Hyppää pääsisältöön

Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

Schönberg: Pierrot lunaire / Patricia Kopatchinskaja
Schönberg: Pierrot lunaire / Patricia Kopatchinskaja Uudet levyt

Olen toki tiennyt, että Kopatchinskaja tekee mitä haluaa ja yleensä hyvin, mutta silti yllätyin hänen lahjoistaan äänenkäyttäjänä ja näyttelijänä. Albert Giraud'n tekstit käsittelevät rakkautta, väkivaltaa, rikoksia, seksiä ja groteskia ylipäänsä, mutta Kopatchinskajalta löytyy kaikkeen juuri oikea sävy - joka silmänräpäyksessä muuttuu. Turmeltuneen kabaree-saksan konsonanttivirtaa hän sähisee sopivan vieraantuneesti ja lyhyissä laulupätkissä hän väläyttää upeaa oopperavibratoa.

Partituurissa Schönberg erikseen kieltää solistia korostamasta tekstin tunnelmia äänenkäytöllä. Tässä Kopatchinskaja ottaa vielä enemmän vapauksia kuin muut Pierrot-solistit, mutta hän ottaa ne hyvässä yhteisymmärryksessä musiikin kanssa, ja vaikkei sellainen miellyttäisi Schönbergiä, minä tempauduin kuuhullun Pierrot'n groteskeihin tunnelmiin väkevämmin kuin ennen.

Toki Kopatchinskaja soittaa levyllä viuluakin. Ohjelmiston täydentävät Schönbergin Fantasia sekä Anton Webernin Neljä kappaletta viululle ja pianolle. Mukaan on ujutettu myös Keisarivalssi ja wieniläismarssi muistuttamaan siitä, kuinka oudosti jakautunut olikaan Wienin musiikkitodellisuus. Pianistina levyn loistavassa yhtyeessä on muuten Joonas Ahonen, joka saa myös levyn viimeisen sanan soittamalla Schönbergin Kuusi pientä kappaletta pianolle todella hyvin.

Arnold Schönberg: Pierrot lunaire; Fantasia; Kuusi pientä kappaletta pianolle. Johann Strauss II (sov. Schönberg): Keisarivalssi. Anton Webern: Neljä kappaletta viululle ja pianolle. Fritz Kreisler: Marche miniature viennoise. - Patricia Kopatchinskaja, viulu ja puhelaulu, Joonas Ahonen, piano, ja yhtye. (Alpha Classics, ALPHA 722)

Kuuntele Uudet levyt 29.4.2021, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua