Hyppää pääsisältöön

Muistatko Syrhämän?

Syrhämä: Silja Sillanpää
Syrhämä: Silja Sillanpää Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Galaxi,Silja Sillanpää,Syrhämä

“Jokaisella on varmasti omasta lapsuudestaan sellaisia asioita, jotka ovat jääneet mieleen, ihan alitajuntaan asti, vaikka niitä ei tiedostaisi itse”, kertoo Syrhämä-sarjasta dokumentin tehnyt Veikko Paasi. Hän saattaa edelleen metsässä luulla pelottavan Silmittömän Sääsken seuraavan kulkua katseellaan.

Veikolle Syrhämä-sarjasta on jäänyt paljon lapsuusmuistoja. Osa jopa vähän pelottavina, koska hän näki sarjan ensimmäistä kertaa aivan pienenä. Veikko halusi kuitenkin tutustua jännittävän kiehtovaan Syrhämän maailmaan, ja niin hän teki sarjan synnystä sekä tuotannosta dokumentin media-alan oppityönä syksyllä 2020.

Dokumentissa sarjan tekijät kertovat Syrhämän tuotannosta, ja lapsena sarjassa esiintynyt Asta Karpiola muistelee kuinka seikkaillessa unohti kameroiden läsnäolon. Syrhämä elää monen 2000-luvun alun lapsen mielessä edelleen.

Seuratkaa silmillänne, tarttukaa tassuillanne, turvatkaa toisiinne!

Syrhämässä ei kilpailla toista vastaan, vaan porukalla pahaa vastaan. Jokaisessa jaksossa seikkailee velho Valveen Syrhämään kutsuma kolmen lapsen joukkue. Nämä Kaukomaiden lapset selvittävät nokkeluutta, ketteryyttä ja näppäryyttä vaativia tehtäviä. Lasten rinnalla seikkailussa kulkee Kettu, joka lasten kanssa yrittää pelastaa Syrhämän Silmittömän Sääsken pahoilta aikeilta.

Syrhämä: Silja Sillanpää
Syrhämä: Silja Sillanpää Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Syrhämä,Silja Sillanpää
Syrhämä: Ola Tuominen
Syrhämä: Ola Tuominen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Syrhämä,Ola Tuominen
Syrhämä: Sääksit
Syrhämä: Sääksit Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Syrhämä

Sarjan maailman on luonut ja käsikirjoittanut Silja Sillanpää, joka myös esiintyy Kettuna. Silja etsi sarjaan vaikutteita Kalevalasta ja suomalaisesta kansanperinteestä. Tätä ajatusta jatkoivat puvustaja Minna Tiihonen ja naamioitsija Ella Civill-Vares, jotka tutkivat suomalaisten satujen kuvituksia ja myös muotilehtiä luodessaan sarjan hahmojen ulkoasuja. Lavastaja Jude Pirskanen ja järjestäjä Arto Miettinen loivat Syrhämän kylän Mouhijärvelle, missä aiemmin oli samassa kylässä kuvattu Hovimäki-sarjaa.

Syrhämä-sarjaa kuvattiin kaksi tuotantokautta vuosina 2003-2005, ja sarjaa on esitetty myöhemminkin uusintana. Sarjalla oli myös verkkosivusto, joka täydensi tarinaa. Sivusto oli mukana Prix Europe -kilpailun finaalissa vuonna 2006.

Syrhämä-sarja Areenassa

Lisää ohjelmasta