Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.
Heti alkuun voi sanoa, että levytys ei jätä Ibragimovan teknistä taitoa epäselväksi - kaikki äänet soivat niin kuin hän haluaa. Sileyttä ei kenties ole yhtä paljon kuin Augustin Hadelichilla, Roman Simovic tekee kapriisit vielä isommalla paatoksella ja Ilja Gringolts rakentaa kokoelmasta paholaismaisen kokonaistaideteoksen - mutta Ibragimova erottuu keveydellä ja vapaudella.
Kapriisien laajaan mutta tyypillisen romanttiseen tunneskaalaan hän suhtautuu kujeilevasti, mikä maistuu minulle - tuskin Paganinikaan otti vakavasti itseään saati näitä turhan vaikeasti soitettavia tunneilmaisuja. Kapriisien karkeat rakennepalikat Ibragimova yhdistelee usein todella nokkelasti, ja fraseeraus on muuallakin rytmisesti rohkeaa. Kapriisien herkimmät kohdat Ibragimova uskaltaa soittaa todella hennosti, mutta toisaalta hän höystää villeimpiä revittelyitä kunnon rouhinnalla.
Entisvanhaan musiikkikriitikot katsoivat tärkeäksi pohtia, mikä lukemattomista levytyksistä olisi se paras, koska kuluttaja osti levyjä rajallisen määrän. Nykyään kun kaikki levytykset ovat yhden klikkauksen päässä, Ibragimovan kapriisilevytystäkään ei ole tarpeen rankata. Mutta sen sanon, että jos viulunsoiton tulkinnallinen moninaisuus ja musiikin rikkaus kiinnostaa, Ibragimovan kapriisit kannattaa pitää mukana, kun seikkailee Paganinin kapriisien ihmemaassa.
Niccolò Paganini: 24 kapriisia. - Alina Ibragimova, viulu. (Hyperion, CDA68366)
Kuuntele Uudet levyt 29.4.2021, toimittajana Kare Eskola.