Hyppää pääsisältöön

Yle tekee vaalit kaikille suomalaisille – keskitymme paikallisuuteen ja rakentavaan poliittiseen keskusteluun

Matti Rönkä ja Piia Pasanen
Vaalien tulosillan 13.6. juontavat Matti Rönkä ja Piia Pasanen. Matti Rönkä ja Piia Pasanen Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuntavaalit 2021

Ylen tehtävä on varmistaa, että kaikki suomalaiset saavat tietoa ja mahdollisuuden osallistua vaalikeskusteluun. Kuntavaalit käydään 13. kesäkuuta.

Huhtikuulta kesäkuulle siirtyneet kuntavaalit käydään koronan takia yhä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaalien siirrolla ei ole suurta vaikutusta Ylen vaaliohjelmiston laajuuteen tai sisältöön. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokisen mukaan pandemia ja vaalien siirto kuitenkin korostavat Ylen julkisen palvelun tehtävää.

“Demokratian tukeminen ja turvallinen äänestäminen korostuvat näissä vaaleissa.Ylellä on nyt entistäkin suurempi vastuu tarjota kaikille suomalaisille tietoa äänestyspäätöksen tueksi, kun vaalien ajankohta on muuttunut ja mahdollisuudet tavata ehdokkaita tai käydä vaalikeskustelua toreilla ovat yhä vähissä. Toivottavasti kesäkuun vaalit ovat askel kohti koronan jälkeistä normaaliaikaa”, Jokinen sanoo.

Kuntavaalien aikana Yle tuo journalismissaan esiin kaikki Suomen kunnat ja niiden merkittävimmät kysymykset. Ylen tavoitteena on edistää rakentavaa poliittista keskustelua ja selittää politiikkaa entistä paremmin. Koska kuntavaaleja käydään tänä vuonna erityisesti verkossa ja sosiaalisen median alustoilla, tekee Yle perinteisen vaalisisällön lisäksi myös paljon vuorovaikutuksellista verkkosisältöä.

“Kunnissa päätetään kansalaisten kannalta tärkeimmistä asioista ja palveluista, ja se näkyy Ylen vaalisisällöissä”, Jokinen sanoo.

Kuntarundi kiertää 293 kuntaa, vaalikoneesta uusia kieliversioita

Ylen suosittu vaalikone avautuu 11.5. laajempana kuin koskaan: mukana on satoja erilaisia, paikallisia väitteitä ja tuhansia ehdokkaita. Vaalikone on tänä vuonna tarjolla myös useampana kieliversiona, sillä koneen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja pohjoissaameksi. Oman vaalikoneensa lisäksi Yle tarjoaa räätälöidyt vaalikoneet 10 kaupallisen median kumppanille.

“Vaalikoneessa jokainen ehdokas pääsee tasa-arvoisesti esille. Sillä on erityinen merkitys kuntavaaleissa, joissa monella ehdokkaalla ei ole varaa tai aikaa suureen kampanjaan", sanoo Ylen vaalituottaja Ville Seuri.

“Tutkimusten mukaan vaalikoneella on iso merkitys esimerkiksi nuorten äänestyskäyttäytymisessä, ja siksi nuorille ja nuorille aikuisille tärkeät asiat ovat erityisen selvästi esillä vaalikoneessa."

11.5. Yle Areenassa julkaistaan myös Kuntarundi, eli podcast-sarja, jonka jokaisessa jaksossa syvennytään 293 Manner-Suomen kunnan paikallisiin kuntapolitiikan kysymyksiin. Kussakin jaksossa keskustelee kolme paikallista ehdokasta, ja keskustelua luotsaavat Ylen aluetoimittajat.

“Kuntarundi on sarja, jonka vain Yle voi toteuttaa. Paikallistoimitustemme asiantuntemuksen ansiosta pystymme tarjoamaan jokaiselle laadukasta keskustelua juuri omaa kotipaikkaa koskevista poliittisista kysymyksistä ja päätöksistä”, Seuri sanoo.

Kuntavaaleissa kokeillaan myös toista paikallista uutuutta eli Tampereen kuntapolitiikkaan paneutuvaa Maailman suurinta vaalitelttaa. 31.5. Ylen verkkosivuille avautuvassa virtuaalisessa vaaliteltassa pääsee vierailemaan eri puolueiden omilla kojuilla ja keskustelemaan ehdokkaiden ja asiantuntijoiden kanssa – ihan kuin oikealla torilla. Virtuaalista vaalitelttaa pilotoidaan Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa.

Tenteissä etsitään ratkaisuja ja rakentavaa keskustelukulttuuria

Ylen vaalikuukausi avataan 11.5. myös televisiossa ja verkossa. Silloin nähdään yli viiden tunnin kaksikielinen Vaalistartti-lähetys, joka huipentuu eduskuntapuolueiden puheenjohtajien suureen vaalikeskusteluun. Vaalistartissa on mukana myös keskustelukulttuuria vahvistava Hyvin sanottu -hanke.

“Tenteissä ja vaalikeskusteluissa keskitymme kuntien kannalta tärkeisiin asioihin. Vaikka vieraat haluaisivat puhua valtakunnan asioista, on meidän tärkeää pitää keskustelu kuntavaalien teemoissa. Koronavuosi on tuonut kunnat ja niiden palvelut entistä tärkeämmiksi kansalaisille eli kiinnostusta näihin asioihin riittää nyt enemmän kuin koskaan”, kertoo Ylen vaalituottaja Petri Kejonen.

Ylen vaaliohjelmistossa ovat tuttuun tapaan myös suurten puolueiden puheenjohtajatentit 17.5. alkaen. Vaalikausi huipentuu 13.6. tulosiltaan, jossa seurataan vaalien ääntenlaskua niin televisiossa, radiossa kuin verkossa.

Lue lisää Ylen laajasta vaaliohjelmistosta täältä. Koonti Ylen saavutettavista kuntavaaliohjelmista (ohjelmatekstitetyt, viittomakielelle tulkatut ja selkokieliset) täällä.

Päivitys 29.4. klo 9.31: Virtuaalisen vaaliteltan kumppaneihin lisätty Tampereen korkeakouluyhteisö.
Päivitys 6.5. klo 12.27: Tarkennettu Kuntarundi-podcastin kuntien lukumäärää.