Hyppää pääsisältöön

Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Magnus Lindberg: Complete Works for Accordion
Magnus Lindberg: Complete Works for Accordion Uudet levyt

NEOS-yhtiön julkaisu julistaa olevansa kokonaislevytys Lindbergin harmonikkateoksista. Ennen tämä olisi tarkoittanut kahta kappaletta: Jeux d'Anches ja Metal Work ovat paljon soitettuja ja levytettyjäkin teoksia. Valkeajoki on kuitenkin yhteisymmärryksessä säveltäjän kanssa sovittanut harmonikalle myös Jubilees-sarjan, joka on olemassa sekä piano- että orkesteriversiona, sekä kappaleen Dos Coyotes sellolle ja pianolle.

Harmonikalla voi toteuttaa monia Lindbergin sävelkielelle luonteenomaisia piirteitä. Tiivistunnelmaisten sointupylväiden jatkuvuus, fraasien väkevä päämäärätietoisuus ja atakkien kimmoisuus sujuvat Valkeajoen sovituksissa pakottomammin kuin pianolla. Etenkin Jubilees-sarjan hitaissa kohdissa harmonikka kuljettaa musiikkia pianoa paremmin. Myös Dos Coyotesin melismaattisuus on harmonikalla helpompaa ja stemma kietoutuu selloon tiiviimmin, mikä avaa teosta eri suuntaan kuin pianoversio.

Aiemmin levytetyistä teoksista Jeux d'Anches sujuu Valkeajoelta ennätysnopeasti ja ennätystarkasti, kun taas Metal Work saa tavallista sointuisamman ja kuuntelevamman tulkinnan.

Levyn esipuheessa Lindberg kirjoittaa Valkeajoen ymmärtävän, että musiikkiin pitää osallistua rohkeasti. Valkeajoen taitavat sovitukset jos mitkä ovat rohkeaa osallistumista, mutta motivaatiosta, syventymisestä ja taidosta kertovat levyn muutkin piirteet: lavean tunteikas mutta tarkka haitarinsoitto, sujuva yhteistyö sellisti Tomas Nunezin ja lyömäsoittaja Jerry Piipposen kanssa, onnistuneen täyteläinen äänitys ja teosten tyylikäs dokumentointi.

"Magnus Lindberg: Complete Works for Accordion". Accordion Jubilees; Dos Coyotes; Jeux d'anches; Metal Work. - Janne Valkeajoki, harmonikka, Tomas Nuñez, sello, ja Jerry Piipponen, lyömäsoittimet. (NEOS 12027)

Kuuntele Uudet levyt 29.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua