Hyppää pääsisältöön

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 11.5. alkaen

Tommy Fränti, Sanna Savikko ja Jyrki Hara
Puheenjohtajatentit vetävät Tommy Fränti, Sanna Savikko ja Jyrki Hara. Tommy Fränti, Sanna Savikko ja Jyrki Hara Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

Vaalistartti, Suuri vaalikeskustelu, Kuntarundi-podcast ja vaalikoneen avautuminen aloittavat Ylen kuntavaalikauden tiistaina 11.5. Vaalit näkyvät ja kuuluvat monipuolisesti Ylen eri kanavissa aina tulosiltaan 13.6. saakka.

Ylen vaalikuukausi toimittaa kuntavaalien tärkeimmät keskustelut kotiinkuljetuksena kaikille. Kevään jättiponnistus on 294 keskustelun Kuntarundi-sarja, jossa pureudutaan jakso jaksolta jokaisen Manner-Suomen kunnan polttavimpiin kiistakysymyksiin. Kuntien kohtalonkysymykset ovat esillä myös suurissa vaalikeskusteluissa ja suosittua puhe ja tentti -rakennetta seuraavissa puheenjohtajatenteissä.

Vaalikauden avaus alkaa vaalikoneen julkaisusta ja huipentuu puheenjohtajien ensimmäiseen tapaamiseen

11.5. Vaalistartti

Yle Areena klo 17.30–22.45
Ylen vaalikauden aloittaa suorana Yle Areenassa lähetettävä, yli viisituntinen vaalistartti. Yle Kioskin Matti Riitakorven ja Svenska Ylen Frida Frankenhaeuserin juontamassa kaksikielisessä lähetyksessä nähdään keskusteluja ympäri Suomen. Mukana on myös Yle Helsingin järjestämä Helsingin pormestaritentti, jossa pääkaupungin kärkipaikasta käytävän kisan kärkiehdokkaat kohtaavat toisensa.

Frida Frankenhauser ja Matti Riitakorpi
Matti Riitakorpi ja Frida Frankenhaeuser juontavat Vaalistartin. Frida Frankenhauser ja Matti Riitakorpi Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

Lähetyksessä mukana keskusteluja vetämässä ovat Ylen aluetoimitusten, Svenska Ylen ja Takaisin Pasilaan -podcastin toimittajat. Koko illan ajan yleisö pääsee keskustelemaan politiikasta Ylen verkkosivuilla auki olevassa chatissa.

Vaalistartti nähdään kokonaisuudessaan Yle Areenassa ja osia siitä voi seurata myös Yle TV1:ssä ja radiossa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä keskustelukulttuuria edistävän Hyvin sanottu -hankkeen kanssa.

11.5. Suuri vaalikeskustelu

Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Vaalistartti huipentuu Ylen ensimmäiseen suureen kuntavaalikeskusteluun, johon osallistuvat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu toimittaja Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.
Kuntarundi Yle Areenassa 11.5. Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla. Kuntavaalit 2021,Kuntarundi

11.5. Kuntarundi-podcast

294 keskustelua Yle Areenassa
Mistä puhutaan Lohjalla, Ähtärissä tai Ylivieskassa? Suomen suurin vaalikiertue Kuntarundi vie jokaiseen Manner-Suomen kuntaan ja nostaa esiin ne asiat, joista kunnassa juuri nyt keskustellaan.

Vuoden 2021 kuntavaalien alla puhetta riittää mm. julkisen liikenteen toimivuudesta, jäähallien korjauksesta ja uusien asukkaiden houkuttelusta vauvarahoilla. Perattavaksi tulevat myös uusien koulujen rakentaminen, kaivostoiminta, tuulivoimapuistot ja yhteisten rahojen järkevä käyttö. Jokaisessa keskustelussa ääneen pääsee kolme kuntavaaliehdokasta, mukana on sekä politiikan konkareita että ensi kertaa ehdokkaaksi lähteneitä.

Kuntarundin kaikki 294 keskustelua kuultavissa Yle Areenassa tiistaina 11.5.

11.5. Vaalikone aukeaa

Yle.fi
Satoja erilaisia väitteitä, tuhansia ehdokkaita: Ylen suosittu vaalikone julkaistaan laajempana kuin koskaan. Ylen aluetoimitusten toimittajat ovat perehtyneet poliittisiin kiistakysymyksiin jokaisessa Manner-Suomen 293 kunnassa ja laatineet paikallisiin aiheisiin pureutuvia väitteitä. Vaalikone julkaistaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja pohjoissaameksi. Vaalikone avataan yleisölle 11.5. aamulla osoitteessa Yle.fi.

Yle tuottaa kuntavaalien vaalikoneen myös 10 kaupalliselle kumppanimedialle: MTV, KSF Media, Must Read, Maaseudun Tulevaisuus, Kuntalehti, Pyhäjärven Sanomat, Länsi-Suomi, Puumala-lehti, Åbo Underrättelser ja SLP Media.

Puolueiden puheenjohtajat pitävät puheen ja joutuvat tenttiin

17.5. alkaen Puheenjohtajatentit

Yle TV1 ja Yle Areena 17.5.–27.5. ma–to klo 21.00–22.00
Suurimpien puolueiden puheenjohtajat pitävät suoran puheen suomalaisille, minkä jälkeen he joutuvat Ylen toimittajien tiukkaan tenttiin. Suora tunnin ohjelma seuraa aiemmista vaaleista tuttua konseptia. Puheenjohtajatenttejä juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara sekä Ylen aamun uutisjuontaja Tommy Fränti.

17.5. Kokoomus, Petteri Orpo

18.5. Perussuomalaiset, Jussi Halla-aho

19.5. Kristillisdemokraatit, Sari Essayah

20.5. SDP, Sanna Marin

24.5. Vihreät, Maria Ohisalo

25.5. Keskusta, Annika Saarikko

26.5. Vasemmistoliitto, Li Andersson

27.5. RKP, Anna-Maja Henriksson

Kaikki puheenjohtajatentit ohjelmatekstitetään suomeksi suorassa lähetyksessä. Yle Areenassa on katsottavissa suorana viitottu rinnakkaislähetys, joka esitetään Yle TV1:ssä seuraavana arkipäivänä iltapäivällä.

Ylen aamun ja Ykkösaamun vaaliraati

18.5.–31.5. ti–pe Yle TV1 suorana klo 7.11–7.29 ja Yle Radio 1 tallenteena klo 7.34–7.51
Jokaista puheenjohtajatenttiä ruotii seuraavana aamuna Ylen aamun ja radion Ykkösaamun yhteinen vaaliraati. Raati arvioi, miten puoluejohtajat onnistuivat illalla, ja mitkä ovat puolueen näkymät. Raadissa on politiikan tutkija, politiikan toimittaja ja puolueen edustaja. Juontajina politiikan toimittajat Pirjo Auvinen ja Matti Koivisto.

Anna Kauppinen, Rosa Kettumäki ja Leo Kiviniemi hymyilevät kameralle.
Anna Kauppinen, Rosa Kettumäki ja Leo Kiviniemi luotsaavat Uutisluokan kuntavaalipäivää. Anna Kauppinen, Rosa Kettumäki ja Leo Kiviniemi hymyilevät kameralle. Kuva: Jyrki Valkama Kuntavaalit 2021,Yle Uutisluokka

26.5. Uutisluokan kuntavaalipäivä

Yle TV1 ja Yle Areena klo 12.00
Ylen Uutisluokka ja Allianssi järjestävät nuorisovaalit, joiden tulos julkistetaan 26.5. Tulosta käsitellään Uutisluokan erikoislähetyksessä, jonka juontavat Rosa Kettumäki ja uutisluokkalainet Leo Kiviniemi ja Anna Kauppinen.

30.5. alkaen Ina Mikkolan Valtapeli

Yle Areena ja Yle Kioskin sosiaalisen median kanavat
Toimittaja Ina Mikkola tenttaa Valtapeli Game Show'ssa puolueiden puheenjohtajia perinteisestä kaavasta poikkeavalla tavalla. Luvassa on viihdyttävää asiaa. Ohjelma selventää myös sitä, mistä juuri kuntapolitiikassa on kyse.

31.5. alkaen Politiikkaradion vaalitentit

Yle Puhe arkisin 31.5.–10.6. klo 12.13–13
Toimittajina Politiikkaradion vaalitenteissä ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen. Lähetykset uusitaan myös Yle Radio Suomessa.

ma 31.5. Jussi Saramo
ti 1.6. Annika Saarikko
ke 2.6. Maria Ohisalo
to 3.6. Jussi Halla-aho
pe 4.6. Anna-Maja Henriksson
ma 7.6. Sanna Marin
ti 8.6. Sari Essayah
ke 9.6. Petteri Orpo
to 10.6. Hjallis Harkimo

Pirjo Auvinen
Pienpuoluetentin juontaa Pirjo Auvinen. Pirjo Auvinen Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

3.6. Pienpuoluetentti

Yle TV1, Yle Areena klo 21.00–22.30 ja Yle Radio Suomi klo 20.02–20.50
Rekisteröidyt puolueet, joilla ei ole kansanedustajia, pääsevät esille pienpuoluetentissä. Lähetyksen juontaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen ja siinä on suomenkielinen ohjelmatekstitys. Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä.

4.6. Selkokielinen vaalitentti

Yle TV1 ja Yle Areena klo 15.40
Eduskuntapuolueiden edustajat kohtaavat selkosuomella käytävässä vaalikeskustelussa. Keskustelun juontaa Ylen radiouutisista tuttu Margit Alasalmi, ja kolmihenkinen asiantuntijaraati arvioi, miten selkeästi poliitikot pystyvät asiansa esittämään. Ohjelmassa on suomenkielinen ohjelmatekstitys.

5.6. Lauantaitalkoot – unelmien kunta

Yle Radio Suomi klo 9–13
Lauantaitalkoot – unelmien kunta -lähetyksessä keskustellaan kuntavaalien alla suomalaisten kanssa hyvän arjen ja elämän edellytyksistä. Valtakunnallisessa lähetyksessä otetaan yhteyksiä ympäri Suomea; itään ja länteen, etelään ja pohjoiseen ja jututetaan ihmisiä siitä, millaisessa kunnassa he haluavat asua ja elää. Tavoitteena on luoda uskoa tulevaisuuteen: Tällainen on unelmien kunta – voisiko siitä oikeasti tulla totta?

9.6. Radio Suomen Päivä: Eduskuntapuolueiden vaalitentit

Yle Radio Suomi klo 10.30–11.00 ja 11.30–12.00
Tenttaajina Aki Laine ja Linda Vettanen.

Klo 10.30–11.00 SDP, PS, Kokoomus ja Keskusta.
Klo 11.30–12.00 Vasemmistoliitto, Vihreät, RKP, KD ja Liike Nyt.

10.6. Suuri vaalikeskustelu, osa 2

Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.00–22.30
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tapaavat puolentoista tunnin mittaisessa lähetyksessä nyt toisen kerran ja aiheina ovat kuntapolitiikan kuumimmat teeemat.

Suuren vaalikeskustelun juontavat Ylen Aamusta tuttu toimittaja Sanna Savikko ja politiikan toimittaja Jyrki Hara. Suorassa lähetyksessä on suomenkielinen ohjelmatekstitys ja Yle Areenassa viittomakielinen tulkkaus rinnakkaislähetyksessä. Keskusteluja seurataan myös Yle.fi:ssä ja niistä voi keskustella reaaliaikaisessa chatissa.

Matti Rönkä ja Piia Pasanen
Tulosillassa Matti Rönkä ja Piia Pasanen. Matti Rönkä ja Piia Pasanen Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

13.6. Tulosilta

Yle TV1, Yle Areena ja Yle Radio Suomi klo 19.30 alkaen
Ylen suuri tulosilta seuraa ääntenlaskua kuntavaalien vaalipäivänä 13. kesäkuuta yöhön saakka. Tulosillan tv:ssä juontavat Piia Pasanen, Matti Rönkä, Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström. Tv-lähetykseen on saatavilla on suomenkielinen ohjelmatekstitys, ja Yle Areenassa on valittavissa rinnakkaislähetyksessä suomenkielinen viittomakielinen tulkkaus.

Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström
Tulosillassa Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström. Seija Vaaherkumpu ja Antti Sahlström Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

Radion tulosilta kuuluu Radio Suomessa, ja se tehdään Ylen aluetoimitusten ja Radion ajankohtaistoimituksen yhteisvoimin. Alueiden osuuksissa voi seurata oman suosikkialueensa tuloksen valmistumista ja valtakunnallisessa osiossa kuulla koko maata koskevat kommentit. Pasilan studiossa juontajina ovat Aki Laine ja Päivi Neitiniemi. Asiantuntijana on professori Elina Kestilä-Kekkonen.

Vaalipäivää seurataan hetki hetkeltä myös Yle.fi:ssä. Kello 20 avattava tulospalvelu kertoo ääntenlaskennan etenemisestä reaaliajassa, ja Ylen politiikan toimittajien analyysit avaavat tuloksen merkitystä.

14.6. Ylen vaaliaamu

Yle TV1 klo 6.25–9.30 ja Yle Radio 1 klo 6.25–9.00
Millaisiin tunnelmiin kunnissa herätään vaalipäivän jälkeen ja millaisia muutoksia vaalitulos tuo kuntien päätöksentekoon? Kuntavaalien tulokseen pureudutaan vaalien jälkeisenä aamuna Ylen aamun ja Ykkösaamun yhteisessä Ylen vaaliaamun lähetyksessä. Asiantuntijoina muun muassa professori Elina Kestilä-Kekkonen sekä Ylen vaaliasiantuntija, yliopistonlehtori Sami Borg. Lähetyksen juontavat Anna Lehmusvesi ja Marjo Näkki. Uutisankkurina Tommy Fränti.

Lue lisää myös Ylen saavutettavista kuntavaalisisällöistä.

Muokattu 12.5.: päivitetty Sanna Marinin ja Maria Ohisalon päivämäärät Puheenjohtajatenteistä. Muokattu 6.5.2021: korjattu Kuntarundien keskustelujen määrä 293:sta 294:ään ja muutettu Puheenjohtajatenteistä Sanna Marinin ja Annika Saarikon päivämäärät.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua