Hyppää pääsisältöön

Heikki Kinnunen ja Juha Hyppönen Aatamin puvussa

Heikki Kinnunen elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971).
Heikki Kinnunen elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971). Heikki Kinnunen,Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin

Hyväntahtoinen ja harmiton komedia hassuttelee ajatuksella alastomista miehistä Suomen kesäisessä luonnossa. Elokuvan valmistumisaikana maskuliininen nakuilu oli vielä valkokankaalla suhteellisen harvinainen ilmiö.

Mitä kaikkea voikaan tapahtua, jos tavalliset kalakaverukset kadottavat vaatetuksensa keskellä Suomen kesäistä maaseutua? Entä jos samalla seudulla hiippailee vielä vaarallinen vankikarkuri?

Kirjailija ja toimittaja Yrjö Soini julkaisi nimimerkillä Agapetus lukuisia viihteellisiä romaaneja ja näytelmiä, jotka olivat hyvin suosittuja ennen toista maailmansotaa. Romaani Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin ilmestyi vuonna 1928.

Romaani dramatisoitiin elokuvaksi ensi kerran jo kolme vuotta ilmestymisensä jälkeen, vuonna 1931. Mykkäelokuvan ohjaajana oli Jaakko Korhonen. Klassikkona tunnetun version ohjasi Ossi Elstelä vuonna 1940; sen pääosissa nakuilivat Leo Lähteenmäki ja Tauno Palo.

Kolmas elokuvaversio syntyi Saksassa vuonna 1959. Franz M. Langin ohjaaman komedian nimi oli 2 x Adam, 1 x Eva, ja sen ulkokohtaukset kuvattiin Suomen luonnossa.

Juha Hyppönen ja Heikki Kinnunen elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971).
Juha Hyppönen ja Heikki Kinnunen Juha Hyppönen ja Heikki Kinnunen elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971). Kuva: Yle Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin,Juha Hyppönen,Heikki Kinnunen,Matti Kassila

Matti Kassilan värielokuvassa alastomina viuhahtelevat Heikki Kinnunen ja Juha Hyppönen, molemmat ensi kertaa suurissa valkokangasrooleissa. Vankikarkurina nähdään aikakauden koomisista konnarooleista tuttu Risto Mäkelä. Keskeisessä asemapäällikön roolissa esiintyy Veijo Pasanen.

Tuire Salenius, Heikki Kinnunen ja Marja-Leena Kouki elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971).
Tuire Salenius, Heikki Kinnunen ja Marja-Leena Kouki. Tuire Salenius, Heikki Kinnunen ja Marja-Leena Kouki elokuvassa Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971). Kuva: Yle Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin,Tuire Salenius,Heikki Kinnunen,Marja-Leena Kouki

Eevojen osuus elokuvissa on dramaturgisesti sivurooli, lähinnä pakollinen romanssintynkä alastomien miesten ja kylän tyttärien välillä. Sen varjolla kaikkien vuosikymmenten filmatisointeihin on saatu kuitenkin hövelisti mukaan myös feminiinistä alastomuutta. Kassilan elokuvaversiossa eevoja esittävät Marja-Leena Kouki ja Tuire Salenius.

Agapetuksen komediat olivat aikoinaan hyvin suosittuja, ja niistä tehtiin paljon filmatisointeja. Elokuvaklassikoiksi voidaan lukea muun muassa Olenko minä tullut haaremiin (1938), Asessorin naishuolet (1938) ja Hilmanpäivät (1954).

Nykyisin Agapetuksen tekstit vanhentuneine asenteineen ja arvomaailmoineen tuntuvat kertovan jo kadonneesta Suomesta.

  • Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin (1971). Pääosissa Heikki Kinnunen, Juha Hyppönen, Veijo Pasanen, Risto Mäkelä, Tuire Salenius, Marja-Leena Kouki, Kauko Helovirta, Pia Hattara, Tiina Rinne. Käsikirjoitus Agapetuksen romaanista Osmo Lampinen ja Matti Kassila. Ohjaus Matti Kassila. Tuotanto Fennada-Filmi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa