Hyppää pääsisältöön

Piinaviikko Poirot’n seurassa – Kauheaa roskaa, ajatteli tv-ammattilainen, mutta päätti silti selvittää, mikä legendaarisessa salapoliisissa vetoaa

Suurennuslasi Hercule Poirotin yllä
Suurennuslasi Hercule Poirotin yllä Kuva: Yle / Antti Ollikainen KulttuuriCocktail

Aina avatessani television ruudulla muikistelee viiksekäs belgialainen salapoliisi. Hän taapertaa kolikko pakaroiden välissä kuin pingviini ja puhuu englantia vahvalla aksentilla kuin Putous-hahmo. Hän on päähenkilö yhdessä televisiohistorian suosituimmista sarjoista. Sarjassa, jota kriitikot vihaavat, mutta vanhukset rakastavat.

Kun avaan television, siellä on Hercule Poirot. Tämä on tapahtunut satoja, ellei tuhansia kertoja. Ainakin siltä minusta on tuntunut. Poirot’n naamasta ja vahatuista viiksistä on tullut vakiovitsini Facebookissa. Taas sama ukko, onkohan tv:ni hajonnut?

En ollut kuitenkaan katsonut yhtään jaksoa viittä minuuttia pidempään. En halunnut, en kyennyt. Kauheaa roskaa, niin selitin itselleni. Katsomatta paskaa.

Oli muutoksen aika. Katsoin kymmenessä päivässä seitsemäntoista jaksoa Poirot’ta. Kaksitoista tunnin jaksoa ja viisi pitkää tv-elokuvaa. Ruudun ääressä hievahtamatta, keskittyneenä ja muistiinpanoja tehden. Yrittäen löytää itselleni jonkun suhteen suosittuun tv-sarjaan. Saada oikeutuksen halveksunnalleni tai yllättää itseni pitämällä näkemästäni.

Urakka oli ankara, katsominen oli työlästä. Mutta on sitä ennenkin pääsiäisviikolla kärsitty. Kokemus pakotti tärkeiden kysymysten äärelle.

Lyhyt mies Belgiasta

Hercule Poirot on englantilaisen kirjailijan Agatha Christien (1890–1976) luoma hahmo. Pyylevä, viisi jalkaa ja kolme tuumaa (n. 160 cm) pitkä belgialainen salapoliisi, jonka viikset ovat Lontoon hienoimmat. Hän esiintyi 33 romaanissa ja 54 novellissa vuosina 1920–1975. Romaanissa, Esirippu - Poirotin viimeinen juttu, hän kuolee. Agatha Christie halusi itse tappaa sankarinsa.

Olen vuosia sitten lukenut muutaman Poirot-kirjan, mutta nyt minua kiinnostaa hänen tv-versionsa. Ennen kaikkea englantilaisen ITV:n tuottama 69-osainen sarja, jonka pääosassa esiintyy David Suchet. Hän on kertonut, että Poirot’n hahmoa luodessa keskeinen metodi oli kävellä, kuin pitäisi kolikkoa pakaroiden välissä.

Suchet esitti Poirotia 38 vajaan tunnin mittaisessa tv-sarjan osassa ja 31 pidemmässä tv-elokuvassa vuosina 1989–2013. Kyseessä on kiistatta yksi kaikkien aikojen suosituimmista tv-sarjoista. Suomessakin.

Hercule Poirot
Hercule Poirot (David Suchet) Hercule Poirot hercule poirot

Yle on esittänyt sarjan eri osia kymmenisen kertaa uusintoina. Poirotin uusintojen ja uusintojen uusintojen näyttäminen on Ylelle edullista, niistä on maksettu aiempien esitysten yhteydessä. Yhä uudestaan esitetyt Poirotit ovat aina nousseet viikon katsotuimpien ohjelmien joukkoon. Yle Areenassa tunnin mittaisia Poiroteja on katsottu yli 200 000 kertaa jokaista, elokuvanmittaisia yli puoli miljoonaa kertaa.

Poirot-sarjan tekijät saavat myös Suomesta verorahoista maksettavia tekijänoikeustuloja. Kopiosto ei kerro tarkkoja summia tai kertoimia, mutta Poirotin tekijöille maksetaan Suomesta kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Ynnäilen kuinka moneen sataan tuhanteen euroon kokonaissumma vuosien varrella on noussut ja pohdin, menisikö korvaus parempaan osoitteeseen, jos Poirottien paikalla esitettäisiin uutta laatudraamaa. Jopa kotimaista sellaista. Syntyisikö silloin jotain uutta ja merkittävää?

Olen kritisoinut Yleä siitä, että se esittää uudestaan ja uudestaan Poiroteja, vaikka niitä ei voi millään mittarilla pitää laatudraamana.

Hetkinen. Miten niin ei voi pitää laatudraamana? Kuka määrittelee, mitä on laatu? Kenen katse näkee oikein? Minun, keski-ikäisen, työkseni elävää kuvaa tekevän ja katsovan miehen, vai jonkun muun katse? Kuka saa puhua tv-ohjelmien laadusta? Voiko siitä ylipäätään puhua?

Miesten taide, naisten viihde

Omaan Poirot-suhteeseeni on voimakkaimmin vaikuttanut amerikkalaisen kovaksi keitetyn rikosromaanin mestarin Raymond Chandlerin essee The Simple Art of Murder (1950, suomeksi Se murhaa, joka osaa). Se on yksi rikoskirjallisuuden historian tärkeimpiä tekstejä.

Esseessään Chandler pilkallisesti repii koko viihteellisen salapoliisiromaanin genren silpuksi. Niin vastaansanomattomasti, että on pakko olla samaa mieltä. Osansa saa myös Agatha Christie. Chandlerin mukaan Hercule Poirot ratkoo julmia murhia, joiden tekijän ääliökin arvaisi, kuin kokoaisi mekaanista vatkainta.

Raymond Chandlerin ja hänen esikuvansa, esseessä ylistetyn, Dashiel Hammettin teokset on nostettu maailmankirjallisuuden merkkiteosten joukkoon. Heidän kirjoistaan on tehty useita ylistettyjä elokuvaversioita.

Agatha Christie oli kirjailijana molempia mainittuja paljon suositumpi. Hän ei silti ole saanut samaa arvostusta, eikä paikkaa maailmankirjallisuuden valioiden joukossa. Hänen kirjojansa ei oikein kehtaa kutsua teoksiksi, ja kriitikot naureskelevat vinosti niiden filmatisoinneille.

Chandlerin kirjasta Pitkät jäähyväiset tehtyä elokuvaa (1973, Robert Altman, pääosassa Elliot Gould) pidetään mestariteoksena, mutta Sidney Lumet’n vuotta myöhemmin Christien romaanin pohjalta ohjaamaa Idän pikajunan arvoitusta (pääosissa Albert Finney, Lauren Bacall ja Ingrid Bergman) pidetään vain suuren ohjaajan epäonnistumisena.

Miksi miesten kirjoittama ja lukema viihde on nostettu taiteeksi, miksi naisen kirjoittama ja miesten lisäksi naisille markkinoitu viihde on jäänyt vähäarvoisempaan lokeroonsa? Sama arvotus leimaa heidän kirjoistaan tehtyjä elokuvia. Voiko kyse olla tekijöiden ja kokijoiden sukupuolesta?

Vai pitäisikö kysyä, miksi taide on arvostetumpaa kuin viihde?

Kaikki tämä kieppuu päässäni, kun asetun olohuoneen sohvalle perjantaina 26.3.2021 klo 10. Avaan tv:n. Kanava on edellisen illan jäljiltä Yle TV1. Ruutuun ilmestyy, tietysti, Hercule Poirot.

Minä ja vanhainkodin kahvihuoneen tv-katsomo

Tiedän, että samaan aikaan vastaanottimien edessä istuu kymmeniä tuhansia muita katsojia. Kodeissa, vanhainkodeissa ja sairaaloissa. Monella tuoksuu kädessä muki tuoretta kahvia, minullakin. Katsojatutkimukset kertovat Poirot’n katsojien keski-iän olevan varsin korkea. En tunne heistä ketään, en koe kuuluvani yhteisöön. Vielä.

Jakson nimi on Kaksoissynti, elämäni ensimmäinen kokonainen Poirot. Alle tunnin tv-näytelmä. Kirjoitan keltakantiseen muistikirjaan 10 minuutin jälkeen: ”onpa kökköä”. Ennakkoluuloni eivät murskaannu.

Ensimmäinen mielikuva näkemästäni on 1970-luku. Rytmiltään ja kerronnan keinoiltaan tämä muistuttaa sen ajan suosikkisarjoja, vaikkapa Kahden kerroksen väkeä. Kamerat pysyvät jäykästi paikoillaan, kaikki tapahtuu hitaasti ja valaisu on latteaa.

Apua! Poirot on Putous-hahmo.

Tämä ei kuitenkaan ole 1970-lukua. Jakso on tehty 1990, sarjan toisella tuotantokaudella. Kauan sen jälkeen, kun Dennis Potter mullisti brittiläisen tv-draaman sarjoillaan Pennejä taivaasta (1978) ja Laulava salapoliisi (1986). Melkein kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Mennyt maailma (Brideshead Revisited) asetti englantilaisen tv:n laatudraamalle uudet standardit. Tämän kanssa samaan aikaan Suomessa tehtiin Neil Hardwickin hienoa Pakanamaan kartta -sarjaa.

Onko Poirot tarkoitettu jo tekoaikanaan nostalgiaksi? Paluuksi menneisyyden kerrontaan heille, joille 1990-luvun uusi tv-draama oli liian nopeaa ja monimutkaista. Tämähän ei ole tv-draamaa sen nykyisessä merkityksessä, vaan tv-teatteria.

Poirotien ajankuvaa, kuvauspaikkoja ja puvustusta on kehuttu. Suttuinen toteutus ja puvuston kautta kameran eteen -metodilla luodut hahmot tuovat kuitenkin mieleeni Putouksen.

Apua! Poirot on Putous-hahmo. Myöhemmin kanavasurffailu läväyttää eteeni sketsin, jossa Putouksessa esitetään Poirotia. Se on niin kömpelö, että loukkaannun Poirotin puolesta. Onko meistä tulossa ystäviä?

Takaisin lineaarisen tv:n aikaan

Projekti on aloitettu. Päätän katsoa pääsiäiseen asti vähintään yhden Poirotin päivässä. Parhaimpina, tai pahimpina, pystyn kolmeen jaksoon. Katson yhteensä lähes 20 tuntia Poirotteja, enemmän kuin perheenjäseniäni samana ajanjaksona.

Pyrin katsomaan mahdollisimman monta jaksoa tv-lähetyksenä, ohjelmatietojen ilmoittamana hetkenä. Pari uudempaa käyn katsomassa vieraissa, maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. Loput Poirottini haen Yle Areenasta.

Tv-lähetyksen ja verkkotallenteen katsomisen ero on yllättävän suuri. Lineaarinen tv-lähetys on intensiivisempi. Koska katson nyt työkseni, en voi keskeyttää jaksoa hakeakseni lisää kahvia.

Mahdollisuus painaa kaukosäätimen pause-nappia tekee minusta katsomistilanteen kuninkaan. Lineaarisen tv:n lähetystä katsoessani olen Poirotin armoilla. En vastaa puhelimeen, vaikka 81-vuotias äitini yrittää soittaa. Hän ei siis katso Poirotia.

David Suchet Hercule Poirottina "Dead Man's Folly" -ohjelmassa.
Hercule Poirot (David Suchet) David Suchet Hercule Poirottina "Dead Man's Folly" -ohjelmassa. Kuva: ITV Agatha Christie,Hercule Poirot,David Suchet,dead mans folly

Kello viiden tee

Jokaisen jakson alussa tehdään selväksi, että Poirot on liian älykäs muille sarjan henkilöille. Hän itse puhuu pienistä harmaista aivosoluistaan, little grey cells. Muita haittaavat myös sukupuolisuuteen liittyvät ajatukset. Hämärtääkö seksuaalisuus heidän mielensä? Ovatko heidän aivosolunsa liian monenkirjavia?

Poirot liikkuu naisten keskellä kuin kastraatti tai eunukki. Luotettava ja vaaraton ystävä. Miehistä heidän himonsa tekevät ennustettavia köntyksiä, typeryksiä, joiden rinnalla Poirot on ylivertainen. Seksuaalisuuden puute on Hercule Poirot’n supervoima.

Poirotin aseksuaalisuudella, tai mahdollisella homoseksuaalisuudella, vihjaillaan useissa jaksoissa. Kömpelösti ja tunkkaisella tavalla, jota ei enää hyväksyttäisi. Agatha Christietä on kehuttu viktoriaanisuuden kritiikistä. Eikö tämä pikemminkin ole viktoriaanista?

Teetä juodaan paljon ja samalla puhutaan. Puhutaan loputtomasti. Repliikeissä kerrotaan, mitä on tapahtunut, mitä juuri nyt tapahtuu ja mitä tulee tapahtumaan. Toiminnallisuus ei ole tämän sarjan vahvuus. Kaksituntisessa tv-elokuvassa saattaa olla yksi 25 sekunnin toimintajakso, aina ei sitäkään.

Tarinat kerrotaan puheen kautta, kuin kuunnelmissa. Loputonta selittämistä. Ja kun asia on kerrottu, Poirot selittää sen uudestaan. Jakson muille henkilöille ja katsojalle. Poirot puhuu itsestään usein kolmannessa persoonassa, kuin leikkivä lapsi: täältä tulee Poirot ja näin hän ratkaisee rikoksen.

Poirot ratkaisee tapauksen hölmön sivustakatsojan onnella. ”Salapoliisien Pekko Aikamiespoika”, kirjoitan keltaiseen kirjaani.

Asioiden kertaaminen on lastenohjelmien keino. Onko Poirot Teletappien Tiivi-Taavi, joka käsilaukku heiluen huutaa ”uudestaan”? Toisaalta sarjaa väitetään vanhusten suosikiksi. Ehkä hitaus ja asioiden jatkuva toistaminen ovatkin toimivaa televisiodraamaa. Suomessa Spede menestyi samoilla keinoilla.

Hitaus ilmaisukeinona on aina viehättänyt minua, olen hitaan elokuvan ystävä. Nyt kuitenkin ärsyynnyn laahaavasta rytmistä. Se on vain, tuota, hidasta. Kiireetöntä, mutta tylsää, eikä tuo kaivattua intensiivisyyttä. Suchet’n liioitellun hidasrytminen näytteleminen antaa liikaa aikaa hahmon kliseisyydelle. Sen karikatyyrimäisyys korostuu.

Poirot koheltaa hassusti, vähän kuin vanhassa Suomi-filmissä. Kaikenlaisia kommelluksia sattuu. Usein mitään varsinaista salapoliisityötä ei tehdä, Poirot ratkaisee tapauksen hölmön sivustakatsojan onnella. ”Salapoliisien Pekko Aikamiespoika”, kirjoitan keltaiseen kirjaani.

Poirot on korostetun omahyväinen, Suchet rakentaa roolinsa tätä painottaen. Näyttelemisen keinot ovat häpeämätöntä saippuaoopperaa, pitkiä katseita ja huokauksia. Tämähän voisi olla mikä tahansa englantilainen päiväsarja, vaikka jakso Emmerdalesta. Saippuaoopperasta tämän erottaa se, että näistä tarinoista puuttuvat tunteet.

Hercule Poirot
Hercule Poirot (David Suchet) Hercule Poirot hercule poirot

Poirot, britit ja alemmat kansat

Aiheiden kirjo on laaja. Kansainvälisestä politiikasta pikkuvarkauksiin, salattuihin romansseihin ja raakoihin rituaalimurhiin. Useimmiten Poirot liikkuu englantilaisen aatelin tai yläluokan keskellä. Ulkomaalaiset kuvataan kärjistettyjen stereotypioiden kautta, nykykatsannossa rasistisesti. Kiinalaiset kävelevät hassusti, heillä on palmikko niskassa ja pitkät kynnet. He salakuljettavat oopiumia ja ovat erityisen julmia.

Amerikkalaisia pilkataan joka toisessa jaksossa. Jenkit ovat kömpelöitä moukkia. He puhuvat paksulla aksentilla, eivät osaa pukeutua eivätkä käyttäytyä. Typerimpiä heistä ovat amerikkalaiset poliisit, kostaako Agatha Christie näillä hahmoilla Raymond Chandlerille?

”Tapasivatko Chandler ja Christie koskaan?”, kirjoitan muistikirjaani. Yritän etsiä tietoa internetistä, mutta en löydä mitään tähän viittaavaa.

Poirot-sarjaa on kehuttu sen hienosta epookin kuvauksesta ja uskottavista kuvauspaikoista. En osta väitettä. Kyllähän Lontoosta löytyy komeita taloja alkuperäisen näköisenä ja Englannin maaseutu on täynnä näyttäviä kartanoita. Ei niiden valinta kuvauspaikoiksi ole epookin rakentamista.

Suuri osa vanhemmista jaksoista on kuvattu ahtaissa studioissa, pahvilavasteiden tunkkaisen hajun voi melkein haistaa. Jälki on usein hämmästyttävän huolimatonta. Jos Poirot seisoo väärässä asemassa, kasvot puoliksi varjossa, ei kohtausta ole kuvattu uudestaan.

Lyhyet jaksot parempia? Koska ne ovat lyhyempiä?

Muistikirjaani kertyy huomioita. Olenko koskaan katsonut mitään muuta tv-sarjaa tai ohjelmaa yhtä pikkutarkan kriittisesti? Huomaanko yleensä vastaavat virheet? Tai mikä tärkeämpää, olenko koskaan välittänyt niistä?

Osa viimeisten vuosien jaksoista on kuvattu eksoottisissa lokaatioissa, kaukomailla. Katsoja viedään arabikaupunkien basaareihin, aavikoille ja kaivauksille. Agatha Christie itse matkusti paljon aikana, jolloin se oli suurimmalle osalle hänen lukijoitaan mahdotonta. Kirjoissaan hän antoi lukijalle mahdollisuuden haaveilla värikkäistä ja eksoottiselle tuoksuvista vieraista maista.

Tv-sarjassa hienot maisemat jäävät vain kulisseiksi, komeiksi kuviksi tapahtumien taustalle. Itse tarinoihin vieraat ympäristöt eivät vaikuta. Teetä juodaan ja puhutaan kuin aina ennenkin, mutta lontoolaisen asunnon sijaan teltassa aavikolla tai Poirot kertaa tapahtumia hotellin salongissa, jonka eksoottisuudesta kertovat suipot holvikaaret.

Kuudennesta tuotantokaudesta, vuodesta 1995 alkaen, Poirot-jaksot venyivät elokuvanmittaisiksi. Ensin 100-minuuttisiksi, myöhemmin kaksituntisiksi. Budjetit kasvoivat, se näkyy ennen kaikkea näyttävämpinä kuvauspaikkoina ja huolellisemmin rakennettuina lavasteina. Muuten sarjaa on tehty jääräpäisesti omilla keinoillaan, eikä ole lähdetty seuraamaan samaan aikaan kunnianhimoiseksi taiteenlajiksi kehittyneen uuden tv-draaman virtauksia.

Raapustan keltakantiseen kirjaani: ”Lyhyet jaksot parempia? Koska ne ovat lyhyempiä?”

Hercule Poirot
Hercule Poirot (David Suchet) Hercule Poirot hercule poirot

Kepeästi kauheuksista, katse menneisyydessä

Moraali ja synnintunto ovat Poirotin keskeisimmät teemat. Belgialaisen Hercule Poirot’n katolilaisuus maallistuneiden brittien keskellä antaa pohjan näiden teemojen pyörittelylle. Toisaalta Poirot’n ulkopuolisuus tekee suurista peruskysymyksistä viihdettä. Tavalla, jossa on jotain vastenmielistä.

Poirot usein seuraa sivusta kammottavien rikosten ketjua, tietäen ennalta mitä tulee tapahtumaan. Silti mihinkään puuttumatta. Kun lopussa suurin osa jakson henkilöistä on murhannut toisensa, Poirot kutsuu henkiin jääneet yhteen ja kertoo mitä on tapahtunut. Silloinkin saatetaan vielä tehdä murha tai itsemurha.

Denouement, loppukohtaus, jossa Poirot kokoaa ihmiset ja tarinan langat yhteen, päättää lähes jokaisen jakson. Kohtauksen lopuksi jännitys purkautuu yhteiseen nauruun. Siinä on jotain hyvin tuttua, samalla tavalla päättyivät lapsuuteni suosikkisarjat Musta ori ja Lassie. Seikkailun jälkeen hevonen hirnahti tai koira haukkui ja sitten kaikki nauroivat.

Asetelman viihteellisyyttä alleviivaa se, että monessa jaksossa on toisensa löytävä nuoripari, kuin koomisen oopperan hölmön viaton subrettipari. Heidän rakastumisensa rakentaa onnellisen lopun, vaikka hetkeä aiemmin kaikki molempien läheiset on murhattu mielikuvituksellisen julmilla tavoilla.

Minulle tämä näyttäytyy äärimmäisenä raakuutena, lähes perverssinä leikkinä ihmishengillä. Asetelman kylmyys puistattaa. Se on julmempaa kuin veriroiskeisin ampumaviihde.

Poirot ei muutu, vaikka maailmassa tapahtuisi mitä. Tulkoon ilmastonmuutos tai korona, Poirot juo teetä, näprää viiksiään ja puhuu hitaasti.

Poirot’n katsominen keväällä 2021 on moninkertaiseen nostalgiaan kääriytymistä. Tarinat sijoittuvat ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, vielä voimissaan olevaan brittiläiseen imperiumiin. Maailmaan, jossa kaikki oli hyvin. Ne on tehty 50–70 vuotta myöhemmin, tekohetkellään vanhentuneilla ilmaisun keinoilla. Nostalgiaa nostalgisoiden.

Tässä metatasolle kasvavassa nostalgiassa on Poirotin voima. Nostalgia on kaipuuta tuttuun ja turvalliseen menneeseen. Nostalgia potenssiin kaksi vuoraa katsojansa turvallisuudella. Jaksojen suuri määrä ja niiden uusintojen lähes katkeamaton rotaatio vahvistavat siteen.

Poirot on aina läsnä, eikä muutu, vaikka maailmassa tapahtuisi mitä. Tulkoon ilmastonmuutos tai korona, Poirot juo teetä, näprää viiksiään ja puhuu hitaasti.

Minulle Poirotien nostalgia on myrkkyä. Rock-nuoruuden ja Lepakon kasvattamana vaistomaisesti torjun kaiken nostalgian, ellei se ole kaipuuta rock-nuoruuteen ja Lepakkoon. Poirot’ssa ei ole ripausta kummastakaan. Sarja katsoo taaksepäin tavalla, joka on saanut minut torjumaan sen välittömästi. Todennäköisesti minä olen menettänyt enemmän kuin Poirot.

Poirot poistuu näyttämöltä, suljen television

Poirot-connoisseurien, harrastajien – heitäkin on ja olen salaa kurkistanut heidän maailmaansa internetin ikkunanraoista – mielestä sarjan viimeinen tuotantokausi vuodelta 2013 poikkeaa kaikista muista. Poirotin kuolemaan päättyvät viisi jaksoa mainitaan synkkinä, moralistisina, jopa goottilaisina.

Minulle, vasta poirottiaan opettelevalle, tämä puoli näyttäytyy päälle liimatulta. Kuva on sävytetty tummemmaksi, musiikissa soi enemmän molliriitasointuja ja vanheneva Poirot näpelöi rukousnauhaa. Vähän kuin vaihtaisi värikkäät sukat mustiin ja kuvittelisi olevansa synkempi.

Katson viimeisen kauden ensimmäisen ja viimeisen jakson. Niiden perusteella kausi on selvästi sarjan huolellisinta työtä. Lavasteisiin on panostettu, sivuroolien näyttelijävalintoja on mietitty ja sarjaa leimaava välinpitämättömyys on poissa. Nyt on oltu tosissaan, se kääntää katsojan tekijöiden puolelle.

Melkein. Viimeisen jakson viimeinen kuva on rakennettu huolella. Siinä kamera zoomaa kuolevan Poirot’n silmään. Silmässä on piilolinssi. Olisiko sen pois ottaminen ollut liikaa vaadittu? Illuusio särkyy pirstaleiksi.

Urakkani on ohi. Palaan pohtimaan, onko Poirot laatudraamaa. Olisin osannut vastata helpommin ennen seitsemäntoista osan ja 20 tunnin tutustumistani.

Vaikka sarja olisi kerronnaltaan kömpelöä tai tunkkaista, niin katsojien ja fanien kokemus on arvokas. Kyse on lopulta siitä, kenen katse on merkittävä.

Osaan määritellä tv-draaman laadun sen osien kautta. Kantaako käsikirjoitus, entä näyttelijäntyö, onko sarja kuvattu, leikattu ja lavastettu hyvin. Näkyykö ammattitaito lopputuloksessa. Hallitaanko kerronnan keinot niin, että voi puhua laatudraamasta.

Näin purettuna Poirot ei täytä laadun määritelmää. En silti uskalla sanoa, ettei Poirot ole laatudraamaa. Eikö suuren yleisön odotusten täyttäminen onnistuneesti vaadi niin kovaa ammattitaitoa, että tuloksena on väistämättä laatua? Enkö vieläkään kykene näkemään ennakkoluulojeni takaa itse sarjaa?

En oppinut pitämään näkemästäni, mutta opin arvostamaan sitä. Ymmärrän, että Poirotilla on oma paikkansa tv-sarjojen joukossa ja se täyttää tehtävänsä tavalla, jota mikään muu sarja ei tee. Poirot on monille tärkeä. Suomessa sadoille tuhansille, maailmalla miljoonille.

Eikö tämä tee itse sarjasta tärkeää? Vaikka se olisi kerronnaltaan kömpelöä tai tunkkaista, niin katsojien ja fanien kokemus on arvokas. Kyse on lopulta siitä, kenen katse on merkittävä.

Kahvi mukissani on jäähtynyt ja maistuu kitkerältä. Painan kaukosäätimen punaista nappia ja televisio sammuu. Musta ruutu on suloisen rauhallinen.

Olen helpottunut savottani päättymisestä. En jatkossakaan aio katsoa Poirot’ta, niin paljon kokemus ei meitä lähentänyt. Mutta jos, tai väistämättä kun, television avatessani ruudulla möllöttää Poirot’n viiksekäs naama, en välttämättä käännä heti kanavaa.

Me olemme nyt tuttuja. On kohteliasta katsoa, mitä tutuille kuuluu ja mitä he puuhaavat. Silti en myönnä, että olisin oppinut pitämään Hercule Poirot’sta.

Edes vähän? En myönnä.

2.5.2021 korjattu Poirot'n pituus: "viisi jalkaa ja kolme tuumaa" on n. 160 cm.

Kommentit