Hyppää pääsisältöön

Stabat mater täynnä tunnetta

Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

Pergolesi: Stabat mater / Ensemble Resonanz
Pergolesi: Stabat mater / Ensemble Resonanz Uudet levyt

Ensemble Resonanz soittaa moderneilla soittimilla mutta barokkijousilla, mikä tuottaa täyteläisen, kontrolloidun ja pitkälinjaisen soinnin. Täysin autenttisilla soittopeleillä saisi lisää kiihkeyttä ja terää, mutta pehmeä, pidäteltyä voimaa uhkuva tyyli sopii teoksen tarkoitukseen loistavasti, etenkin kun barokkiguru Riccardo Minasi kapellimestarina valikoi periodityylistä tunteikkaimmat keinovarat, mutta antaa tilaa myös romanttiselle herutukselle.

Laulusolisteiksi Pergolesi aikanaan täsmensi kaksi kastraattia, mutta autenttisuudesta on siinä suhteessa tingitty. Joskus toisena tai molempina solisteina on kontratenori, mutta itse pidän parempana tämän levytyksen ratkaisua, sopraanoa ja mezzosopraanoa. Giulia Semenzaton ja Lucile Richardot'n äänet ovat täyteläisiä, vahvoja ja suoria, melkeinpä miehekkäitä, ja Pergolesin tunnusomaiset pidätysketjut soivat todella upeasti, joten solistivalinta on osunut nappiin. Soolonumeroissa Richardot'n androgyyninen pehmeys nostaa ikiaikaisesta tekstistä esiin uusia sävyjä, kun taas Semenzaton ääni viiltää rohkeammin sydämeen.

Kun tämä viipyilevä, syvyyksiä luotaava ja poikkeuksellisen tunteikas Stabat mater saavuttaa lohduttoman, hiljaisen ja vavahduttavan loppunsa, ainakin minulla menee hetki kokoillessa, mutta ei levy siihen lopu. Angelo Ragazzin sonaatin aikana voi kerätä voimia, ja sitten kuullaan Joan Rossellin Salve a duo. Molemmat ovat tyylillisesti eräänlaisia Pergolesin Stabat materin spin-offeja ja osoittavat miksi napolilainen barokkityyli oli muodissa silloin ja vaikuttavaa yhä.

Giovanni Battista Pergolesi: Stabat mater. Angelo Ragazzi: Sonata a quattro f-molli. Joan Rossell: Salve a duo. - Giulia Semenzato, sopraano, ja Lucile Richardot, mezzosopraano, sekä Ensemble Resonanz/Riccardo Minasi. (Harmonia Mundi, HMM902637)

Kuuntele Uudet levyt 29.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua