Hyppää pääsisältöön

Parhaan mobiilipalvelun palkinto Ylen Lahjoita puhetta -kampanjalle digitaalisen median Grand One -gaalassa

Nuori nainen pitelee puhelinta, jolla näkyy Lahjoita puhetta -keräyksen yksi tehtävä. Kuvassa myös hankkeen nimi ja logo.
Lahjoita puhetta -kampanja on kerännyt yli 4000 tuntia eri-ikäisten suomalaisten puhetta tekoälyn ja puheentunnistuksen kehittämiseen. Nuori nainen pitelee puhelinta, jolla näkyy Lahjoita puhetta -keräyksen yksi tehtävä. Kuvassa myös hankkeen nimi ja logo. Kuva: Taustakuva: 7shifts / Unsplash. Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen / Yle Lahjoita puhetta

Kampanja palkittiin myös kunniamaininnalla parhaan datan käytön kategoriassa. Yle Kioski sai kunniamaininnan parhaasta somepresenssistä.

Lahjoita puhetta -kampanja on palkittu parhaan mobiilipalvelun palkinnolla digitaalisen median Grand One -gaalassa. Voittaja valittiin viiden mobiilisovelluksen ja -sivuston joukosta. Raati kiitti mobiilipalvelua ihailtavaksi projektiksi, jolla on hyvä ydinajatus ja tarkoitus.

Lisäksi kampanja sai kunniamaininnan parhaan datan käytön kategoriassa, jossa finaalissa oli seitsemän dataa selkeästi ja luovasti käyttävää digitaalista työtä.

“Kampanja oli sisällöltään Ylelle aivan uudenlaista tekemistä. Osallistava tiede on parhaimmillaan tällä tavoin tehtynä myös innostavaa!” sanoo Lahjoita puhetta -kampanjan tuottajana Ylellä toimiva Jyri Loikkanen.

“Kerätty puhe on herättänyt paljon kiinnostusta ja tulee hyötykäyttöön toivoaksemme lukuisissa tekoälyä hyödyntävissä sovelluksissa. Tästä on hyvä jatkaa myös muihin keräyksiin!” iloitsee hankkeen vetämisestä Ylellä vastannut Aleksi Rossi.

Lahjoita puhetta on Ylen, Valtion kehitysyhtiö Vaken (nykyinen Ilmastorahasto), Solitan ja Helsingin yliopiston hanke, jossa kerätään vapaasti tuotettua suomenkielistä puhetta tekoälyn ja puheentunnistuksen kehittämisen käyttöön. Hankkeen tukena on ollut myös kielen ja puheteknologian asiantuntijoita muun muassa Aalto-yliopistosta ja Turun yliopistosta. Eri-ikäisten ja eri murteita puhuvien suomalaisten puhetta on onnistuttu keräämään jo yli 4000 tuntia, ja syksyllä keräys laajenee ruotsinkieliseen puheeseen.

Yle Kioski sai gaalassa kunniamaininnan parhaan somepresenssin kategoriassa. Finaalissa oli viisi sosiaalisen median mahdollisuuksia luovasti ja tuloksekkaasti hyödyntänyttä yritystä, organisaatiota tai brändiä. Nuorten aikuisten monikanavainen media on aktiivisesti läsnä YouTubessa, Instagramissa, TikTokissa ja Facebookissa. Sisältöjä julkaistaan myös Yle Areenassa.

Grand One on suomalaisille digitaalisen median töille tarkoitettu palkintogaala. Voittajat julkaistiin virtuaalisesti järjestetyssä tilaisuudessa 29.4.2021.