haastavammat kuin peruskoulussa.

Aiemmin hyvä koulumenestys ei vaatinut Vilmalta paljoa. Hän saattoi lukea kokeisiin vähän tai ei ollenkaan, mutta se ei näkynyt tuloksissa.

Lukiossa Vilma huomasi nopeasti, että niin ei enää ollutkaan. Arvosanojen eteen piti tehdä enemmän töitä, ja opittavat kokonaisuudet olivat huomattavasti laajempia. Opiskeluun oli käytettävä paljon enemmän aikaa.

Samalla Vilma huomasi, että yksi varmasti melko yleinen ongelma hankaloitti tehtäviin tarttumista ja kokeisiin lukemista – nimittäin laiskuus.

– Olen oikeasti todella laiska ihminen. Kun pitäisi tehdä koulutehtäviä tai esseen palauttaminen lähestyy, minun tekisi mieli vain maata sängyllä ja katsoa Netflixiä. Välillä minun pitää keskeyttää opiskelu, koska ei vain huvita jatkaa ja laiskottaa niin paljon. Saatan lähteä kesken opiskelun vaikka harrastamaan, vaikka niin en ollut todellakaan suunnitellut.

Saatan lähteä kesken opiskelun vaikka harrastamaan, vaikka niin en ollut todellakaan suunnitellut.

Opiskelujensa suhteen Vilma tekee mielellään tarkkojakin suunnitelmia ja to do -listoja. Ongelmia koituu niiden noudattamisesta.

– Saatan vaikkapa suunnitella, että ylihuomenna lasken matematiikassa kymmenen tehtävää. Kun ylihuominen sitten koittaa ja pitäisi ryhtyä toimeen, en saa mitään aikaiseksi. Palautan esseet usein viimeisillä minuuteilla.

Kuvituskuva opiskelijasta.
"Rakastan tehdä aikatauluja. Mutta on eri asia, pysynkö niissä", Vilma myöntää. Kuvituskuva opiskelijasta. Kuva: Valtteri Flinck Abitreenit

Laiskuus asettaa kynnyksen korkeaksi

Termi prokrastinaatio eli asioiden lykkääminen on Vilmalle tuttu. Kun sellainen hetki koittaa, hän tekisi mielellään mitä tahansa muuta kuin opiskelisi: olisi rakkaan harrastuksensa eli ratsastuksen parissa, järjestilisi huonettaan tai alkaisi siivoamaan.

Toisinaan Vilma joutuu kamppailemaan tosissaan laiskuutensa kanssa. Joinain päivinä se häiritsee opiskelua enemmän, joinain taas vähemmän. Mutta opiskella pitää silti.

Laiskuus tuntuu Vilmasta ärsyttävältä hidasteelta, koska hänellä on kuitenkin tavoitteita ja monen aineen opiskelu on kuitenkin oikeasti kivaa ja mielekästä.

– Laiskuus häiritsee opiskelun aloittamista ja asettaa kynnyksen aloittamiseen entistä korkeammaksi. Kiinnostus voi olla nollassa. Koetta tehdessä minua on saattanut alkaa kesken kaiken laiskottaa ja se on näkynyt pisteissä. Olen monta kertaa miettinyt, että opiskelu olisi paljon helpompaa, jos en olisi niin laiska, Vilma pohtii.

Moni ei usko laiskuutta

Vilma on huomannut, että hänen laiskuutensa jää monilta piiloon. Koulussa hänen oletetaan olevan niin sanotusti “kympin tyttö”. Moni ei tunnu uskovan, kun Vilma kertoo, että hyvin usein opiskelu kyllästyttää häntä.

– Laiskuus ei tee minusta huonompaa opiskelijaa. Se ei tarkoita, etteikö minulla olisi tavoitteita opiskelujen suhteen. Vaikka olisi kuinka ahkera, voi silti saada huonompia arvosanoja. Arvosanat eivät määritä meistä ketään, Vilma sanoo.

Muistiinpanot.
Vilma kuvaa visuaalisia muistiinpanojaan myös Instagram-tililleen. "Olen taiteilijatyyppi, mutta en ole innostunut piirtämisestä tai maalaamisesta. Muistiinpanoista on tullut oma juttuni." Muistiinpanot. Kuva: Vilma Flinck Abitreenit

Omaa studygram-tiliään @laiskaopiskelija Vilma päivittää aina, kun hänellä on jotain opiskeluun liittyvää sanottavaa tai hän haluaa jakaa opiskelua helpottavia vinkkejä muille. Tilillään Vilma on avautunut seuraajilleen useita kertoja myös laiskuudestaan.

Arvosanat eivät määritä meistä ketään.

Laiskuudesta huolimatta Vilma haluaa opiskella mahdollisimman tehokkaasti, koska hän ei halua käyttää kaikkea aikaansa opiskeluun ja kokeisiin uudelleen pänttäämiseen.

Visuaalisuus innostaa ja inspiroi

Lukio-opintojensa myötä Vilma on löytänyt vähitellen omat keinonsa laiskuuden helpottamiseen. Jos opiskelu tympii, voi opiskelusta tehdä itselle mielekästä pienillä asioilla.

– Olen oivaltanut, että minulla on ainakin osittain valokuvamuisti. Lukiossa aloin panostaa kauniisiin muistiinpanoihin. Aloitan esimerkiksi koeviikolle opiskelun usein juuri muistiinpanoja tekemällä, koska siten saan itseni innostumaan aiheesta. Mitä visuaalisempia muistiinpanoistani teen, sen paremmin ne muistan.

Muistiinpanot eivät tarkoita Vilmalle vain ranskalaisia viivoja. Vilma panostaa kauniisiin käsite- ja ajatuskarttoihin, kuvioihin ja käyttää runsaasti värejä. Samalla hän palauttaa mieleensä koealueen aiheita.

Muistiinpanot.
Vilma tekee mielellään muistiinpanoja. Hänen mielestään haastavankin asian oppii paremmin piirtämällä sen käsin. Muistiinpanot. Kuva: Vilma Flinck Abitreenit

Aloittaminen kannattaa tehdä helpoksi

Vilma suosittelee käymään koelueen otsikot, väliotsikot ja kuvatekstit läpi ennen lukemista. Ja jos aikaa lukemiseen ei ole, kannattaa kerrata koelalueen aiheet juuri otsikoiden kautta.

Opiskelun aloittaminen kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi.

Aloittamisen vaikeutta Vilma helpottaa opiskelemalla vain pieniä määriä kerrallaan. Se voi tarkoittaa sitä, että hän tekee kymmenestä matematiikan tehtävästä aluksi vain viisi ja pitää sitten tauon.

– Pidän muutenkin paljon taukoja. Opiskelen usein pomodoro-tekniikalla ja käyn tauoilla usein ulkona koiriemme kanssa, jotta saan ajatukset muualle. Jos opiskelu ei luista eikä keskittyminen onnistu, kannattaa mieluummin pitää lyhyt tauko kuin jatkaa puurtamista.

Kuvituskuva opiskelijasta.
Vilma käy lukion kolmessa ja puolessa vuodessa. Siten sekä harrastuksille että opiskelemiselle jää tarpeeksi aikaa. Kuvituskuva opiskelijasta. Kuva: Valtteri Flinck Abitreenit

Joskus Vilma havahtuu kesken kaiken ja huomaa innostuneensa opiskelusta. Tehtäviä haluaakin laskea lisää, kun on päässyt mukavaan flow-tilaan. Matematiikkaa ja fysiikkaa opiskellessaan Vilma kuuntelee usein taustamusiikkia.

– Käytän musiikkia myös hyväkseni siten, että jos haluan jatkaa musiikin kuuntelua, voin tehdä sitä vain, jos jatkan tehtävien tekemistä. Ja yhtäkkiä olenkin tehnyt enemmän tehtäviä kuin olisin arvannut.

Vilma välttelee opiskelemasta enää iltakahdeksan jälkeen. Hän tykkää tehdä aikatauluja mutta haluaa, että ne ovat tarpeeksi joustavia. Välillä suunnitelmia on vain muutettava. Ja se on ihan sallittua.

– Aikatauluista voi tehdä päivästä riippuen joko löysiä tai napakoita. Mutta opiskelu kannattaa aina lopettaa hyvissä ajoin, jotta seuraavana päivänä aloittaminen on taas helpompaa.

Kommentit

Artikkelit